Vättern Gölü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vättern Gölü
Vättern Gölü üzerinde bir İsveç saunası
Harita
Havza
Konumİsveç
Koordinatlar58°24′K 14°36′D / 58.400°K 14.600°D / 58.400; 14.600
Yerleşim(ler) (sahil)Jönköping
Genel bilgiler
Akarsu (giden)Motala ström→Baltık Denizi
Etki alanı4.503 km2 (1.739 sq mi)
Uzunluk135 km (84 mi)
Genişlik31 km (19 mi)
Yüzölçümü1.910 km2 (740 sq mi)
Ortalama derinlik40 m (130 ft)
En derin noktası128 m (420 ft)
Su hacmi78 km3 (19 cu mi)
Yüzey rakımı88,6 m (291 ft)
Wikimedia Commons
Sweden üzerinde Vättern Gölü
Vättern Gölü
Vättern Gölü (Sweden)

Vättern Gölü yüzölçümü bakımından Vänern Gölü'nden sonra İsveç'in en büyük ikinci gölüdür. İnce uzun bir biçimde uzanan gölün suyu tatlıdır. İsveç'in iç kesimlerinden başlayarak İskandinavya yarımadası'nın ucuna doğru iner.

Adının kaynağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Vättern Gölü'nün adının kökenini ne ya da neresi olduğu konusunda birçok tartışma vardır. Bunlar içinde en çok kabul göreni gölün adının, İsveç dilinde su anlamına gelen vatten sözcüğünden türediği yönündede olanıdır. Bunun yanında vätter sözcüğünün eski dilde orman ya da göl ruhları gibi anlamlarda taşıdığı da öne sürülmektedir.

Coğrafyası[değiştir | kaynağı değiştir]

Gölün toplam yüzölçümü 1,912 kilometrekaredir. Bilinen en derin yeri, Visingsö Adası'nın hemen güneyindeki 128 metrelik kısımdır. Ortalama derinliği 40 metre dolaylarındadır.

Gölün çevresinin %62'si lâdin ve çam ormanları ile çevrilidir. Gölün çevresindeki diğer kısımlar tarım için kullanılır. Motala ström adındaki kanal ile sularını Baltık Denizi'ne boşaltır. Çevresindeki en önemli yerleşim birimleri Vadstena, Jönköping, Hjo, Askersund, Åmmeberg ve Karlsborg'dur. İl bazında Västergötland, Närke, Östergötland ve Småland'ın göle kıyısı vardır.

Genel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Vättern Gölü, çok temiz ve berrak bir suya sahip olması ile tanınır. Gölün çevresindeki yerleşim birimlerinin içme suyu ihtiyacı doğrudan gölden sağlanır. Evlere pompalama işleminden önce sadece çok küçük bir arıtma işleminden geçen suyun, gölün herhangi bir noktasında doğrudan içilmesinde bir sakınca yoktur. Kanalizasyon %100 arıtılarak göle verilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]