Uçan Sınıf

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uçan Sınıf
Das fliegende Klassenzimmer [1]
YazarErich Kästner
ÇevirmenŞebnem Sunar
İllüstratörWalter Trier (resimli basım)
Kapak sanatçısı
Walter Trier
ÜlkeAlmanya
DilAlmanca
KonuÇocuk romanı
TürRoman
Yayım1933 (91 yıl önce) (özgün)
ilk 1989, 26. 2010 (Türkçe)
Yayımcı(özgün)
Can Çocuk Yayınları [2] (Türkçe)
Sayfa176 sf.(resimsiz basım), 188 sf. (resimli basım)
ISBN978-975-510-093-7
OCLC876217450

Uçan Sınıf (asıl ismi Das fliegende Klassenzimmer[1]) Erich Kastner'in 1933 yılında yazmış olduğu ve 37 kez yeniden basılan kitap.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kitabın kahramanları edebiyat hastası Johnny Trotz, okula başladığından beri birinci olan Martin Thaler, karnı her zaman aç ve çok kalıplı olan Matthias Selbmann ve ufak tefek bir çocuk olan Uli von Simmern'dir.[3] Bu öğrenciler Johann Sigismund yatılı okulunda okumaktadırlar. Öğrenciler bir gün Noel için bir tiyatro oyunu hazırlamaya karar verirler. Bu arada Noel'de yaklaşmaktadır. Ancak rakip okul bir öğretmenin öğrencisini kaçırır. Ayrıca güzel yazı notlarıda kaçırılmıştır. Bu sebeple rakip okulla savaşmayı düşünürler.[3]

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Erich Kästner: Annesi Bayan Kästner onu noel öyküsü yazması için bir yere göndermek istemektedir. Eğer noel öyküsünü yazmazsa ona bu noelde hediye almayacağını söylemiştir. Annesi kar bulunan Zug Dağına gitmesi için bilet almıştır. Erich Kastner Zug Dağını izleyerek öyküyü yazmıştır. Öyküyü yazarken yeşil kalemini kaybetmiştir. Öyküsünü açık bir alanda yazmıştır. Onu oteline götürmek amacıyla Eduard adlı bir inek gelir.

Jonathan Trotz veya Johnny: Uçan Sınıf oyununun yazarı. Babası tarafından küçük yaşta terk edilmiştir. Babası onu Almanya'ya dedesinin ve babaannesinin yanına yollar. Ancak onlar çoktan ölmüştür ve babası bunu bilmektedir ama çocuğundan kurtulmak için bunu yapmıştır. Bu durumda da geminin kaptanı onu evlatlık edinmiştir.

Martin Thaler: Okulun en akıllı çocuğudur ve çok fakirdir. Ama aynı zamanda çok da sosyaldir. Hep arkadaşlarıyla takılır ayrıca haksızlığa hiç dayanamaz.

Matz: Akıllı değildir ama çok güçlüdür ayrıca çok oburdur. Habire kurabiye yiyip durur. Büyüyünce boksör olmak istemektedir. Odası boksörlerin resimleriyle doludur.

Uli: Sarışın, küçük ve zengindir. Herkes onun korkak olduğunu düşünür. O da cesur olduğunu kanıtlamak için eline bir şemsiye alır ve yüksekten atlar. Bacağı kırılır. Bundan sonra kimse ona korkak demez.

Dr. Johann Bökh veya Justus: Okuluda öğretmendir. O da eskiden bu okulda okuyordu. Çocukları çok sever ve çok anlayışlıdır.

Prf.Kreuzkamm: Şaka yapar ama gülmez aldırmaz, görmezden gelen bir insandır.

Okul Müdürü: Grünkern- fazla bir bilgi verilmiyor.

Dr. Robert Uthofft veya Sigara İçmez: Gerçek adı Robert Uthofft'tur. Kendisi doktordur ancak eşinin ölmesinden sonra mesleğini bırakıp bir müzikholde piyano çalıp şarkı söylemeye başlamıştır. Çocuklarla yakın arkadaştır. Çocuklar ona Sigara İçmez adını takmışlardır. Kendisi adının aksine sigara içmektedir. Bu adı içinde yaşadığı vagonda bulunan sigara içilmez yazısından almıştır. Kitabın sonlarına doğru çocuklar onu Justusla tanıştırır. İkisi de okuldan çok yakın arkadaş çıkarlar ve Sigara İçmez okulun doktoru olur.

Egerland rakip okulun yaramaz çetesinin lideridir. Çetesi tarafından liderlikten atılır.

İki okul arasındaki savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Elçi Sebastian, rakip okulun elebaşının evine gitti. Arkadaşlarının serbest bıra­kılması ve defterlerinin geri verilmesi taleplerini iletti. Kabul edilmedi. Gruplar savaş düzeni aldılar. Tam kavga başlayacaktı ki “Sigara İçmez” ortaya çıktı ve böyle kavga ederlerse polisin ve okul idarelerinin her şeyden haberdar olacağını ve başlarının belaya gireceğini söyledi. Önerisi, her okuldan birer kişinin yumrukla düello etmesi, yenilenin yenenin şartlarına uyması İdi. İki taraf da bunu kabul etti.

Karşı tarafın kavgacısı Wawerka, bu tarafınki ise Matthias idi. Kısa bir kavgadan sonra, Matthias rakibini yenmişti. Ancak, karşı tarafın öğrencileri sözlerinde durmadılar. Yeniden savaş düzeni alındı. Kar topu stokları arttırıldı. Herkes “Hücum!” emrini bekliyordu. Nitekim birdenbire kartopu yağmuru başladı. Bu arada Martin, Johnny ve Sebastian rehineyi kurtarmanın peşin­deydiler. Nitekim rakip okulun elebaşısının apartmanlarının kö­mürlüğünde, başında iki nöbetçi olan arkadaşlarını kurtardılar. Ancak defterler yanıp, kül olmuştu. İki nöbetçiyi bağlayıp, hızla savaş alanına döndüler.[4] Savaş alanına döndükten sonra arkadan saldırarak savaşı kazandılar. Ancak defterler kül olmuştu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Uçan Sınıf". 23 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2009. 
  2. ^ Kastner, Erich (2008). Yayın. İstanbul: Can Çocuk. 978-975-510-093-7. 
  3. ^ a b "Uçan Sınıf'ın özeti". 23 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2009.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "edebiyat.tc" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "İki Okul Arasındaki Savaş". 18 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2009.