Uzun saç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Melanezya'daki bir sahilde omuz hizasında saçları olan erkek çocuk

Uzun saç bir saç stilidir. Saçın uzun olması durumu kültürden kültüre farklılık gösterir, hatta kültürler içi bile farklılıklar gözlemlenebilir. Örneğin bir kültürde, çene hizasında saça sahip olan bir kadının saçı kısa olarak tanımlanabilirken, aynı uzunluktaki saça sahip bir erkekte bu uzun kabul edilebilir.

Uzun, kalın ve sağlıklı saçlar ya da kürk çoğunlukla doğurganlık ve gençliğin bir işareti olduğundan bilim insanları çoğu tür arasında uzun saçın doğal seçilimde büyük rolü olduğunu düşünmektedir.[1] Saç yavaş büyüdüğü için, uzun saç o kişinin genel sağlık durumu ve üreme sağlığı hakkında ipuçları verebilir. ABD'deki 76 üniversite öğrencisinin saç tercihlerine bakılarak yapılan bir araştırma uzun saçın, özellikle kadınların gençliği ve sağlığı hakkında fikirler verdiği ve bunun üreme potansiyelinin bir işareti olduğu görülmüştür.[2] Masailer ve diğer kültürler arasında ise kısa saçlı veya kel kadınlar çekici sayılmaktadır, bu yüzden uzun saça olan ilginin derecesi kültürle alakalıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Watson, James (2005), Darwin: the Indelible Stamp; the Evolution of an Idea, Philadelphia: Running Press, s. 1042, ISBN 0-7624-2136-3 
  2. ^ Verlin B. Hinsza, David C. Matzb and Rebecca A. Patiencec, "Does women's hair signal reproductive potential?", Journal of Experimental Social Psychology [0022-1031] 2001, vol 37, iss 2, pg 166.