Uzay mekikleri fırlatma rampaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dünyada uzay mekiklerini fırlatmak amacıyla oluşturulmuş dört tane fırlatma rampası inşa edilmiştir. Bunlardan üç tanesi Amerika Birleşik Devletleri'ne ve biri de Rusya'ya aittir.

ABD fırlatma rampaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kennedy Uzay Üssü Kompleks 39[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzay mekiklerini fırlatmak için oluşturulan rampalardan en çok kullanılanlarıdır. Hemen hemen bütün uzay mekiği fırlatılışları buradan gerçekleştirilmiştir. 390 feet yüksekliğindedir. 1981 yılında ilk uzay mekiği görevi Columbia (STS-1) ve son uzay mekiği fırlatılışı 2011 yılında Atlantis adlı uzay mekiğinin fırlatılmasından sonra kullanılmamıştır. Kompleks 39 adı altında iki tane fırlatma rampası bulunur. Bunlar. 39 A ve 39 B'dir.

Vanderburg Fırlatma Rampası Kompleks 6[değiştir | kaynağı değiştir]

Enterprise (SLC-6) fırlatma rampasında Ekim 1985

Vanderburg Hava Üssü'nde bulunur. Genellikle uzay mekiklerinin test uçuşlarında kullanılmıştır. Ekim 1985'te Enterprise adlı mekiğin rampa'ya uyup uymadığı denenmiştir.Birkaç ay sonra gerçekleşen Challenger kazasından dolayı hiç uzay mekiği fırlatılmamıştır.

Rusya fırlatma rampası[değiştir | kaynağı değiştir]

Baykonur Kozmodrom Site 250[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya'nın tek uzay mekiği rampasıdır. Buran programı için yapılmış sadece bir kez kullaılmıştır. İlk ve son kez 1988 yılında kullanılmıştır.