Uzay ajansları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Uzay Ajansları listesi sayfasından yönlendirildi)
Atla: kullan, ara

Bu liste dış uzay ve uzayı keşfetmeyle ilgili aktivitelere bağlanmış hükümet ajanslarının listesidir.

Renk karşılıkları

Uzay ajanslarının yetenekleri aşağıdaki renk kodlarıyla ifade edilmiştir: ██ İnsanlı uzay uçuşu + Fırlatma yeteneği + Yapay uydular ██ Fırlatma yeteneği + Yapay uydular ██ Yapay uydular ██ Yukarıdakilerin hiçbiri

İsim Kısaltma Ülke Kurulum Görev Sonu Website Ref(s)
Avusturya Uzay Ajansı
(Austrian Solar and Space Agency 1977–1987;
Also Aeronautics and Space Agency;
Almanca: Agentur für Luft- und Raumfahrt)
ASA  Avusturya 12 Temmuz 1972 www.ffg.at [1][2]
Belgian Institute for Space Aeronomy  Belçika 1964 www.aeronomie.be [3]
Brezilya Uzay Ajansı AEB  Brezilya 10 Şubat 1994 www.aeb.gov.br [4]
İngiliz Ulusal Uzay Merkezi  Birleşik Krallık www.bnsc.gov.uk [kaynak belirtilmeli]
Bulgar Havacılık ve Uzay Ajansı  Bulgaristan 1969 www.space.bas.bg [kaynak belirtilmeli]
Kanada Uzay Ajansı CSA / ASC  Kanada Mart 1989 www.space.gc.ca [kaynak belirtilmeli]
Çin Ulusal Uzay Yönetimi
(Chinese: 国家航天局)
CNSA Çin Halk Cumhuriyeti Çin Halk Cumhuriyeti
Çin
Nisan 1993 www.cnsa.gov.cn [5]
Kolombiya Uzay Kurulu  Kolombiya 2006 www.cce.gov.co [kaynak belirtilmeli]
İngiliz Milletler Topluluğu Bilim ve Sanayi Araştırma Kurumu (Avusturalya) CSIRO  Avustralya 1926 www.csiro.au [6]
Çek Uzay Dairesi  Çek Cumhuriyeti www.czechspace.cz [kaynak belirtilmeli]
Danimarka Ulusal Uzay Merkezi  Danimarka 1 Ocak, 2005 www.spacecenter.dk [kaynak belirtilmeli]
Danimarka Uzay Araştırma Enstitüsü  Danimarka 1 Ocak 2005 www.drsi.dk [kaynak belirtilmeli]
Avrupa Uzay Ajansı ESA  Avusturya
 Belçika
 Danimarka
 Finlandiya
 Fransa
 Almanya
 Yunanistan
 İrlanda
 İtalya
 Lüksemburg
 Hollanda
 Norveç
 Portekiz
 İspanya
 İsveç
 İsviçre
 Birleşik Krallık
1975 www.esa.int [7][8]
Jeo-Bilişim ve Uzay Teknolojileri Geliştirme Ajansı GISTDA  Tayland 2 Kasım 2002 www.gistda.or.th [kaynak belirtilmeli]
Alman Havacılık ve Uzay Merkezi DLR  Almanya 1969 www.dlr.de [9]
Macar Uzay Dairesi  Macaristan www.hso.hu [kaynak belirtilmeli]
Hindistan Uzay Araştırma Kurumu ISRO  Hindistan 15 Ağustos, 1969 www.isro.org [kaynak belirtilmeli]
Institute for Space Applications and Remote Sensing ISARS  Yunanistan www.space.noa.gr [kaynak belirtilmeli]
Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial  İspanya www.inta.es [kaynak belirtilmeli]
İran Uzay Ajansı ISA  İran 2004 www.isa.ir [kaynak belirtilmeli]
İsrail Uzay Ajansı  İsrail ISR Homepage [kaynak belirtilmeli]
İtalya Uzay Ajansı  İtalya 1988 www.asi.it [kaynak belirtilmeli]
Japonya Uzay Araştırma Ajansı JAXA (Formerly NASDA)  Japonya 1 Ekim, 2003 (1 Ekim, 1969) www.jaxa.jp [10]
Kore Uzay Araştırma Kurumu KARI  Güney Kore 1981 www.kari.kr [kaynak belirtilmeli]
Malezya Ulusal Uzay Ajansı
(Malay: Agensi Angkasa Negara)
 Malezya 2002 www.angkasa.gov.my [11]
Meksika Uzay Ajansı  Meksika 2007' ye göre henüz karara bağlanmamış resmi izin aexa.divaac.org Promotional Site [kaynak belirtilmeli]
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (ABD) NASA Amerika Birleşik Devletleri ABD 1 Ekim 1958 www.nasa.gov [12]
Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi (Fransa)
(French: Centre National d'Études Spatiales)
CNES  Fransa www.cnes.fr [kaynak belirtilmeli]
National Commission for Space Research
(Spanish: Comisión Nacional de Investigaciones Espaciales)
CNIE  Arjantin 1961 1991 www.conae.gov.ar [13]
National Institute of Aeronautics and Space LAPAN  Endonezya www.lapan.go.id [kaynak belirtilmeli]
National Space Activities Commission
(Spanish: Comisión Nacional de Actividades Espaciales)
CONAE  Arjantin 1991 www.conae.gov.ar [13]
Ukrayna Ulusal Uzay Ajansı NSAU  Ukrayna 1992 www.nkau.gov.ua [kaynak belirtilmeli]
National Space Organization NSPO Flag of the Republic of China.svg Çin
Tayvan
Ekim 1991 www.nspo.org.tw [14]
Ulusal Uzay Araştırma ve Geliştirme Ajansı NASRDA  Nijerya 1998 www.nasrda.org [kaynak belirtilmeli]
Hollanda Uzay Araştırma Kurumu SRON  Hollanda www.sron.nl [kaynak belirtilmeli]
Kuzey Kore Uzay Ajansı  Kuzey Kore [kaynak belirtilmeli]
Norveç Uzay Merkezi  Norveç www.spacecentre.no [kaynak belirtilmeli]
Uzay ve Üst Atmosfer Araştırma Kurulu (Pakistan) SUPARCO  Pakistan www.suparco.gov.pk [kaynak belirtilmeli]
Peru Uzay Ajansı CONIDA  Peru www.condia.gob.pe [kaynak belirtilmeli]
Portekiz Uzay Kurumu  Portekiz www.cep.pt [kaynak belirtilmeli]
Romanya Uzay Ajansı  Romanya www.rosa.ro [kaynak belirtilmeli]
Rusya Federal Uzay Ajansı
(Rusça: Федеральное космическое агентство)
RKA / RSA  Rusya www.roscosmos.ru [kaynak belirtilmeli]
Sovyet uzay programı  Sovyetler Birliği [kaynak belirtilmeli]
Space Research and Remote Sensing Organization  Bangladeş 1980 sparrso.gov.bd [15]
Uzay Araştırma Merkezi (Polonya)  Polonya www.cbk.waw.pl [kaynak belirtilmeli]
Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü TÜBİTAK UZAY  Türkiye 1985 www.uzay.tubitak.gov.tr [16]
İsveç Ulusal Uzay Kurulu  İsveç www.snsb.se [kaynak belirtilmeli]
İsviçre Uzay Dairesi  İsviçre www.sso.admin.ch [kaynak belirtilmeli]
Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Dairesi UNOOSA Flag of the United Nations.svg Birleşmiş Milletler 13 Aralık 1958 www.unoosa.org [17]


Uluslararası Uzay Ajansları[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Dairesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler Dış Uzay İşleri Dairesi (OOSA), (İng: United Nations Office for Outer Space Affairs) kongrenin uzay ile ilişkili politikasını yerine getirmekle görevli bir genel kongre organizasyonudur. Viyana'daki Birleşmiş Milletler Ofisi'nde yer almaktadır. Bu büro uzay başvuru programlarını ve dış uzaya yerleştirilen objelerin kayıtlarının tutulması işlerini yürütür. Daire ayrıca gelişmiş ülkelere ekonomik gelişmede uzay teknolojisinin kullanımı için destekte bulunur.

Avrupa Uzay Ajansı[değiştir | kaynağı değiştir]

1975 yılında kurulan Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 17 üyeli hükümetler arası bir organizasyon olup çalışmalrını uzayı keşfetmeye adamıştır. Ajansa üye ülkeler; Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre ve Birleşik Krallık'dır. İnternet sitesine göre, “Üyelerinin finansal ve insan kaynaklarını koordine ederek, ESA programlar ve herhangi bir Avrupa ülkesinin uzay konusundaki etkinlik alanının işlerini üstlenebilir.” Genel merkezi Paris, Fransa'da yer almaktadır. 2005 yılında ESA yaklaşık 1.900 kişilik bir kadroya ve 3 milya euro' luk bütçeye sahiptir.

En yüksek bütçeli uzay ajansları[değiştir | kaynağı değiştir]

Listelenmiş bütçeler,farklı uzay ajanslarının ana sayfalarındaki resmi bütçeleridir. Çin'in 500 milyon $' lık resmi bütçe rakamları, Çİn Ulusal Uzay Yönetimi başkan yardımcısı Luo Ge tarafından verilmiştir. En yüksek bütçe uzay keşfinde daha çok aktivite ve en iyi performans anlamına gelmez.

Ülke Ajans Bütçe
Amerika Birleşik Devletleri ABD NASA $17,3 milyar
FransaAlmanyaİtalyaBirleşik KrallıkBelçikaİspanyaİsviçreHollandaİsveçYunanistan ESA (Avrupa Uzay Ajansı) 4,58 $ milyar
 Fransa CNES (Fransa Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi) 2,49 $ milyar
 Japonya JAXA (Japonya Uzay Araştırma Ajansı) 2,1 milyar $
 Rusya RKA (Rusya Federal Uzay Ajansı) 1,4 milyar $
 Almanya DLR (Alman Havacılık ve Uzay Merkezi) 1,242 milyar $
 İtalya ASI (İtalyan Uzay Ajansı) 1 milyar $ [18]
 Hindistan ISRO (Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu) 815 milyon $
 Çin CNSA (Çin Ulusal Uzay Yönetimi) 500 milyon $
 Birleşik Krallık BNSC (İngiliz Ulusal Uzay Merkezi) $414 million [19]
 Kanada CSA (Kanada Uzay Ajansı) 321 milyon $
Ukrayna Ukrayna NSAU (Ukrayna Ulusal Uzay Ajansı) 250-300 milyon $
 Belçika BIRA-IASB (Belgian Institute for Space Aeronomy) 230 milyon $
 Brezilya AEB (Brezilya Uzay Ajansı) 219 milyon $ [20]
 İspanya CDTI (İspanya Uzay Ajansı) 175 milyon $
 Hollanda SRON (Hollanda Uzay Araştırma Kurumu) 160 milyon $
 Güney Kore KARI (Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Kurumu) 150 milyon $
 İsviçre SSO (İsviçre Uzay Dairesi) 110 milyon $
 İsveç SNSB (İsveç Ulusal Uzay Kurulu) 100 milyon $
Newworldmap.svg Uzay Ajansı (Listelemiş bütçelerin toplamı) ~33,6 milyar $

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Besser, Bruno (January 2004). "Austria's History in Space" (PDF). ss. 25–28. http://www.esa.int/esapub/hsr/HSR_34.pdf. 
  2. ^ "ESA - Human Spaceflight and Exploration - Other space agencies". 3 Ocak 2007. http://www.esa.int/esaHS/ESAGRE0VMOC_index_0.html. Erişim tarihi: 2008-03-09. 
  3. ^ "Aeronomy.be - Contact - Who are we?". http://www.aeronomie.be/en/contact/whoarewe.htm. Erişim tarihi: 2008-03-07. 
  4. ^ "Presidency of Brazil: Law 8.854 of 02/10/1994 - "That creates the Brazilian Space Agency, and other measures".". http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/Leis/L8854.htm. Erişim tarihi: 2008-04-06. 
  5. ^ "China National Space Administration - Organization and Function". http://www.cnsa.gov.cn/n615709/n620681/n771918/index.html. Erişim tarihi: 2008-03-09. 
  6. ^ "About CSIRO (Overview)". http://www.csiro.au/org/AboutCSIROOverview.html. 
  7. ^ "ESA - About ESA - What is ESA?". ESA. http://www.esa.int/SPECIALS/About_ESA/SEMW16ARR1F_0.html. Erişim tarihi: 2008-03-01. 
  8. ^ "ESA - About ESA - History of the European Space Agency". ESA. http://www.esa.int/SPECIALS/About_ESA/SEM7VFEVL2F_0.html. Erişim tarihi: 2008-03-01. 
  9. ^ "Das DLR im Überblick". http://www.dlr.de/desktopdefault.aspx/tabid-636//1065_read-1465/. 
  10. ^ "JAXA History". Japonya Uzay Araştırma Ajansı, jaxa.jp. http://www.jaxa.jp/about/history/index_e.html. Erişim tarihi: 2006-12-05. 
  11. ^ "Malaysian National Space Agency, Official Website - Background". http://www.angkasa.gov.my/welcome/about_us/background.php. Erişim tarihi: 2008-03-07. 
  12. ^ "NASA History in Brief". NASA. http://history.nasa.gov/brief.html. Erişim tarihi: 2008-03-09. 
  13. ^ a b "Comisión Nacional de Actividades Espaciales - Background". CONAE. http://www.conae.gov.ar/eng/sobre/antecedentes.html. Erişim tarihi: 2008-03-01. 
  14. ^ About NSPO/Heritage}}
  15. ^ "SPARRSO". http://sparrso.gov.bd/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-07. 
  16. ^ "Hakkımızda > Genel Bilgiler". TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, uzay.tubitak.gov.tr. 2011. http://www.uzay.tubitak.gov.tr/tubitakUzay/tr/aboutUs/generalInfo.php. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2011. 
  17. ^ "United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA)". http://www.unoosa.org/oosa/en/OOSA/index.html. Erişim tarihi: 2008-03-07. 
  18. ^ "Italian Space Agency Expects Budget To Remain Flat for 2010.". Spacenews.com. http://www.spacenews.com/civil/100115-asi-expects-budget-remain-flat-2010.html. Erişim tarihi: 25-08-2011. 
  19. ^ "BNSC - How we are funded". BNSC, bnsc.gov.uk. http://www.bnsc.gov.uk/content.aspx?nid=5551. Erişim tarihi: 25-08-2011. 
  20. ^ "2008 Federal Budget: Brasilian Space Agency (Agência Espacial Brasileira) (pp. 208-213))". Brezilya Ulusal Kongresi. http://www2.camara.gov.br/internet/orcamentobrasil/orcamentouniao/loa/loa2008/proposta/Volume4/24_ciencia_tecn.pdf. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2011.