Uzak Doğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Uzak doğu sayfasından yönlendirildi)
Uzak doğu sınırları (siyah bölgeler)

Uzak Doğu, Avrupa merkezli yaklaşımda Asya'nın doğusu ve güneydoğusundaki ülkeler.[1]

Günümüzde genellikle Çin, Japonya, Endonezya, Filipinler, Malezya, Brunei, Singapur, Doğu Timor, Tayland, Laos, Kamboçya, Vietnam, Myanmar (Birmanya), Çin Cumhuriyeti (Tayvan), Bangladeş, Pakistan, Sri Lanka, Kuzey Kore, Güney Kore ve Moğolistan Uzak Doğu ülkeleri kabul edilir. Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler Uzak Doğu kavramına dahil edilmemektedir. Kuzey Amerika'da ve Avrupa'da Asyalı kavramı ile genellikle Uzak Doğulular kastedilir.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzak Doğu kavramı Dünya Savaşları'ndan önce İngilizlerin Hindistan'daki topraklarına işaret etmekteydi. Ancak Dünya Savaşları'yla bölge ülkelerine verilen genel isim halini almıştır. Kavramın temelinde Avrupa kıtasının merkez olarak kabul edilmesi yatmaktadır. Avrupalılar, Dünya savaşları dönemi başta olmak üzere, kendilerinin doğusunda yer alan Osmanlı İmparatorluğu'na yakın doğu, Güney ve Orta Asya'daki topraklara Orta Doğu ve daha uzakta kalan alanlar için de Uzak Doğu kavramını kullanmışlardır.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölge dünyanın en çok turist çeken bölgeleridir.[kaynak belirtilmeli] Kültürleri çok zengin ve çeşitlidir. Tao, Şinto ve Budist tapınakları göz kamaştırır. Yaygın dinler İslam, Budizm, Konfüçyüsçülük, Taoizm, Şintoizm ve Hristiyanlıktır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Uzak Doğu." 21 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Dil Derneği. Erişim 19 Temmuz 2013
  2. ^ "Asian." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]