Uyuni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uyuni
Uyuni
Uyuni Şehri.
Bolivya üzerinde Uyuni
Uyuni
Uyuni
Şehrin Bolivya'daki konumu
Yüzölçümü
 • Toplam7895 km²
Nüfus
 (2012 [1])
 • Toplam29,672
 • Yoğunlukoto/km²
Uyuni yakınlarında çölde bulunan tuhaf kaya oluşumu "Arbol de Piedra" (Taş ağaç)
Uyuni tren mezarlığı

Uyuni (Uyu yerli Bolivya halklarından olan Aymaraların dilinde ağıl veya mezarlık anlamındadır[2] ve -ni eki ise iyelik ekidir, yani Uyuni Türkçede Ağıllı veya Mezarlıklı anlamına gelir), Bolivya Altiplanosu'nun güneyinde, Departamento Potosí'nde 12.000 nüfuslu bir şehirdir. Ününü, yakınlarında bulunan Dünya'nın en büyük tuz gölü Salar de Uyuni'ye borçludur.

Uyuni, terk edilmiş bir western şehri gibi görünür. Buna uygun olarak, artık kullanılmayan tren yolu hatları bu görüntüyü pekiştirir. Tarla alanı oluşturma, 3670 m yükseklikteki bu verimsiz doğada pratikte imkânsızdır. Su çok ender bulunurken, buna karşı rüzgâr ve soğuk şehrin karakteristik özelliğidir. Aymara kelimesi Uyuni tercüme edildiğinde "yük hayvanlarının mekanı" anlamına gelir. Yük hayvanları, bölgenin temel geçim kaynağı ve şöhretinin sebebi olan tuzu naklederler. Bu yüzden 160 km uzunluğunda, 135 km genişliğinde, tuz kabuğu 2 ile 7 m arasında değişen yeryüzünün en büyük tuz gölü Salar de Uyuni'ni görmeye sayısız turist gelir. Buna uygun olarak şehir neredeyse yalnızca turizm acentelerinden oluşuyor gibi görünür. Bunların hepsinin günlük programını Salar de Uyuni oluşturur.

Bolivya trenyolu tarihinin etkileyici bir şahidi, şehrin 3 km güneyindeki Cementerio de los Trenes 'dir. Bu "tren mezarlığında" sayısız buharlı lokomotif ve vagon dağılmış bir şekilde paslanmaktadırlar.

Uyuni'den yola çıkarak Laguna Colorado ve Laguna Verde'nin de ziyaret edilebildiği, muhteşem çöl doğasının içinde etkileyici volkanların olduğu, Bolivya'nın güneybatısına bir tur yapılabilir.

Tren mezarlığı

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ficha Resúmen Censo de Poblacion y Vivienda 2012". Resultados Censo Nacional de Población y Vivienda. Instituto Nacional de Estadística. 7 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2019. 
  2. ^ Aymaraca-İspanyolca Sözlük. Ludovico Bertonio.