Ushahidi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Logo Ushahidi

Ushahidi, Inc., bilgi toplama, görselleştirme ve interaktif haritalama için ücretsiz ve açık kaynak yazılım şirketi (LGPL) tarafından geliştiren kâr amacı gütmeyen yazılım şirketidir.

Ushahidi sisteminin amacı doğal afet, şiddet, seçim ve bunlar gibi büyük çaplı olaylarda halihazırda bulunan iletişim teknolojileri aracılığıyla (sms, web sitesi, e-mail, twitter vs..) bilgi toplamak ve bu bilgileri filtreleyip, anlaşılabilir ve kullanılabilir bir hale sokmaktır. Sanılanın aksine, kurulumu saatler içerisinde gerçekleşebilir. Haiti Depremi, Japonya Depremi, Suriye'de cinsel taciz, Pakistan'da bombalama, Zambiya'da ilaç dağıtımı kullanım örneklerinden bazılarıdır.

Swahili dilinde "şahit" anlamına gelen "Ushahidi", 2008 yılında Kenya seçimleri sonrası oluşan şiddet olaylarını bir harita üzerinden bildirme imkânı sunan bir web sitesiydi. Bu felsefe daha sonra kendini açık kaynaklı bir yazılım olan "Ushahidi Platform" adı altında temsil imkânı buldu. Kökenlerini kriz esnasına yardımlaşan Kenya'lı halk gazetecilerinde bulan bir harekettir. Site ilk kurulduğunda ülkede yaşanan şiddet olaylarını ve barış çalışmalarını internet ve cep telefonları üzerinden gönderilen raporlar doğrultusunda bir ana haritada topluyor ve sergiliyordu ve 45 bin kişi tarafından kullanılıyordu. Bu tablo, kurucularını tüm dünyada kullanılabilecek bir ürün üzerinde çalışmaya yöneltti.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]