Up All Night (One Direction albümü)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Up All Night
One Direction stüdyo albümü
Yayımlanma18 Kasım 2011
TarzPop, Pop rock, Dans-pop
Süre45:12
ŞirketSyco, Columbia
YapımcıAsh Howes, BeatGeek, Brian Rawling, Carl Falk, Jimmy Joker, Matt Squire, Paul Meehan, Rami Yacoub, RedOne, Richard "Biff" Stannard, Shep Solomon, Steve Mac, Steve Robson, Toby Gad, Tom Meredith
One Direction kronolojisi
Up All Night
(2011)
Take Me Home
(2012)
Up All Night albümünden çıkan single'lar
  1. "What Makes You Beautiful"
    Yayımlanma: 11 Ağustos 2011
  2. "Gotta Be You"
    Yayımlanma: 11 Kasım 2011
  3. "One Thing"
    Yayımlanma: 6 Ocak 2012
  4. "More than This"
    Yayımlanma: 25 Mayıs 2012

Up All Night One Direction adlı İngiliz-İrlandalı grubun ilk albümleridir. İrlanda ve İngiltere'de kasım ayında satışa sunulurken diğer ülkelerde 2012'nin başlarında çıkmıştır. X-Factor adlı yarışmada üçüncü olarak ayrıldıklarında Syco ile bir anlaşma imzaladıktan sonra İngiltere, İrlanda ve İsveç'te albümlerinin üzerinde çalışmaya başlarlar. Albümleri daha çok Pop Müziğe yatkın ve sözler bakımından albümün şarkıları eğlenmek, genç olmak, kalp kırıklıkları ve ilişkiler hakkında.

Albüm birçok ülkede büyük ilgi gördü ve bu ülkeler arasında Türkiye'de yer almakta. Albümleri Dünyada en çok satılan albümler arasına girmeyi başardı ve 2011 yılının en çok satan albümü oldu. Albüm, İngiltere'de bir haftada en çok satanlarda ikinci sıraya girdi ve birincilikle devam etti. Amerika'da ilk çıktığında Billboard 200'de direkt birinci sıraya yerleştiler bu da onları ilk albümleri bu kadar başarılı olan ilk İngiliz grup yaptı. Albümleri Ağustos 2012'ye kadar tam olarak 12 Milyondan fazla satış yaptı.

Tarz ve Beste[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir pop albümü olan Up All Night'da şarkılara gitar, davul ve piyano gibi enstürmanlar kullanılmıştır. Albümde yer alan ilk şarkı olan "What Makes You Beautiful" bir teen pop şarkısıdır. İkinci şarkı Gotta Be You ise What Makes You Beautiful'a göre daha slow bir şarkıdır ve pop rock'a girer. Üçüncü şarkı ve üçüncü single olan One Thing ise bir up-tempo şarkısıdır. Ve albümün son single'ı More Than This'de bir soft rock'dır. Geriye kalan şarkılardan Up All Night, Everything About You, Save You Tonight ve Stole My Heart ise dance pop'dur ve diğer geriye kalan şarkılar gene pop rock ve slow rock tarzlarındadır.

Yedinci şarkı Tell Me A Lie aslına Kelly Clarkson'ın Stronger albümü için yazılmıştı fakat Kelly şarkıyı One Direction'a vermeyi tercih etti ve şarkı özellikle Türkiye olmak üzere One Direction'ın en sevilen şarkılarından biri.

Albümün İngiliz ve İrlanda versiyonunda Stand Up ve Moments adlı iki şarkı daha bulunmaktadır. Moments adlı şarkı İngiliz şarkıcı ve söz yazarı Ed Sheeran tarafından One Direction'a verilmiştir. Sheeran gruptan yakın arkadaşı Harry Styles'a bazı şarkılar çalarken kendi albümüne koymadığı Moments şarkısınıda çaldı ve Styles Sheeran'dan şarkıyı kendi albümlerine koymak için izin istedi ve Sheeran kabul etti. Sheeran bu şarkıyı çok küçükken yazmış ve biraz düzeltmeler yaparak şarkıyı One Direction grubuna vermiş. Şarkı ölmek üzere olan bir kızın sevgilisinin neler hissetiği hakkında ve slow rock'a giriyor. Bu şarkı Tomlinson'un albümden en sevdiği parça.

Parça listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ı Süre
1. "What Makes You Beautiful"  Rami Yacoub, Carl Falk, Savan Kotecha 3:18
2. "Gotta Be You"  Steve Mac, August Rigo 4:04
3. "One Thing"  Yacoub, Falk, Kotecha 3:17
4. "More Than This"  Jamie Scott 3:48
5. "Up All Night"  Kotecha, Matt Squire 3:12
6. "I Wish"  Yacoub, Falk, Kotecha 3:35
7. "Tell Me A Lie"  Kelly Clarkson, Tom Meredith, Shep Solomon 3:15
8. "Taken"  Toby Gad, Lindy Robbins, Harry Styles, Liam Payne, Louis Tomlinson, Niall Horan, Zayn Malik 3:55
9. "I Want"  Tom Fletcher 2:51
10. "Everything About You"  Steve Robson, Wayne Hector, Styles, Payne, Tomlinson, Horan, Malik 3:35
11. "Same Mistakes"  Robson, Hector, Styles, Payne, Tomlinson, Horan, Malik 3:37
12. "Save You Tonight"  RedOne, BeatGeek, Jimmy Joker, Teddy Sky, Achraf Jannusi, Alaina Beaton, Kotecha 3:24
13. "Stole My Heart"  Scott, Meehan 3:25

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]