Ulyanovsk Oblastı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ulyanovsk Oblastı
Ульяновская область
Bayrak Arma
Bayrak Arma
Konum
Ulyanovsk Oblastı
Ulyanovsk Oblastı
Yönetim
Ülke:  Rusya
Federâl Bölge: Volga Federal Bölgesi
Ekonomik Bölge: Volga Ekonomik Bölgesi
Başkent: Ulyanovsk
Vali: Sergey Morozov
Genel bilgiler
Yüzölçüm:  37.300 km² (14.402 sq mi)
 - Rusya içinde: 62
Nüfus: 1.322.000 
 - Rusya içinde: 36
 - Yoğunluk: 35 /km² (92 /sq mi)
Diğer bilgiler
Kuruluş tarihi: 19 Ocak 1943
Kodu: 73
Resmî
İnternet sayfası
:
http://www.ulgov.ru/

Ulyanovsk Oblastı (Rusça: Ульяновская область, Ulyanovskaya oblast; Tatarca: Сембер өлкәсе, Simbir ülkesi), Rusya'nın Volga Federal Bölgesi'nde bulunan oblast. Oblastın idarî merkezi Ulyanovsk şehridir. 19 Ocak 1943'te SSCB Yüksek Sovyet kararı ile yönetim merkezi oldu. Şehir adını burada doğan 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir İliç Lenin'nin asıl soyadı Ulyanov'dan almaktadır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulyanovsk şehri Rusya'nın Avrupa kısmında yer alan Merkezi Rusya da denilen bölgenin güneydoğusunda İdil Nehri kıyısında yer almaktadır. Toplamda 37.2 bin km karelik bir alanı kaplamaktadır. Şehrin büyük bir kısmı Volga Nehri'nin batısında yer almaktadır ve bu taraf düz ovadır. Nehrin doğusunda yer alan kısım ise yer yer 363 metre rakıma kadar çıkabilen engebeli alanlardan oluşur.

Tarih ve Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya, g. Ulyanovsk, nehir Свияга.

Ulyanovsk şehri 19 Ocak 1943'te Kuybişev ve Penza bölgelerinden ayrılarak idari bir birim haline getirildi. Şehir 1950'li ve 1960'lı yıllarda çeşitli sanayi alanlarında gelişme gösterdi. Makine sanayi tesisleri, mekanik tesisleri, atom reaktörleri ve Dimitrov Bilimsel Araştırma Enstitüsü kuruldu. Volga Nehri üzerine büyük bir köprü inşa edildi ve şehre bir de havaalanı yapıldı.

1970 yılında Lenin'in 100.doğum yıldönümünde Sovyet lider Leonid Brejnev tarafından şehirde V.İ.Lenin Müzesi açıldı.