Ulusal Yapı Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ulusal Yapı Müzesi, Washington
Ulusal Yapı Müzesi, Washington

Ulusal Yapı Müzesi (İngilizcesi: National Building Museum), Washington'da yer alan bir mimarlık, tasarım, inşaat ve şehir planlama müzesidir.

1980 yılında ABD Kongresi tarafından kâr amacı gütmeyen bir enstitü olarak oluşturulmuştur. Müze binası Ulusal Güvenlik Görevlileri Anıtı ile Judiciary Square Metro İstasyonu’nun hemen yanında yer almaktadır. Müzenin geniş ve açık alanları birçok farklı sergileme olanağına imkân vermektedir.

Emeklilik sandığı binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal Yapı Müzesi’nin yer aldığı yapı orijinal olarak Emeklilik Sandığı’na hizmet vermek üzere 1887 yılında General Montgomery C. Meigs tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. ABD İç Savaşı’ndan sonra ABD Kongresi kabul ettiği yeni bir yasa ile savaş gazilerine, dullara ve yetimlere daha fazla yardım edecek yeni emeklilik yasasının kabul etti. Bu hizmetleri vermek için bir devlet dairesi inşa etme görevi de Montgomery C. Meigs’e verildi.

Müzeye dönüşmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1960’lı yıllara kadar federal hükûmetin hizmetinde olan bu bina, zaman içinde harap düştüğü için, yıkılması ilk aşamada planlandı. Ancak kamuoyunun baskısı üzerine hükûmet mimar olan Chloethiel Woodard Smith’i bu yapının hangi amaçlarla kullanabileceğini değerlendirmesi için görevlendirdi. Mimarın 1967 yılında sunduğu raporda bu yapının yapı sanatlarına adanacak bir müze olması önerildi. 1969 yılında bu yapı Tarihi Yapılar Ulusal Listesi’ne (İngilizcesi: National Register of Historic Places) alındı. 1980 yılında ise ABD Kongresi bu yapının kâr amacı gütmeyen bir müze olarak kullanılması için Ulusal Yapı Müzesi’ni kurmaya karar verdi. 1997 yılında ise aynı isimle resmen açıldı.

Hillary Clinton 7 Haziran 2008 tarihinde Demokrat Parti başkanlık adaylığından çekildiğini burada verdiği veda gecesinde açıkladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]