Ulrich von Hassell

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ulrich von Hassell mahkemede yargılanıyor, 8 Eylül 1944

Ulrich von Hassell (d. 12 Kasım 1881 - ö. 8 Eylül 1944), Alman diplomat. Adolf Hitler'e karşı Alman direnişinin bir üyesiydi. Hassell başarısız olan 20 Temmuz suikast girişiminin ardından idam edildi.

Hassell 1911 yılında, Ilse von Tirpitz, Büyük Amiral Alfred von Tirpitz'ın kızı ile evlendi. Çiftin dört çocuğu oldu. Ayrıca 1911 yılında Cenova'da Muavin Konsolos seçildi.

Hassell I. Dünya Savaşı'nda 8 Eylül 1914 tarihinde Marne'de göğsünden yaralandı. Savaşın sonlarına doğru Alfred von Tirpitz'in danışmanı ve özel sekreteri olarak çalıştı. Daha sonra babasının biyografisini yazdı.

1918 yılında sona eren savaştan sonra Hassell Alman Ulusal Halk Partisi'ne (Deutschnationale Volksparteiveya DNVP) katıldı. İzleyen yıllarda Dışişleri Bakanlığı'na döndü ve Roma, Barselona, Kopenhag ve Belgrad'da 1930'ların başına kadar çalıştı. 1932 yılında, Hassell Almanya'nın İngiltere ve İtalya büyükelçisi yapıldı.

1933 yılında, Hassell Nazi Partisi'ne katıldı. Hassell Almanya'nın, Japonya ile ve 1937 yılında İtalya ile Anti-Komintern Paktı'nı imzalamasına karşıydı. Bunun yerine kendisi Batı yanlısıydı.

II. Dünya Savaşı çıktıktan sonra, Hassell Hitler'i devirme planlarında yer aldı. Carl Friedrich Goerdeler ve Ludwig Beck hakkında merkezli muhafazakâr muhalefet grupları arasında bir irtibat olacaktı.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde, Hassell Almanya'da olası bir darbe ortaya çıkabilmesine olanağında Müttefik yetkililerle görüşmek üzere Orta Avrupa Ekonomik Kongresi Yürütme Kurulu görevini kullandı. Almanya'da Hitler rejimi sonrası başarılı bir askerî darbesinde iç organizasyonu planlamada, Ludwig Beck ve Johannes Popitz ile birlikte kendisi öngörülmekteydi. Öngörülen geçiş hükûmetinde Hassell Almanya Dışişleri Bakanı olacaktı.

Yine de, 29 Temmuz 1944 tarihinde, Hassell 20 Temmuz suikast girişiminde yer aldığı için Gestapo tarafından tutuklandı. 8 Eylül günü Roland Freisler başkanlığında Alman Halk Mahkemesi'nde (Volksgerichtshof) iki günlük bir yargılamadan sonra ölüm cezasına çarptırıldı ve aynı gün Berlin'in Plötzensee Hapishanesi'nde idam edildi.