Udenafil

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Udenafil, erkeklerde gözlenen penis sertleşme sorunu olarak da adlandırılan erektil disfonksiyon tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Marka ismi Zydena®'dır ve fosfodiesteraz tip 5 (PDE5) inhibitörleri adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. İlacın geliştirilmesini sağlayan Güney Kore orijinli Dong-A firması’dır. 2005 yılında ilk olarak Kore’de piyasaya girmiş olan bu ürün şu anda 7 ülkede satılmaktadır ve 2012 yılından itibaren de Türkiye’de Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Tic A.Ş tarafından pazara verilmiştir.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Sertleşme sorunu, en az 6 ay süreyle cinsel ilişki için yeterli penis sertliğini sağlama ve/veya sürdürmede yetersizlik olarak kabul edilmektedir. Sertleşme sorunu olan erkeklerde, cinsel ilişki öncesi ya hiç sertleşme olmamakta ya da olan sertleşme, cinsel ilişkinin devamlılığı için yeterli düzeyde olmamaktadır. Penis sertleşme sorunu, 40 yaş üzerindeki her iki erkekten birinde görülebilen bir durumdur. Sertleşme sorunu milyonlarca erkeği etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Günümüzde dünya çapında yaklaşık 152 milyon erkeği etkilediği düşünülen sertleşme sorunun ileriye dönük olarak 2025 yılında 322 milyon erkekte bulunacağı tahmin edilmektedir. Her ne kadar yaşamsal bir tehlike yaratmıyor gibi görünse de yaşam kalitesi üzerinde, anksiyete, depresyon ve özgüvende azalma gibi ciddi etkileri vardır. Bu nedenle uygun ve etkili bir şekilde tedavi edilmesi önemlidir.

Farmakokinetik özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Udenafil’in plazmada maksimum konsantrasyona ulaşma zamanı (Tmax) 1 saat olarak bulunmuştur. Udenafil, kullanımı takiben, 8 ila 12 saate kadar devam eden bir optimum etki süresine sahiptir.

Etki mekanizması[değiştir | kaynağı değiştir]

Udenafil, korpus kavernozumun siklik guanosin monofosfat (cGMP)-spesifik fosfodiesteraz tip 5 (PDE5) enziminin güçlü, selektif ve geri dönüşümlü bir inhibitörüdür.

Penis sertleşmesinin fizyolojik mekanizması, korpus kavernozumdan nitrik oksit salınmasından ve bunun da penis içine kan akışına olanak sağlamasından oluşur. Udenafilin izole insan korpus kavernozumu üzerinde doğrudan gevşetici etkisi yoktur, fakat korpus kavernozumda cGMP’nin parçalanmasından sorumlu olan fosfodiesteraz tip 5’i (PDE5) inhibe ederek nitrik oksitin etkisini artırır. NO salımı, guanilat siklaz enzimini aktive eder ve bu durum takiben siklik guanosin monofosfat (cGMP) düzeyinde artış ile sonuçlanır. Böylece korpus kavernozumdaki düz kasların gevşemesi ve kanın korpus kavernozum içine dolması sağlanmış olur.

Sonuç olarak, bir cinsel uyarımı takiben, penisdeki kan damarlarının gevşemesine yardımcı olarak, o bölgeye kan akımını kolaylaştırır. Sonuçta penisteki sertleşme fonksiyonunda düzelme meydana gelir.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Zydena tabletleri çentikli olup her bir tablet 100 mg udenafil içermektedir.

Zydena su ile birlikte yutularak alındıktan 30 dakika sonra etkisini göstermeye başlamaktadır.

Günlük önerilen dozu 100 mg’dır, ancak bu doz yeterli gelmez ise doktor tavsiyesine göre 200 mg’da kullanılabilir.

Emilimi yağlı yiyeceklerden etkilenmediği için, aç ya da tok karnına alınabilir.

Sertleşme sorununun tedavisindeki etkinlik ve güvenliliği klinik çalışmalar ile gösterilmiştir.

Alkol ve gıdalarla birlikte alınmasının uygun olduğu saptanmıştır. Ayrıca prostat hiperplazili hastalarda alfa-blokerlerle 6 saat aralıklı kullanıma uygun olduğu gösterilmiş ve yaşlı hastalarda doz değişikliğine gerek olmadığı saptanmıştır.

Yan etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok görülen yan etkiler yüzde kızarma, nazal konjesyon, baş ağrısı, göz kızarıklığı ve hazımsızlıktır. Bununla birlikte bu yan etkilerin çoğunluğu geçici ve hafif şiddettedir ve tedavinin kesilmesinden sonra kısa süre içinde yok olurlar.

Kontrendikasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Udenafil’in nitrik oksit donörleri, organik nitratlar veya organik nitritlerle birlikte ve eşzamanlı olarak, düzenli veya aralıklı olarak kullanılması kontrendikedir.