UEFA Kupası ve Avrupa Ligi finalleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Açılış sezonu 1971-72
Konfederasyon Avrupa (UEFA)
Takım sayısı 48 (grup aşaması)
2 (finalist)
Son şampiyon İngiltere Chelsea (1. kez)
En başarılı takım İtalya Juventus
İtalya Inter
İngiltere Liverpool
(3 kez)

UEFA Kupası ya da şimdiki ismiyle UEFA Avrupa Ligi, 1972'de başlayan bir futbol turnuvasıdır.[1] UEFA Şampiyonlar Ligi'nden sonra, Avrupa'daki futbol kulüpleri için en önemli ikinci futbol turnuvası olarak kabul edilmektedir. Kulüpler, kendi liglerinde ve kupa turnuvalarında gösterdikleri performanslarına göre UEFA Kupası'na katılmaya hak kazanmaktadırlar. Turnuvanın ilk 25 yılında final, her katılanın stadyumunda oynanmak üzere iki ayaklı (iki maçlı) idi. Fakat 1998'de, Internazionale takımının Lazio'yu yendiği turnuvada, ilk kez final maçı tarafsız bir saha olan Paris'teki Parc des Princes stadyumunda tek maç olarak oynandı.[2] Tottenham Hotspur, 1972'de, ilk turnuvanın final maçında, Wolverhampton Wanderers takımını toplamda 3-2 yendi.[3]

Juventus, Internazionale ve Liverpool, turnuvanın başladığı tarihten itibaren her biri turnuvayı üç defa kazanarak, en çok şampiyon olan takım oldular.[1] Real Madrid ve Sevilla, art arda turnuvayı şampiyonlukla bitiren tek takım oldu. Real Madrid, 1985 ve 1986 yıllarında şampiyon olur iken, Sevilla ise 2006 ve 2007'de art arda turnuvada şampiyonluk elde etti. En çok kazanan ülke ise, dokuz şampiyonluk ile İtalya oldu.[1] Borussia Mönchengladbach, Borussia Dortmund, Marsilya ve RCD Espanyol takımları, her biri finalde iki defa kaybederek turnuva tarihinde, finalde en çok kaybeden takım oldular. UEFA Kupası, adını UEFA Avrupa Ligi olarak değiştirmeden önceki turnuvanın son şampiyonu, 2009 finalinde Werder Bremen'i 3-2 yenen Şahtar Donetsk oldu. 2009-10 sezonuyla birlikte UEFA Avrupa Ligi adı altında düzenlenen turnuvanın ilk şampiyonu ise, Fulham'ı uzatmalarda 2-1 yenen Atlético Madrid oldu.

UEFA Kupası'nın öncesinde düzenlenen ve öncüsü niteliğinde olan Fuar Şehirleri Kupası, UEFA tarafından tanınan resmî bir turnuva olmadığından bu listeye dahil edilmemiştir.[2]

Finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Anahtar
Kazanan, galibiyeti uzatmalarda elde etti.
* Kazanan, uzatmalardan sonraki penaltı atışlarıyla galibiyeti elde etti.
# Kazanan, galibiyeti uzatmalarda bulduğu altın gol ile elde etti.
Kalın Final, iki maç olarak gerçekleşti.

İki maçlı finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ülke Ev sahibi Skor Konuk takım Ülke Saha Yer Notlar
1972  İngiltere Wolverhampton Wanderers 1–2 Tottenham Hotspur  İngiltere Molineux Stadyumu Wolverhampton, İngiltere [4]
 İngiltere Tottenham Hotspur 1–1 Wolverhampton Wanderers  İngiltere White Hart Lane Londra, İngiltere
Tottenham Hotspur toplamda 3–2 kazandı.
1973  İngiltere Liverpool 3–0 Borussia Mönchengladbach  Batı Almanya Anfield Liverpool, İngiltere [5]
 Batı Almanya Borussia Mönchengladbach 2–0 Liverpool  İngiltere Bökelbergstadion Mönchengladbach, Batı Almanya
Liverpool, toplamda 3–2 kazandı
1974  İngiltere Tottenham Hotspur 2–2 Feyenoord Rotterdam  Hollanda White Hart Lane Londra, İngiltere [6]
 Hollanda Feyenoord 2–0 Tottenham Hotspur  İngiltere De Kuip Rotterdam, Hollanda
Feyenoord, toplamda 4–2 kazandı.
1975  Batı Almanya Borussia Mönchengladbach 0–0 Twente  Hollanda Rheinstadion Düsseldorf, Batı Almanya [7]
 Hollanda Twente 1–5 Borussia Mönchengladbach  Batı Almanya Diekman Stadion Enschede, Hollanda
Borussia Mönchengladbach, toplamda 5–1 kazandı.
1976  İngiltere Liverpool 3–2 Club Brugge  Belçika Anfield Liverpool, İngiltere [5]
 Belçika Club Brugge 1–1 Liverpool  İngiltere Olympiastadion Bruges, Belçika
Liverpool, toplamda 4–3 kazandı.
1977  İtalya Juventus 1–0 Athletic Bilbao  İspanya Stadio Comunale Torino, İtalya [8]
 İspanya Athletic Bilbao 2–1 Juventus  İtalya San Mamés Stadyumu Bilbao, İspanya
Toplamda 2–2, Juventus kazandı.
1978  Fransa Bastia 0–0 PSV  Hollanda Stade Armand Cesari Bastia, Fransa [9]
 Hollanda PSV 3–0 Bastia  Fransa Philips Stadion Eindhoven, Hollanda
PSV, toplamda 3–0 kazandı.
1979  Yugoslavya Kızılyıldız 1–1 Borussia Mönchengladbach  Batı Almanya Stadion Crvena Zvezda Belgrad, Yugoslavya [7]
 Batı Almanya Borussia Mönchengladbach 1–0 Red Star Belgrade  Yugoslavya Rheinstadion Düsseldorf, Batı Almanya
Borussia Mönchengladbach, toplamda 2–1 kazandı.
1980  Batı Almanya Borussia Mönchengladbach 3–2 Eintracht Frankfurt  Batı Almanya Bökelbergstadion Mönchengladbach, Batı Almanya [10]
 Batı Almanya Eintracht Frankfurt 1–0 Borussia Mönchengladbach  Batı Almanya Waldstadion Frankfurt, Batı Almanya
Toplam 3–3, Eintracht Frankfurt kazandı.
1981  İngiltere Ipswich Town 3–0 AZ  Hollanda Portman Road Ipswich, İngiltere [11]
 Hollanda AZ 4–2 Ipswich Town  İngiltere Olympisch Stadion Amsterdam, Hollanda
Ipswich Town, toplamda 5–4 kazandı.
1982  İsveç IFK Göteborg 1–0 Hamburg  Batı Almanya Nya Ullevi Göteborg, İsveç [12]
 Batı Almanya Hamburg 0–3 IFK Göteborg  İsveç Volksparkstadion Hamburg, Batı Almanya
IFK Göteborg, toplamda 4–0 kazandı.
1983  Belçika Anderlecht 1–0 Benfica  Portekiz Heysel Stadyumu Brüksel, Belçika [13]
 Portekiz Benfica 1–1 Anderlecht  Belçika Estádio da Luz Lizbon, Portekiz
Anderlecht, toplamda 2–1 kazandı.
1984  Belçika Anderlecht 1–1 Tottenham Hotspur  İngiltere Constant Vanden Stock Brüksel, Belçika [14]
 İngiltere Tottenham Hotspur 1–1 Anderlecht  Belçika White Hart Lane Londra, İngiltere
Toplam 2–2, Tottenham Hotspur, penaltı atışlarıyla 4–3 kazandı. *
1985 Macaristan Macaristan Videoton 0–3 Real Madrid  İspanya Stadion Sóstói Székesfehérvár, Macaristan [15]
 İspanya Real Madrid 0–1 Videoton Macaristan Macaristan Santiago Bernabéu Madrid, İspanya
Real Madrid, toplamda 3–1 kazandı.
1986  İspanya Real Madrid 5–1 Köln  Batı Almanya Santiago Bernabéu Madrid, İspanya [15]
 Batı Almanya Köln 2–0 Real Madrid  İspanya Olympiastadion Batı Berlin, Batı Almanya
Real Madrid, toplamda 5–3 kazandı.
1987  İsveç IFK Göteborg 1–0 Dundee United  İskoçya Nya Ullevi Göteborg, İsveç [12]
 İskoçya Dundee United 1–1 IFK Göteborg  İsveç Tannadice Park Dundee, İskoçya
IFK Göteborg, toplamda 2–1 kazandı.
1988  İspanya Espanyol 3–0 Bayer Leverkusen  Batı Almanya Estadi de Sarrià Barselona, İspanya [16]
 Batı Almanya Bayer Leverkusen 3–0 Espanyol  İspanya Ulrich Haberland Stadion Leverkusen, Batı Almanya
Toplam 3–3, Bayer Leverkusen, penaltı atışlarıyla 3–2 kazandı. *
1989  İtalya Napoli 2–1 VfB Stuttgart  Batı Almanya Stadio San Paolo Napoli, İtalya [17]
 Batı Almanya VfB Stuttgart 3–3 Napoli  İtalya Neckarstadion Stuttgart, Batı Almanya
Napoli, toplamda 5–4 kazandı.
1990  İtalya Juventus 3–1 Fiorentina  İtalya Stadio Comunale Torino, İtalya [8]
 İtalya Fiorentina 0–0 Juventus  İtalya Stadio Partenio Avellino, İtalya
Juventus, toplamda 3–1 kazandı.
1991  İtalya Internazionale 2–0 Roma  İtalya San Siro Milano, İtalya [18]
 İtalya Roma 1–0 Internazionale  İtalya Stadio Olimpico Roma, İtalya
Internazionale, toplamda 2–1 kazandı.
1992  İtalya Torino 2–2 Ajax  Hollanda Stadio delle Alpi Torino, İtalya [19]
 Hollanda Ajax 0–0 Torino  İtalya Olympisch Stadion Amsterdam, Hollanda
Toplam 2–2 Ajax, ev sahibinin gol sayısı kuralına göre kazandı.
1993  Almanya Borussia Dortmund 1–3 Juventus  İtalya Westfalenstadion Dortmund, Almanya [8]
 İtalya Juventus 3–0 Borussia Dortmund  Almanya Stadio delle Alpi Torino, İtalya
Juventus, toplamda 6–1 kazandı.
1994  Avusturya Casino Salzburg 0–1 Internazionale  İtalya Ernst-Happel-Stadion Viyana, Avusturya [18]
 İtalya Internazionale 1–0 Casino Salzburg  Avusturya San Siro Milano, İtalya
Internazionale, toplamda 2–0 kazandı.
1995  İtalya Parma 1–0 Juventus  İtalya Stadio Ennio Tardini Parma, İtalya [20][a]
 İtalya Juventus 1–1 Parma  İtalya San Siro Milano, İtalya
Parma, toplamda 2–1 kazandı.
1996  Almanya Bayern Münih 2–0 Bordeaux  Fransa Olympiastadion Münih, Almanya [21]
 Fransa Bordeaux 1–3 Bayern Münih  Almanya Parc Lescure Bordeaux, Fransa
Bayern Münih, toplamda 5–1 kazandı.
1997  Almanya Schalke 04 1–0 Internazionale  İtalya Parkstadion Gelsenkirchen, Almanya [22]
 İtalya Internazionale 1–0 Schalke 04  Almanya San Siro Milano, İtalya
Toplam 1–1, Schalke 04, penaltı atışlarıyla 4–1 kazandı. *

Tek maçlı finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ülke Kazanan Skor Finalist Ülke Saha Yer Notlar
1998  İtalya Internazionale 3–0 Lazio  İtalya Parc des Princes Paris, Fransa [23]
1999  İtalya Parma 3–0 Marsilya  Fransa Luzhniki Stadyumu Moskova, Rusya [24]
2000  Türkiye Galatasaray  *0–0 * Arsenal  İngiltere Parken Stadyumu Kopenhag, Danimarka [25][b]
2001  İngiltere Liverpool  #5–4 # Alavés  İspanya Westfalenstadion Dortmund, Almanya [26]
2002  Hollanda Feyenoord 3–2 Borussia Dortmund  Almanya De Kuip Rotterdam, Hollanda [27]
2003  Portekiz Porto  †3–2 Celtic  İskoçya Sevilla Olimpiyat Stadyumu Sevilla, İspanya [28]
2004  İspanya Valencia 2–0 Marsilya  Fransa Nya Ullevi Göteborg, İsveç [29]
2005  Rusya CSKA Moskova 3–1 Sporting CP  Portekiz Estádio José Alvalade Lizbon, Portekiz [30]
2006  İspanya Sevilla 4–0 Middlesbrough  İngiltere Philips Stadion Eindhoven, Hollanda [31]
2007  İspanya Sevilla  *2–2 * Espanyol  İspanya Hampden Park Glasgow, İskoçya [32][c]
2008  Rusya Zenit Saint Petersburg 2–0 Rangers  İskoçya Manchester Şehir Stadyumu Manchester, İngiltere [33]
2009  Ukrayna Şahtar Donetsk  †2–1 Werder Bremen  Almanya Şükrü Saracoğlu Stadyumu İstanbul, Türkiye [34]
2010  İspanya Atlético Madrid  †2–1 Fulham  İngiltere HSH Nordbank Arena Hamburg, Almanya [35]
2011  Portekiz Porto 1–0 Braga  Portekiz Aviva Stadyumu Dublin, İrlanda [36]
2012  İspanya Atlético Madrid 3–0 Athletic Bilbao  İspanya Arena Națională Bükreş, Romanya [37]
2013  İngiltere Chelsea 2–1 Benfica  Portekiz Amsterdam Arena Amsterdam, Hollanda [38]

Takımlara göre sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım Şampiyonluk İkincilik Kazandığı yıllar İkinci olduğu yıllar
İtalya Juventus 3 1 1977, 1990, 1993 1995
İtalya Internazionale 3 1 1991, 1994, 1998 1997
İngiltere Liverpool 3 0 1973, 1976, 2001
Almanya Borussia Mönchengladbach 2 2 1975, 1979 1973, 1980
İngiltere Tottenham Hotspur 2 1 1972, 1984 1974
İspanya Real Madrid 2 0 1985, 1986
İsveç IFK Göteborg 2 0 1982, 1987
İtalya Parma 2 0 1995, 1999
Hollanda Feyenoord 2 0 1974, 2002
İspanya Sevilla 2 0 2006, 2007
Portekiz Porto 2 0 2003, 2011
İspanya Atlético Madrid 2 0 2010, 2012
Belçika Anderlecht 1 1 1983 1984
Hollanda PSV 1 0 1978
Almanya Eintracht Frankfurt 1 0 1980
İngiltere Ipswich Town 1 0 1981
Almanya Bayer Leverkusen 1 0 1988
İtalya Napoli 1 0 1989
Hollanda Ajax 1 0 1992
Almanya Bayern Münih 1 0 1996
Almanya Schalke 04 1 0 1997
Türkiye Galatasaray 1 0 2000
İspanya Valencia 1 0 2004
Rusya CSKA Moscow 1 0 2005
Rusya Zenit St. Petersburg 1 0 2008
Ukrayna Şahtar Donetsk 1 0 2009
İngiltere Chelsea 1 0 2013
Almanya Borussia Dortmund 0 2 1993, 2002
Fransa Marsilya 0 2 1999, 2004
İspanya Espanyol 0 2 1988, 2007
İspanya Athletic Bilbao 0 2 1977, 2012
Portekiz Benfica 0 2 1983, 2013
İngiltere Wolverhampton Wanderers 0 1 1972
Hollanda Twente 0 1 1975
Belçika Club Brugge 0 1 1976
Fransa Bastia 0 1 1978
Sırbistan Kızılyıldız 0 1 1979
Hollanda AZ 0 1 1981
Almanya Hamburg 0 1 1982
Macaristan Videoton 0 1 1985
Almanya Köln 0 1 1986
İskoçya Dundee United 0 1 1987
Almanya VfB Stuttgart 0 1 1989
İtalya Fiorentina 0 1 1990
İtalya Roma 0 1 1991
İtalya Torino 0 1 1992
Avusturya Austria Salzburg 0 1 1994
Fransa Bordeaux 0 1 1996
İtalya Lazio 0 1 1998
İngiltere Arsenal 0 1 2000
İspanya Alavés 0 1 2001
İskoçya Celtic 0 1 2003
Portekiz Sporting CP 0 1 2005
İngiltere Middlesbrough 0 1 2006
İskoçya Rangers 0 1 2008
Almanya Werder Bremen 0 1 2009
İngiltere Fulham 0 1 2010
Portekiz Braga 0 1 2011

Ülkelere göre şampiyonluklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Şampiyonluk İkincilik
 İtalya 9 6
 İspanya 8 5
 İngiltere 7 5
 Almanya 6 8
 Hollanda 4 2
 Portekiz 2 4
 Rusya 2 0
 İsveç 2 0
 Belçika 1 2
 Türkiye 1 0
 Ukrayna 1 0
 Fransa 0 4
 İskoçya 0 3
 Avusturya 0 1
 Yugoslavya 0 1
 Macaristan 0 1

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • a  Juventus, kendi stadındaki problemler nedeniyle finali San Siro'da oynadı.[20]
  • b  Galatasaray, penaltılarla 4–1 kazandı.
  • c  Sevilla, penaltılarla 3–1 kazandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Competition format". UEFA. 13 Temmuz 2005. http://en.archive.uefa.com/competitions/uefacup/format/index.html. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2008. 
  2. ^ a b "History". UEFA. http://en.archive.uefa.com/competitions/uefacup/history/index.html. Erişim tarihi: 21 Mart 2010. 
  3. ^ "Spurs keep Wolves at bay". UEFA. 2 Ocak 2006. http://en.archive.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1971/intro.html. Erişim tarihi: 29 Haziran 2008. 
  4. ^ "Tottenham legend Nicholson dies". BBC Sport. 23 Ekim 2004. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/t/tottenham_hotspur/3757030.stm. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  5. ^ a b "Anfield giants never walk alone". FIFA. 18 Haziran 2008. http://www.fifa.com/worldfootball/clubfootball/news/newsid=797469.html. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  6. ^ "Classic club: Feyenoord". FIFA. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=44137/detail.html. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  7. ^ a b "Borussia at a glance". Borussia Mönchengladbach. http://www.borussia.de/en/club,118798,0.html. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2008. 
  8. ^ a b c "Classic club: Juventus". FIFA. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=31085/detail.html. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  9. ^ "Success savoured in Eindhoven". FIFA. 10 Nisan 2008. http://www.fifa.com/worldfootball/clubfootball/news/newsid=738169.html. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  10. ^ "Schaub fist for Frankfurt". UEFA. 2 Ocak 2006. http://en.archive.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1979/intro.html. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2008. 
  11. ^ "Ipswich thankful for Thijssen". UEFA. 2 Ocak 2006. http://en.archive.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1980/intro.html. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2008. 
  12. ^ a b Jönsson, Ingemar (2003). "IFK Göteborg: 1977-89" (İsveççe). IFK Göteborg. http://www.ifkgoteborg.se/portal/page?_pageid=113,61271&_dad=portal&_schema=PORTAL. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2007. 
  13. ^ "Anderlecht shine in Stadium of Light". UEFA. 2 Ocak 2006. http://en.archive.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1982/intro.html. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2008. 
  14. ^ "Roberts keeps Anderlecht at bay". UEFA. 2 Ocak 2006. http://en.archive.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1983/intro.html. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2008. 
  15. ^ a b "Classic club: Real Madrid". FIFA. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=366/detail.html. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  16. ^ "Resurgent Leverkusen hold their nerve". UEFA. 2 Ocak 2006. http://en.archive.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1987/intro.html. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2008. 
  17. ^ "Maradona leads the way for Napoli". UEFA. 2 Ocak 2006. http://en.archive.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1988/intro.html. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2008. 
  18. ^ a b "Classic club: Inter Milan". FIFA. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=50138/detail.html. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  19. ^ "Classic club: Ajax Amsterdam". FIFA. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=31089/detail.html. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  20. ^ a b "Results Plus". New York Times. 18 Mayıs 1995. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=990CE2DB163FF93BA25756C0A963958260. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  21. ^ "Results Plus". New York Times. 16 Mayıs 1996. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9C01E3DF1339F935A25756C0A960958260. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  22. ^ "Ince and Hodgson suffer as Schalke lift Uefa Cup". The Independent. 22 Mayıs 1997. http://www.independent.co.uk/sport/football-ince-and-hodgson-suffer-as-schalke-lift-uefa-cup-1262903.html. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2008. 
  23. ^ "Inter Milan tops Lazio for title". The New York Times. 7 Mayıs 1998. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9B00E4D71531F934A35756C0A96E958260. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  24. ^ "Three's a charm for Parma". Sports Illustrated. 12 Mayıs 1999. http://sportsillustrated.cnn.com/soccer/world/news/1999/05/12/uefa_final/index.html. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2008. 
  25. ^ "Penalty heartbreak for Arsenal". BBC Sport. 17 Mayıs 2000. http://news.bbc.co.uk/1/hi/sport/football/752751.stm. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  26. ^ "So who's boring now?". BBC Sport. 16 Mayıs 2001. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/uefa_cup/1334495.stm. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  27. ^ "Feyenoord seal Uefa Cup win". BBC Sport. 8 Mayıs 2002. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/uefa_cup/1973191.stm. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  28. ^ "Celtic despair after cruel defeat". The Daily Telegraph. 2003-03-09. http://www.telegraph.co.uk/sport/main.jhtml?xml=/sport/2003/05/22/sfgcel22.xml. Erişim tarihi: 2008-07-09. 
  29. ^ "Valencia profit from Barthez lapse". The Daily Telegraph. 28 Temmuz 2004. http://www.telegraph.co.uk/sport/main.jhtml?xml=/sport/2004/05/20/sfgval20.xml. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  30. ^ "CSKA go into record books". The Daily Telegraph. 18 Mayıs 2005. http://www.telegraph.co.uk/sport/main.jhtml?xml=/sport/2005/05/19/sfgspo19.xml. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  31. ^ "Unhappy ending for McClaren". The Daily Telegraph. 11 Mayıs 2006. http://www.telegraph.co.uk/sport/main.jhtml?xml=/sport/2006/05/11/sfgmid11.xml. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  32. ^ "Sevilla retain trophy after thrilling shoot-out". The Daily Telegraph. 23 Mayıs 2007. http://www.telegraph.co.uk/sport/main.jhtml?xml=/sport/2007/05/17/sfgesp17.xml. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2008. 
  33. ^ "Rangers run out of steam as Zenit lift Uefa Cup". The Daily Telegraph. 15 Mayıs 2008. http://www.telegraph.co.uk/sport/main.jhtml?xml=/sport/2008/05/15/sfgzen215.xml. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2008. 
  34. ^ "S Donetsk 2-1 W Bremen (aet)". BBC Sport. 20 Mayıs 2009. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/europe/8057354.stm. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2009. 
  35. ^ "A Madrid 2-1 Fulham (aet)". BBC Sport. 13 Mayıs 2010. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/europe/8675486.stm. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2010. 
  36. ^ "Porto climb all-time honours list". UEFA. 18 Mayıs 2011. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=1630669.html. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2011. 
  37. ^ Henson, Mike (9 Mayıs 2012). "Atl Madrid 3-0 Bilbao (aet)". BBC Sport. http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/17995827. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2012. 
  38. ^ "Volatile Chelsea still in fantastic shape, says Le Saux". BBC Sport. 16 Mayıs 2013. http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/22549280. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]