Tzvetan Todorov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tzvetan Todorov
Doğum1 Mart 1939(1939-03-01)
Sofya, Bulgaristan Krallığı
Ölüm7 Şubat 2017 (77 yaşında)
MeslekFilozof, tarihçi, yazar, akademisyen
İkametParis, Fransa
MilliyetBulgar
VatandaşlıkBulgaristan, Fransa

Etkilendikleri

Tzvetan Todorov (Bulgarca: Цветан Тодоров; 1 Mart 1939, Sofya - 7 Şubat 2017), Fransız-Bulgar filozof, tarihçi.

Yaşam öyküsü[değiştir | kaynağı değiştir]

1939'da Sofya'da doğdu. 1961'de Sofya Üniversitesi Slav Dilleri Bölümü'nden mezun oldu. 1963’te komünizmden kaçmak ve eğitimine devam etmek üzere Fransa’ya geldi. Roland Barthes ile birlikte yapısalcılığın en önemli temsilcilerinden biri haline geldiği ve Gérard Genette'le Poétique dergisini kurduğu Paris’te yaşadı.[1]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa ve ABD'deki çeşitli üniversitelerde edebiyat kuramları üzerine dersler verdi. Paris'te Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi'nin CNRS araştırma yöneticiliğini yaptı.

Prag Dilbilim Çevresi aracılığıyla, Fransız yapısalcılığını etkilemiştir. Rus ve Prag geleneklerinin metinlerine Slav dili eğitimi aldığı için doğrudan ulaşabilme imkânı bulmuştur. Viktor Şklovski, Boris Tomaşevski, Yuri Tinyanov ve Vladimir Propp gibi yazarların çalışmalarından etkilenmiştir.

Türkçede çıkan ilk kitabı 2001'de Metis Yayınları'nca yayımlanan Poetikaya Giriş'tir. Yine aynı yayınevi tarafından Fantastik: Bir Edebî Türe Yapısalcı Bir Yaklaşım da Türkçeye kazandırılmıştır. Kendisi 7 Şubat 2017'de 77 yasında ölmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2017.