Ökse ardıç kuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Turdus viscivorus sayfasından yönlendirildi)
Ökse ardıç kuşu
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
Familya: Turdidae
Cins: Turdus
Tür: T. viscivorus
İkili adlandırma
Turdus viscivorus
Linnaeus, 1758
Dağılımı
Turdus viscivorus

Ökse ardıç kuşu (Turdus viscivorus), karatavukgiller (Turdidae) familyasından ötücü bir kuş türü.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ökse ardıcı, yaklaşık 27 cm boyundadır. Cinsler benzer renkte, düz gri-kahverengi sırt, alt taraf belirgin noktalıdır. Dik ve çok büyük ötme ardıcın andıran oldukça büyük bir ardıç çeşididir. Uçuş sırasında kanat altı örtüleri beyaz olarak değiştirilebilir. Grimsi kahverengi üst kısmı, beyaz kuyruk köşeleri, siyahımsı yamalarla kaplı beyazımsı alt tarafı ve sesi, onu kanat alt örtüleri de beyaz olan tarla ardıcından ayırır. Tarla ardıcına kıyasla uçuşu nispeten dalgalıdır. Diğer ardıçlara göre daha dik durur. Ökse otu tohumlarını besin olarak tüketir. Tek başına veya çiftler halinde görünebilir. Kışın küçük sürüler halinde toplanabilir ve küçük sürüler oluşturabilir. Çıkardığı ses bir karatavuğunkinden daha kısa ve hızlı olmasına ve yüksek notalarla bitmemesine rağmen, ötüşü bir karatavuğunkiyle karşılaştırılabilir. Uçuşu sırasındaki çıkardığı ses, bir tarağın ağaca sürtülmesine benzer bir ses çıkarır.

Yılda iki kez yumurta bıraktıkları dönemleri olur ve bir seferde 5-6 benekli yumurta bırakırlar. Kuluçka süreleri 12 ila 14 gün arasında değişebilir. İki hafta içinde küçük ardıç kuşlarının büyümesi biter ve uçabilirler. [1]

Yaşam şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Hepçil beslenirler, böcekler, solucanlar ve yabani meyveleri yerler. Ökse ardıcı, sahiplendiği meyve ağacını diğer ardıçlara karşı kış boyunca korur. Adının aldığı ökse otunun meyveleri de yiyeceğini oluşturur.

Otla çevirdiği yuvasını ağaçlara yapar, birkaç yumurta yumurtlar ve üzerinde kuluçkaya yatar.

Tipik olarak, sonbaharda güneye doğru giderler. İlkbaharda kuzeye göç ederler.

Dağılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bütün Avrupa'dan Asya'ya kadar olan, açık koruluklar ve ekili arazilerde yerleşir. Daha kuzeydeki kuşlardan bazıları küçük sürüler halinde kışları güneye göçer.

Açıklıklı ağaçlık yerlerde bulunabilir. Kışın çayırlarda, ağaçlıklı tarım arazilerinde ve açık alanlarda da gözlemlenebilir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  2. ^ 16 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20230416152729/https://ebird.org/species/misthr1?siteLanguage=tr arşivlendi.] 16 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Virtual Birds'de Ökse ardıç kuşu kuşunun kuş sesi bulunur.