Tuninter'in 1153 sefer sayılı uçuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tuninter Uçuş 1153
Kazada düşen TS-LBB'yle aynı model ATR 72
Özet
Tarih6 Ağustos 2005
Olay türüBakım hatası nedeniyle yakıt eksikliği
BölgeAkdeniz (Sicilya yakınları)
Hava taşıtı
KalkışBari Uluslararası Havalimanı, Bari, İtalya
DestinasyonDjerba–Zarzis Uluslararası Havalimanı, Cerbe, Tunus
Yolcu sayısı35
Mürettebat4
Ölü sayısı16
Kurtulanlar23
Hava taşıtı modeliATR 72
İşletmeciTuninter
Kuyruk numarasıTS-LBB

Tuninter'in 1153 sefer sayılı uçuşu, Bari Uluslararası Havalimanı'ndan Djerba–Zarzis Uluslararası Havalimanı'na yapılması planlanmış, ancak uçağın motorlarının havada durması sonucu pilotların uçağı denize indirdiği ve 16 kişinin ölümüyle sonuçlanan Tuninter seferidir.

Kaza[değiştir | kaynağı değiştir]

Bari Uluslararası Havalimanı'ndan Cerbe'ye gitmek için 6 Ağustos 2005 günü 35 yolcu, 4 mürettebat toplam 39 kişiyle havalanan Tuninter'in TS-LBB kuyruk numaralı ATR 72 model uçağının motorları havada durdu. Kaptan pilot Şefik Garbi ve yardımcı pilot Ali Kebaier Al-Esved, uçağın en yakındaki havalimanı olan Palermo Havalimanı'na ulaşamayacağını düşünüp uçağı Palermo'nun 29 km açığında denize indirdiler. 1'i mürettebat toplam 16 kişi hayatını kaybederken, 23 kişi kurtuldu.

Kaza sonrası uçağın motorlarının havada neden durduğuyla ilgili yapılan çalışmalar sonucu uçağın bozuk olan yakıt göstergesinin kazadan bir gün önce değiştirildiği ancak ATR 72 model olan uçağa ATR 42 modele ait yakıt göstergesi takıldığı ortaya çıktı. Bu nedenle motorlar durduğunda göstergeler 1800 kg yakıt olduğunu gösterirken aslında uçakta yakıt kalmamıştı.

Kazanın ardından göstergeyi değiştiren teknisyen ve yakıt ikmal belgesini almadan uçuşa başlayan kaptan pilot Şefik Garbi'nin de aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında görevi ihmal nedeniyle soruşturma başlatıldı. İtalyan mahkemeleri motorlar durduktan sonra gerekli prosedürleri uygulamadığı ve uçağı Palermo'ya indirme olasılığı varken denize indirdiği gerekçesiyle kaptan pilot Şefik Garbi'ye 10 yıl hapis cezası verdi.[1] Aralarında yardımcı pilotun da lduğu altı kişiyeyse 8 ila 10 yıl arasında hapis cezası verildi.[1]

Tuninter kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına adam başı 20.000 euro ödeme yaptı. 7 Eylül 2005 tarihinde İtalya hükûmeti Tuninter'in İtalya havasahasında uçuşunu yasakladı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "http://www.adriaticrenthouse.com/Italy_travel_news/p2_articleid/1128". adriaticrenthouse.com. 25 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2013.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  2. ^ "Human Error Is Common Thread In Spate of Air Crashes." Air Safety Week. 19 Eylül 2005. 1 10 Temmuz 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi.