Her Gün Başka Bir Bela

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Trouble Every Day sayfasından yönlendirildi)
Her Gün Başka Bir Bela
Trouble Every Day
"Her Gün Başka Bir Bela" (Trouble Every Day) filminin sinema afişi
YönetmenClaire Denis
YapımcıGeorges Benayoun, Philippe Liégeois, Kazuko Mio
SenaristClaire Denis
Jean-Pol Fargeau
OyuncularVincent Gallo
Tricia Vessey
Béatrice Dalle
MüzikTindersticks
Görüntü yönetmeniAgnès Godard
KurguNelly Quettier
StüdyoCanal +
Arte/ZDF
Rezo Films
CinsiSinema filmi
TürüKorku, erotik, dram, gerilim
RenkRenkli
Yapım yılı2001
Çıkış tarih(ler)i13 Mayıs 2001, Cannes Film Festivali
15 Kasım 2002, Türkiye
27 Aralık 2002, İngiltere
Süre101 dakika
ÜlkeFransa Fransa
Almanya Almanya
Japonya Japonya ortak yapımı[1][2][3][4]
Dilİngilizce, yer yer Fransızca
Diğer adlarıHer Gün Başka Bir Bela (Türkiye)
Trouble Every Day (Fransa)
Cannibal Love - Mangiata Viva (İtalya)
Amor caníbal (Kolombiya)
Sangre caníbal (Meksika)

Her Gün Başka Bir Bela, 2001 Fransa - Almanya - Japonya ortak yapımı[1][2][3][4] erotik korku filmidir. Özgün adı Trouble Every Day olan film çeşitli festivallerde[hangileri?] gösterildikten sonra 15 Kasım 2002'de Türkiye'de de gösterime sunulmuştur. İngiltere'de Türkiye'den sonra gösterilmiş, ABD'de çok kısıtlı bir gösterimi yapılmıştı.[5] Film İngilizce çekilmiştir, yer yer Fransızca konuşmalar da duyulur.

Aynı zamanda Paris'teki La Fémis[6] sinema okulunda profesör olan[7] Fransız kadın yönetmen Claire Denis'in yönettiği filmin özgün senaryosunu da Denis ve Jean-Pol Fargeau birlikte yazmışlardır. Başlıca rollerinde Amerikalı oyuncular Vincent Gallo ve Tricia Vessey'le Fransız oyuncular Béatrice Dalle ve Alex Descas'nın oynadıkları filmin görüntülerini Claire Denis'in gedikli görüntü yönetmeni Agnès Godard çekmiş, özgün müziğini ise birçok Denis filminde olduğu gibi yine İngiliz rock topluluğu Tindersticks yapmıştır. Yönetmen Claire Denis'in özelliklerinde biri de genelde filmlerini aynı teknik ekip ve aynı oyuncularla yapmasıdır. Bu filminde de bu kuralını değiştirmemiştir.

Şehvetle harmanlanmış şiddet ve yamyamlık üzerine yapılmış bir film olan "Trouble Every Day" eleştirmenlerden sert tepkiler almış ve tartışmalara sebep olmuştu. 13 Mayıs 2001'de ilk gösteriminin yapıldığı Cannes Film Festivali'nde birçok seyirci kanlı görüntüleri itici bularak salonu terketmişlerdi.[8] Fakat içerdiği varoluşçu temalar ve metaforik anlatım tarzı, zamanla küçük de olsa filmin bir hayran kitlesinin oluşmasına yol açmıştır.[9]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikalı yeni evli genç çift June Brown (Tricia Vessey) ve Dr. Shane Brown (Vincent Gallo) balayı için Paris'e gelmişlerdir. Ancak Shane'in kaldıkları oteldeki davranışları oldukça tuhaftır ve Jane buna pek bir anlam verememektedir, üstelik kocasının yaptığı açıklamalar da ona fazla inandırıcı gelmez. Balayına çıkmak Shane için bir bahanedir. Aslında o Paris'e başka bir amaç için gelmiştir. Shane karısını otelde bırakarak eski arkadaşı ve meslektaşı Dr. Léo Semeneau (Alex Descas)'yu aramaktadır. Onu bulmak için çalıştığı tıp merkezine gider ama arkadaşının bir iz bırakmadan oradan ayrılmış olduğunu öğrenir.

Shane ve Léo yıllar önce birlikte insan libidosu üzerine daha önce hiç yapılmamış bazı çalışmalar yürütmüşler ve kendi üzerlerinde tehlikeli bilinçaltı deneyleri yapmışlardır. Geçmişteki bu deneyler Shane üzerinde kalıcı bir etki yapmış ve bunun sonucunda Amerikalı doktor dehşet verici tuhaf bir hastalığa tutulmuştur. Bir tür yamyam haline gelmiştir. Shane birtakım ilaçlarla bu iştahını baskı altında tutmaya çalışırken Dr. Léo'nun da izini sürmeye devam eder.

Dr. Léo Semeneau ise aynı hastalığın kurbanı olan karısı Coré'nin yamyamlıklarına engel olmak için onu araştırmalarını sürdürdüğü ve laboratuvar haline getirdiği evinde oda hapsinde tutmaktadır. Ancak zaman zaman odasından kaçan Coré, otoyol kenarında kamyon şoförlerini öldürüp etlerini yer, Léo da her seferinde onun arkasından yetişip etrafı toparlar, suç delillerini yok eder. Sonunda Léo'nun oturduğu evi bulan Shane, Coré'yi komşu gençlerin cesetleri başında bulur. Léo evde değildir. Coré'yi öldürdükten sonra Otele geri döner. Bu arada kendi hastalığı da depreşmiştir. Oteldeki kat hizmetçisini öldürdükten sonra sakinleşir. Karısını da alarak ülkesine döner.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Vincent Gallo filmin bir sahnesinde.
Oyuncu Rolü
Vincent Gallo Dr. Shane Brown
Tricia Vessey June Brown
Béatrice Dalle Coré Semeneau
Alex Descas Dr. Léo Semeneau
Florence Loiret Christelle
Nicolas Duvauchelle Erwan
Raphaël Neal Ludo
José Garcia Choart
Hélène Lapiower Malécot
Marilu Marini Friessen
Aurore Clément Jeanne
Bakary Sangaré Gece Bekçisi
Lionel Goldstein Resepsiyonist
Céline Samie Birahanedeki Kadın
Arnaud Churin Kamyon Şoförü

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Company credits / Her gün baska bir bela (2001)" (İngilizce). IMDb. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2013. 
  2. ^ a b "Details / Her gün baska bir bela (2001)" (İngilizce). IMDb. 16 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2013. 
  3. ^ a b Tom Dawson. "Trouble Every Day (2002)" (İngilizce). www.bbc.co.uk. 2 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2013. 
  4. ^ a b Ty Landis. "31 Days of Horror: 'Trouble Every Day' poetically revels in the silence of addiction" (İngilizce). www.soundonsight.org. 26 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2013. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Nisan 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2009. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2009. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2009. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2009. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]