Trappistler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Trappistler (O.C.S.O.: Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae), Hristiyanlığın Katolik mezhebinden Sistersiyen tarikatının bir koludur. Trappistler, 18. yüzyıl sonlarındaki dînî reform hareketlerinden etkilenen Sistersiyen tarikatı içinde günlük yaşamlarında Aziz Benedikt'in koyduğu prensipleri birebir ve katı bir şekilde uygulayan bir grup olarak 19. yüzyıl başında ortaya çıkmıştır. Sistersiyenler gibi Trappist'in adı verilen kadın kolları da vardır.

Bu tarikat, ismini Fransa'nın Normandiya bölgesinde bulunan La Grande Trappe manastırından alır.

Trappistlerin hayatları 6. yüzyılda yazılmış Aziz Benedikt'in kurallarına harfiyen uyarak geçer. Trappist rahipleri sessizlik yemini etmeseler de Aziz Benedikt'in kuralları gereği çok lüzumlu olmadıkça konuşmazlar. Gereksiz konuşmak ve gülmek, bir insanın ibadete yoğunlaşmasını engelleyeceğinden sessiz kalmayı tercih ederler. Konuşmayı en aza indirgemek için kendi aralarında basit bir işaret dili de geliştirmişlerdir. Yemeklerini bir arada ve bakarak okunan bir kitap eşliğinde yerler. Okumak, günlük hayatlarının büyük bir kısmını oluşturur. Bütün diğer Sistersiyen keşişleri gibi mal edinmeleri, evlenmeleri ve diğer Dünya zevkleri yasaktır. Kendilerini bedenî arzulardan arındırmak için zamanlarının çoğunu oruç tutarak geçirirler.

Manastırdaki hücresinde kitap okuyan bir Trappist

Aziz Benedikt'in kuralları gereği manastıra gelir getirmek için üretim faaliyetlerinde bulunurlar. Ürettikleri arasında peynir, ekmek, bira ve çeşitli yiyecekler bulunur. Belçika ve Hollanda'da bulunan Orval, Westvleteren gibi bazı manastırlar, halka satılmak üzere bira üretirler. Trappist biraları adı verilen bu biralar, Dünyaca ünlü biraseverler tarafından en yüksek kaliteli biralar olarak kabul edilir.

Dünya'ya yayılmış 170 adet Trappist manastırı bulunmaktadır. Bu tarikata bağlı toplam 2100 keşiş ile 1800 rahibe bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]