Toumani Diabaté

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Toumani Diabate sayfasından yönlendirildi)
Toumani Diabaté
Toumani Diabaté, 2007 yılında Ontario eyaletindeki Toronto kentinde yapılan Afrofest'te korayı tanıtırken
Genel bilgiler
Doğum10 Ağustos 1965 (58 yaşında)
Bamako, Mali
Başladığı yerMali
TarzlarDünya müziği
MesleklerMüzisyen
ÇalgılarKora
Etkin yıllar1987-günümüz
Müzik şirketiWorld Circuit
Resmî siteworldcircuit.co.uk/#Toumani_Diabate
Önemli çalgılar
Kora

Toumani Diabaté, (d. 10 Ağustos 1965) Malili bir kora sanatçısıdır ve uluslararası bir üne sahiptir. Geleneksel Mali müziği temelinde flamenko, blues, caz gibi farklı ezgileri kendi müziği içinde harmanlaması, sanatındaki çok yönlülüğün bir göstergesidir.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Diabaté, 1965 yılında Mali'nin başkenti Bamako'da bir seçkin griot (kökleri geçmişe dayanan kalıtsal olarak müzisyen bir kast) ailesinin ferdi olarak dünyaya geldi. Kendisinin araştırmaları sonucunda babadan oğula geçen 71 kora müzisyen kuşağı bulunmaktadır. Bu kuşaklardan en çok dikkat çeken kişi babası Sidiki Diabaté'dir (yaklaşık 1922-1996), ki kendisi ilk albümünü 1970 yılında çıkarmasına karşın "sıcak" ve kendine özgü çalma stiliyle kısa süre içinde Batı Afrika'da büyük bir üne kavuşmuş ve kendisine 1977 yılında prestijli uluslararası Black Arts Festival Festac'ta Kora'nın Kralı unvanı verilmiştir; ayrıca annesi de şarkıcı Nene Koita'dır. Kuzeni Sona Maya Jobarteh de şu anda önemli kadın kora sanatçılarındandır.

Toumani, babasını dinlemek dışında babasından hiç ders almamasına rağmen kendi kendini eğitti ve ailedeki müzikal birikimin yanı sıra özellikle 60'lı ve 70'li yıllarda başkent Bamako'daki soul gruplarını ve Jimi Hendrix, Jimmy Smith ve Led Zeppelin gibi İngiliz rock gruplarını takip ederek kendini geliştirdi.

Beş yaşında kora çalmaya başlayan Toumani, başkent Bamako'nun 60 km doğusundaki Koulikoro kentinde bir gruba katıldı ve ilk kez 13 yaşında sahneye çıktı, bu ilk sahne deneyiminde de büyük bir yerel beğeniyle karşılandı. 1984 yılında ise Mali'nin en ünlü kadın griot sanatçılarından Kandia Kouyate'nin grubunda yer aldı ve grupla henüz 19 yaşındayken Afrika turnesine katılmış oldu. Toumani, 1986 yılında Avrupa'ya giderek bir başka Malili sanatçı Ousmane Sacko'nun grubuna katıldı ve Londra'da yedi ay kaldı, aynı sene WOMAD Festivali'nde de sahne aldı. 1988 yılında ise bir öğleden sonra, Londra'da Lucy Duran prodüktörlüğünde ilk albümü Kairanın kayıtlarını gerçekleştirdi, bu albüm o zamana kadar yapılan ilk solo kora albümüydü ve şu anda kora müziğinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Toumani Diabaté, 22 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bir konser vermiştir.

7. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali kapsamında, 28 Eylül 2010 tarihinde Konya'da bir konser vermiştir.[1] Bu konserden bir kayıt için: [1]

Diskografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Toumani Diabaté, 2007 Winnipeg Folk Festivalinde

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]