Touba, Senegal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Touba
Touba Merkez Camii
ÜlkeSenegal Senegal
Nüfus
 • Toplam475,755
Zaman dilimiZD
Touba'da Kur'an Okulu

Touba (Arapça: ṭūbā "Saadet") Senegal'in merkezi şehirlerinden bir tanesidir. Bu kutsal şehrin kurucusu Şeyh Aamadu Bàmba Mbàkke ve onun mezarının hemen yanına bir camii inşa edilmiştir. Camii 1963 yılında tamamlanmıştır.

Shaikh Aamadu Bàmba Mbàkke, yaygın olarak bilinen adıyla "Cheikh Amadou Bamba" (1853-1927)'nın Touba şehrini büyük bir ağacın altına kurduğu söylenir. Arapçada ṭūbā 'nın anlamı "saadet" veya "mutluluk" anlamına gelmektedir, ayrıca ṭūbā İslam geleneğinde cennetteki ağaç anlamında da kullanılır.

Touba'da Bir Market

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aamadu Bàmba Touba'yı 1887'de buldu. Bu kutsal yer camii yapmak için vahşi doğada izole edilmiş bir yerdi. Sonunda camii 1963 yılında bitirildi ve camiinin halka açılışından sonra şehir hızla büyüdü: 1964 yılında nüfus 5,000'in altındaydı fakat 2005 yılında Touba'nın nüfusu tahminin olarak 475,755'dir. Touba Dakar'dan sonra Senegal'in en büyük kentsel yaşam alanıdır.

Merkez Camii[değiştir | kaynağı değiştir]

Touba Merkez Camii'nin İçerisinden Bir Görünüm

Touba Merkez Camii Afrika'nın en büyük camiilerinden bir tanesidir. Camii 1963 yılında bitirilmiş olmasına rağmen günümüze kadar sürekli genişletilmiş ve süslenmiştir. Camii'de beş minare, üç büyük kubbe ve Aamadu Bàmba'nın mezarı bulunmaktadır. Camii'nin 87 metre yüksekliğindeki merkez minaresindeki Fall'ın Lambası, Senegal'in en büyük anıtlarından birisidir. Anıt adını Aamadu Bàmba'nın müridlerinden Şeyh Ibrahima Fall'dan almıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]