Topluluk tüzükleri (Avrupa Birliği)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Topluluk tüzükleri (Avrupa birliği) sayfasından yönlendirildi)

Topluluk tüzükleri, Avrupa Birliği hukukunda yasama biriminin bir parçasıdır. Bu tüzüğün tüm hükümleri, üye ülkelerde eşzamanlı olarak, koşulsuz bir biçimde yasa hâline gelerek yürürlüğe girer. Portekiz Antlaşması'yla oluşturulması önerilen Avrupa Birliği Anayasası, topluluk tüzüklerinden "Avrupa Yasalar" adıyla söz etmişse de, bugüne dek bu öneri kabul görmemiştir.

Yasal dayanak[değiştir | kaynağı değiştir]

Topluluk tüzükleri'ne örnekler

Avrupa Birliği topluluk tüzüklerinin yürürlüğe girmesine dayanak oluşturan resmî belge, Avrupa Ekonomik Topluluğu Antlaşması'nın 249. maddesidir. Yine bu nedenle topluluk tüzükleri Avrupa Birliği'nin sütunlarından birincisi olan Avrupa Toplulukları'nı çatısı altında uygulanmaktadır.

Topluluk tüzükleri genel kapsamlıdır. Doğrudan tüm koşullarıyla bağlayıcıdır ve tüm üye ülkelerde doğrudan uygulamaya girerler.
Yönergeler bağlayıcıdır. Erişilecek sonuçlar bakımından tüm üye ülkeleri bağlar ancak biçim ve yöntem seçimini ulusal mevkilere bırakır.
Kararlar, muhatapları için tüm koşullarıyla bağlayıcıdır.
Avrupa Parlamentosu'nun öneri ve görüşler bağlayıcı değildir.

Yasal etki[değiştir | kaynağı değiştir]

Topluluk Tüzükleri, pek çok bakımdan Avrupa Parlamentosu'nun kararlarıyla eş değerdir. Bu nedenle Topluluk tüzükleri, Avrupa Parlamentosu'yla birlikte, Avrupa Birliği'nin hukukunun en önemli birimlerini oluşturur. Topluluk tüzüklerinin koşulları da tıpkı yasalar gibi büyük dikkat ce çaba harcanarak tasarlanır ve oluşturulur.

Yasal etki[değiştir | kaynağı değiştir]

Topluluk tüzüklerine yeni bir madde eklendiğinde bu maddenin hükümleri Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin yerel tüzüğünde bulunan konuyla ilgili tüm öncel yasaları fesheder. Üye ülkelerde bundan sonra çıkacak tüm yasalar bu tüzüğün kararlarıyla uyumlu olmalıdır. Üye ülkelerin bu tüzükleri örtbas edecek ya da etkisiz hâla getirecek hareketlerde bulunması yasaktır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]