Topfmine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Topfmine B modelinini yandan kesiti

Topfmine Alman yapımı dairesel şekilli metalsiz tahripli tanksavar mayını serisine verilen addır. Alman Ordusu Wehrmacht tarafından 1944 yılından II. Dünya Savaşı sonuna kadar kullanılmıştır.

Mayın kutusunun yapımında sunta, mukavva ve katran kullanılmıştır. Bu yüzden Müttefik Ordularına ait mayın tarama aygıtlarına yakalanmıyordu. Mayın üzerinde bulunan tek metal kısım ateşleme fünyesinden ibaretti.

Mayın dost kuvvetler tarafından bulunabilmesi için Tarnsand adı verilen siyah kumlu bir madde ile boyanmıştı. Bu sayede Müttefik mayın tarama aygıtlarına yakalanmayan ama Mihver Devletlerine ait mayın tarama aygıtları tarafından kolayca tespit edilen Tarnsand'inin [1] içeriği tüm savaş boyunca gizli tutulmuştur. Savaştan sonra yapılan araştırmalarda aslında bu maddenin hafif bir radyoaktif madde ve Almanların mayın dedektörlerinin ise basit birer Geiger sayacı olduğu anlaşıldı.

1944 - 1945 yılları arasında toplam olarak 786.900 adet mayın üretilmiştir.[1]11 Kasım 1999 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Topfmine A[değiştir | kaynağı değiştir]

Topfmine A üst kısmı kubbe şekli verilmiş dairesel bir yapıdaydı. Mayın kutusu normalde sunta ve mukavvadan yapılmaydı ve suya dayanıklı hale getirmek için katranla kaplanmıştı. Bunun yanında bazen kutu yapımında ziftli kömürde kullanılmıştır. SF 1 tipi fünye hemen baskı plakasının alt kısmında ve mühürlenmiş bir şekilde ana patlayıcının ortasında bulunmaktaydı. Mayının alt kısmında bulunan ikincil fünyeler ise tuzaklama amaçlı olup mayının yerinden oynatılması durumunda patlamaya ayarlıydı. SF 1 fünyesi cam ve ahşaptan yapılma olup içerisinde ana patlayıcıyı patlatacak yanıcı madde bulunmaktaydı.

150 kiloluk bir ağırlığa maruz kaldığında baskı üst kısımdaki baskı plakası içine çökmekte ve hemen altında bulunan cam kapsülleri kırılmasına yol açmaktaydı. İki cam kapsül içerisindeki kimyasallar birbirine karışmakta bunlar yardımcı ateşleyici harekete geçirmekte o da TNT sınıfı ana patlayıcının infilak etmesine neden olmaktaydı.

İki modeli bulunuyordu: Tamamiyle su geçirmez "To.Mi.A4531" ve normal modeli "To.Mi.4531".

Topfmine B[değiştir | kaynağı değiştir]

Topfmine B (To.Mi.B4531) büyük ölçüde "A" modeline benzemekteydi. Sadece üst kısmında kubbe şeklinde bir baskı plakası bulunmuyordu.

Topfmine C[değiştir | kaynağı değiştir]

Topfmine C (To.Mi.C4531 Pappmine) tek farkı mayının orta kısmında bulunan sekizgen şeklindeki ateşleme fünyesiydi.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Topfmine A Topfmine B Topfmine C
Çapı 330 mm 320 mm 340 mm
Yüksekliği 140 mm
Ağırlığı 9.5 kg 10 kg 9 kg
Explosive content 6 kg
Çalışma ağırlığı 150 kg

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Özellikle Stuttgart 43 mayın tarama aygıtı (TM 5-223)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]