Top Secret! (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Top Secret!
YönetmenJim Abrahams
David Zucker
Jerry Zucker
YapımcıJon Davison
Hunt Lowry
SenaristJim Abrahams
David Zucker
Jerry Zucker
Martyn Burke
OyuncularVal Kilmer
Lucy Gutteridge
Omar Sharif
Peter Cushing
Michael Gough
Jeremy Kemp
MüzikMaurice Jarre
John Williams
DağıtıcıParamount Pictures
Yapım yılı1984, ABD
Süre90 dakika
Dilİngilizce
Bütçe-

Top Secret!, casusluk ve Elvis Presley filmlerinin parodisi niteliğinde bir 1984 ABD yapımı komedi filmi. Filmin yapımcıları Jim Abrahams, David Zucker ve Jerry Zucker'dır. Filmin baş rollerinde Val Kilmer, Lucy Gutteridge, Omar Sharif, Peter Cushing, Michael Gough ve Jeremy Kemp oynar.

Filmin en önemli unsurlarından biri başka filmlere yapılan ironik göndermelerle dolu olmasıdır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde, şarkıları Elvis Presley ile Beach Boys 'un şarkılarını çağrıştıran Nick Rivers adlı Amerikalı pop şarkıcısı bir kahramanın hikâyesi anlatılır.

Nick menajeri ile birlikte bir kültür festivalinde sahne almak için Doğu Almanya 'ya seyahat eder. Filmde o sırada Doğu Almanya 'da Nazi rejimine benzer bir rejim hüküm sürmektedir. Rivers, burada güzel Hillary Flammond ile tanışır ve ona babası Paul 'un hapisten kurtulması için yardım eder. Hillary 'nin babası Paul bir araştırmacı ve bilim insanı olup, Almanlar tarafından ölümcül bir bomba yapması için zorlanmakta ve bu yüzden esir tutulmaktadır. Nick fransız direnişçileri tarzında yapılanmış Doğu Almanya 'daki direniş hareketi ile bağlantı kurar. Hareketin lideri Hillary'nin eski sevgilisi çıkar (Nigel). Nigel, Nick, Hillary ve adamları ile birlikte bilim insanını kurtarmayı planlamaktadır. Aksiyonun devamında grubun içinde aranmakta olan hainin liderleri Nigel olduğu tespit edilir. Grubun geri kalanı Nigel'ı devre dışında bıraktıktan sonra Hillary 'nin babası bilim insanını kurtarırlar.

Kritikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Roger Ebert Chicago Sun-Times 1 Ocak 1984'teki yazısında [1] 4 Mart 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., bir arkadaşının tüm filmi baştan sona seyrettiğinde 5 kez ancak gülebileceğini söylediğini, halbuki kendisinin bunu filmin daha ilk 10 dakikasında başarabileceğini yazmıştır. Yani filmin keyfi kişisel mizah anlayışına bağlı olarak çıkmaktadır. Devamında Top Secret'in tasvir edilebilecek bir konusunun olmadığını ve buna ihtiyacı da olmadığını belirterek zira Top Secret! tarzı filmlerin konusu yüzünden seyredilmediklerini yazmıştır. Filme 4 üzerinden 3,5 yıldız vermiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]