Toni Frissell

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"I'd Rather Stalk with a Camera Than a Gun" (Bir tabancadan çok bir fotoğraf makinesiyle dolaşmayı yeğlerim), Toni Frissell, 1935

Toni Frissell veya asıl adıyla Antoinette Frissell Bacon (d. 10 Mart 1907 - ö. 17 Nisan 1988), Manhattan, New York doğumlu Amerikalı fotoğraf sanatçısı. Moda fotoğrafları, II. Dünya Savaşı fotoğrafları, ünlülere ait portre çalışmaları ve günlük yaşamdan kadın ve çocuk temalı fotoğrafları ile tanınmaktadır.

Savaş öncesi kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kadını bir moda parçasından daha çok günlük yaşam koşulları içerisinde mücadele eden aktif kadın olarak betimlemiş ve bunu gecelik türü uzun, tek parça ve gündelik elbiselerle desteklemiştir. Bu fotoğraf daha sonra Bill Evans ve Jim Hall'a ait Undercurrent, This Ascension grubunun Tears in Rain, Osvaldo Golijov'a ait Oceana, the Beauvilles grubunun Whispering Sin albümlerinin kapak fotoğrafı olmuştur. Weeki Wachee Nehri'nin kaynağında uzun geceliğiyle bir kadın, Florida (İlk yayınlanma Harper's Bazaar dergisi) (Aralık 1947).

Savaş öncesi fotoğraflarını Toni Frissell takma adıyla çekmiştir. Bu adı McNeil Bacon ile evliliği sonrası da kullanmıştır. Ünlü fotoğrafçılarla birlikte çalışmış ve Edward Steichen'ın tavsiyeleriyle Cecil Beaton'ın çıraklığını yapmıştır. İlk fotoğraflarını bir moda fotoğrafçısı olarak Vogue dergisine çekmiştir. Daha sonra Harper's Bazaar için çalışan Frissell, fotoğraflarındaki temayı gecelikli ve dış mekanda yer alan aktif kadın figürleri üzerinde yoğunlaştırmıştır.

Tuskegee Airmen Edward M. Thomas'ın portresi, Mart 1945
Evlilik gününde (12 Eylül 1953) Newport, Rhode Island'daki Hammersmith Farm'da Jacqueline Kennedy'nin bu fotoğrafı, Toni Frissell çalışmalarından bir tanesidir.

II. Dünya Savaşı yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

1941 yılında Frissell, Amerikan Kızıl Haçı'nda fotoğrafçı olarak gönüllü hizmet vermiştir. Sonrasında ise Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'nde ve Havacı Kadınlar Birliği (WAC)'nde resmi görevlerde bulunmuştur. Bu esnada fotoğrafları hemşireler, cephedeki askerler, Afroamerikan havacılar ve öksüz çocuklar üzerine yoğunlaşmıştır. Savaş sırasında özellikle Afroamerikan savaş pilotları üzerinde çalışmış ve Tuskegee Airmen (Tuskegee havacıları), (332d Savaşçı Grup) olarak bilinen pilotların portre fotoğraflarını çalışmıştır.

Savaş sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

1950'lerde artık resmi kimlikten arınan Frissell, serbest portreler üzerinde çalışmaya başlamıştır. İçlerinde Winston Churchill, Eleanor Roosevelt ve John F. Kennedy ve Jacqueline Kennedy gibi ünlülere ve politikacılara ait portrelerin de bulunduğu çalışmalara imza atan Frissell yine çeşitli dergilerle çalışmalarını paylaşmıştır. Kadının toplumsal yaşamdaki yerine ayrıca önem veren Frissell, kendisi de Sports Illustrated adlı dergide istihdam edilen ilk kadın spor fotoğrafçısı olmuştur.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • A Child's Garden of Verses (1944)
  • Bermuda:The Happy Island (1946)
  • Mother Goose (1948)
  • The King Ranch, 1939-1944 (1965)
  • Tethered, by Amy MacKinnon (2008)