Tom Tykwer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tom Tykwer
Tom Tykwer, Biberach/Riß, 2006
Doğum23 Mayıs 1965 (58 yaşında)
Wuppertal, Almanya
MeslekYönetmen, senarist, besteci

Tom Tykwer (d. 23 Mayıs 1965) Alman film yönetmeni, senarist ve besteci. En çok Run Lola Run (1998), Heaven (2002), Koku: Bir Katilin Hikayesi (2006) ve The International (2009) filmlerinin yönetmeni olarak bilinir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tykwer, Almanya'nın Wuppertal kentinde doğdu. Erken yaşlarda film dünyasına hayran oldu ve 11 yaşında çekimlere amatör Super 8 film ile başladı. Liseden mezun olduktan sonra projeksiyoncu olarak çalıştı. 1987 yılında, 22 yaşındayken, Moviemento sinemasının programcısı oldu ve saygın bir film tutkunu olan Alman yönetmen olarak biliniyor.[1]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tykwer, Berlin'de film yapımcısı Rosa von Praunheim ile tanıştı ve arkadaş oldu. Rosa von Praunheim Tykwer'ın kendi çalışmalarını ve hikâyelerini oluşturmasını ve Tykwer'ın kız arkadaşı ile bu argümanları kayıt etmesini önerdi ve Tykwer kısa bir film çekerek kendisine gönderdi. Because (1990), Hof Film Festivalinde tanıtıldı[2] ve izleyiciler tarafından olumlu eleştiriler aldı, Tykwer'ın işe devam etmesi için iyi bir ilham oldu. Epilog (1992) ikinci kısa filmini çekti, Tykwer bu filmde finansal zorluklar içine girdi fakat hiçbir yerde göremeyeceği film çekim teknikleri deneyimini kazandı. Tykwer senarist ve yönetmen olarak çektiği ilk uzun metrajlı filmi olan, Alman televizyonlarında yayınlanan, Almanya ve uluslararası film festivalinde gösterilen Deadly Maria'yı yazdı.

1994 yılında Tykwer, Stefan Arndt, Wolfgang Becker ve Dani Levy ile birlikte X Filme Creative Pool şirketini kurdu. Tykwer ve Becker Tykwer'ın ikinci yapımı olan Wintersleepers (1997) üzerinde çalışırken Deadly Maria'dan daha komplex ve büyük bir yapım olan Life Is All You Get'in senoryosunu yazdılar. Wintersleepers, Alman sinema severler tarafından beğenildiyse ve film festivalinde Tykwer'a şöhret getirdiysede Tykwer maddi mücadele içine girdi. Tykwer yeni bir film yapması gerektiğini anladı ve 1998 yılının en başarılı Alman filmi Run Lola Run (1998) ile ABD'de 7 milyon dolar gişe hasılatı ve uluslararası şöhret yakaladı. Run Lola Run dünya çapında bir şöhret getirdiğinde Tykwer memleketi olan Wuppertal'da çekeceği yeni filmi The Princess and the Warrior üzerinde çalışıyordu. Film, bir hemşire ve eski bir asker arasında bir aşk hikâyesi üzerine kurgulanmıştı. Tom bu arada Run Lola Run ve The Princess and the Warrior ın yıldızı Franka Potente ile çıkmaya başladı.

Miramax, senaryosunu Polonyalı film yapımcısı Krzysztof Kieślowski'nin yazdığı ve Tykwer'ın yeni filmi Heaven (2002)'ı yayınladı. Bu film, başrolde Cate Blanchett ve Giovanni Ribisi'nin oynadığı Torino ve Tuscany'de çekilen İngilizce bir filmdi. 10 dakikalık bir kısa film olan True filmini Natalie Portman ve Melchior Beslon ile çekti. Film, neredeyse hiçbir ön hazırlık yapılmadan çekildi fakat sonuç olarak ortaya küçük bir başyapıt çıktı. Tykwer'ın sonraki filmi Alman yazar Patrick Süskind'ın Koku romanını beyaz perdeye uyarlamak oldu. Film İspanyanın Figueras, Girona ve Barselona şehirlerinde çekildi. Tykwer büyük bir bütçe ile başrollarde Clive Owen ve Naomi Watts'ın oynadığı ilk Hollywood filmi olan ve çekimleri Berlin, Milano, New York ve İstanbul'da gerçekleşen The Internationalı çekti.

Pale 3[değiştir | kaynağı değiştir]

Wintersleepers'dan beri Tykwer'ın tüm filmlerinin müziklerini (Heaven dışında) Johnny Klimek, Reinhold Heil, ve bir film yönetmeni için sıra dışı olsa da Tykwer kensidisi kaydetti. Pale 3 olarak adlandırılan bu besteci üçlü film müziklerine dikkat çekmek için oluşturuldu.

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Film Notlar
1990 Because Kısa film
Aynı zamanda Senarist/Yapımcı/Besteci
1992 Epilog Kısa film
Aynı zamanda Senarist/Yapımcı/Besteci
1993 Deadly Maria Alternate Title: Die tödliche Maria
Aynı zamanda Senarist/Yapımcı/Besteci
1997 Wintersleepers Diğer adı: Winterschläfer
Aynı zamanda Senarist/Besteci
1998 Run Lola Run Diğer adı: Lola rennt
Aynı zamanda Senarist/Besteci
2000 The Princess and the Warrior Diğer adı: Der Krieger und die Kaiserin
Aynı zamanda Besteci
2002 Heaven
2004 Paris, je t'aime Bölüm: Faubourg Saint-Denis
Aynı zamanda Besteci
2006 Koku: Bir Katilin Hikayesi Diğer adı: Das Parfüm
Aynı zamanda Senarist/Besteci
2009 The International Aynı zamanda Besteci
2010 Three Diğer adı: Drei
2011 Cloud Atlas

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1994: Bavarian Film Awards, En iyi yeni yönetmen
  • 1998: Bavarian Film Awards, En iyi prodüksiyon[3]
  • 2005: State-Award of the Film Commission NRW[4]
  • 2006: Bavarian Film Awards, En iyi yönetmen[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2011. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2011. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 19 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2011. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]