Titrek kavak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Titrek kavak
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Klad: Eudicots
Klad: Rosids
Takım: Malpighiales
Familya: Salicaceae
Alt familya: Salicoideae
Cins: Populus
Tür: P. tremula
İkili adlandırma
Populus tremula
L., Sp. pl. 2: 1034 (1753).
Dağılımı

Titrek kavak (Populus tremula), söğütgiller (Salicaceae) familyasından 25 m'ye kadar boylanabilen, silindirik gövde, sık dallı, geniş konik tepeye sahip bir kavak türü.

Genel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Titrek kavak orta büyüklükte, yaprak döken ve hızlı büyüyen bir ağaçtır. Avrupa ve Asya'nın daha soğuk ılıman ve kuzey bölgelerine özgüdür ve dünyadaki en yaygın ağaçlardan biridir. Kavak odunu özellikle güçlü değildir ve esas olarak kaplama ve kağıt üretimi ile kaliteli odun kömürü ve yonga odunu için kullanılır. Ağaç, hızlı büyümesi nedeniyle biyoenerji üretiminde önemli bir rol oynar. Ağaç, hafif esintilerde bile sallanmasıyla bilinir ve uzaktan tanımayı kolaylaştırır.

Titrek kavak yüksek bir ekolojik değere sahiptir ve çok çeşitli memeliler ve kuşlar için olduğu kadar çok sayıda böcek ve mantar için yaşam alanı sağlar. Aynı zamanda su havzası koruması, kirliliğin azaltılması ve toprak stabilizasyonu gibi önemli ekosistem hizmetlerine katkıda bulunur ve süs amaçlı çekici bir türdür. Ağaç, bozuk sahalara adapte olmuş bir türdür ve genellikle, ya tohumla ya da kök sürgünleri yayılır, yangın ya da tıraşlama kesimden sonra alana gelen başlıca kolonizörüdür. Öncü bir tür olarak, hafif talepkârdır ve doğal yenilenme için rekabet eden bitki örtüsünden yoksun, çıplak, tercihen ıslak topraklar gerektirir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Populus tremula". European Forest Genetic Resources Programme. 1 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2021.