Tenten Sovyetler'de

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tintin au pays des Soviets sayfasından yönlendirildi)
Tenten Sovyetler'de
Les aventures de Tintin, reporter du "Petit Vingtième", au pays des Soviets
Türkçe baskısının kapağı
YazarHergé
ÇevirmenTogay Şenalp
ÜlkeBelçika
DilFransızca
Yayım10 Ocak 1929 - 11 Mayıs 1930 (özgün)
2000 (Türkçe)
YayımcıLe Petit Vingtième
Sayfa138
ISBN2-203-01101-7 (özgün)
975-363-969-4 (Türkçe)
Tenten'in Maceraları serisi
Tenten Sovyetler'de
(1. kitap)
Tenten Kongo'da
(2. kitap)
  1. 22cm x 30cm (boyutları)

Tenten Sovyetler'de (Les Aventures de Tintin, reporter du Petit "Vingtième", au pays des Soviets) Belçikalı yazar ve illüstratör Hergé'in klasik çizgi romanının bölümlerinden bir tanesidir. Serinin kahramanı genç muhabir Tenten'dir.

Tenten Sovyetler'de serinin ilk bölümüdür. İlk olarak 20 Ocak 1929 ile 11 Mayıs 1930 arasında Belçika gazetesi Le Vingtième Siècle gazetesinin çocuk bölümü olan Le Petit Vingtièmede yayımlanmış ve 1930'da albüm haline getirilmiştir.

Hikâye politik bir hicivdir, Hergé'in Sovyetler Birliği'ne olan güvensizliğini ifade etmekte ve başarılı bir ekonomiye sahip oldukları inancıyla alay etmektedir. Benoît Peeters'ın Le monde d'Hergé adlı kitabına göre, Hergé'in kitabı yaratmakta kullandığı tek kaynak eski Sovyet Rusya Konsolosu Belçikalı Joseph Douillet'in Moscou sans voiles adlı kitabıydı. Albüm zamanında anti-Sovyet ve politik görüşü sağ olduğu için öfkeyle eleştirilmişti. Bu tip nedenlerden dolayı, Hergé 1930'larda albümü raflardan çekti. 1973'te, bir tıpkıbasım versiyonu basıldı ve çok geçmeden çok satanlar listesine girdi (100,000 kopya sadece o sene satıldı).

Bu kitap Hergé'in ileriki yıllarda yeniden çizip renklendirmediği tek Tenten kitabıdır, bu nedenledir ki diğer kitaplardan daha farklı görünür ve karakterler daha farklıdır. Her ne kadar Hergé bu albümün renklendirilerek yeniden basımına sıcak bakmamış olsa da, korsanlar bu konuda da rahat durmamışlar ve 1969 yılında "Tenten Sovyetler'de"nin de renki versiyonlarını basmışlardı. Tenten'in özgün yayımcılarından "Casterman"ı andıran ismiyle "Castelman" yayınevi tarafından basılan albümü Paul-Henry Lombard ve Philippe-Alfred Castelman adlı Tenten hayranları renklendirmiş, hatta yer yer yeniden çizmişlerdir.[1] Sınırlı sayıdaki bu albümler müzayedelerde yüksek fiyatlara satılmaktadır.[2]

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Tenten ve köpeği Fındık çalıştığı gazete tarafından Moskova'da bir göreve gönderilirler. Tren Rus gizli polisinin bir ajanı tarafından patlatılır ve Tenten bu "kazadan" dolayı suçlu bulunur. Hapishaneye gönderilir, fakat aldatma ve kılık değiştirmeyle dışarı çıkar. Daha sonra bir araba çalar ve Moskova'ya gelmeden birkaç serüven yaşar. Sovyetlerin silah zoruyla insanlara oy verdirttiğini ve üretken fabrikaların sadece yabancı ziyaretçileri kandırmak için yapılan boş kabuklar olduğunu görür. Aynı zamanda Sovyetlerin gençlere sadece eğer kendilerine komünist derlerse ekmek verdiğini öğrenir. Tenten buğday eksikliği yüzünden Moskova bölgesinin açlık çektiğini keşfeder–hasadın çoğu propaganda amaçları yüzünden ithal edilmektedir–böylece komünist liderliği yakındaki çiftlikleri talan etmeyi planlamaktadır. Birkaç çiftçiyi gelen askerlere karşı uyarır, fakat tekrar yakalanmaktan kurtulamaz. Karlı topraklarda kaçarken, Tenten Stalin, Lenin ve Trotsky'nin Rus insanlardan çaldığı gizli hazineye takılır (içinde bol buğday da bulunmaktadır). Bu bilgiyi öğrenince Berlin üzerinden ülkesine döner ve Sovyet ajanlarla bir kez daha karşılaşır. Brüksel'e döndüğünde, onu kendinden geçmiş bir kalabalık coşkuyla karşılar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Les Soviets font sauter la banque !" (Fransızca). www.naufrageur.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2011. 
  2. ^ Tenten Sovyetler’de. Tenten’in Maceraları. Yapı Kredi Yayınları. 1 Haziran 2018. ISBN 975-363-969-4. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]