Till Lindemann

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Till Lindemann
Genel bilgiler
Doğum4 Ocak 1963 (61 yaşında), Leipzig Doğu Almanya
Başladığı yerAlman
TarzlarNeue Deutsche Härte, endüstriyel metal, alternatif metal, punk rock, hardcore punk
MesleklerMüzisyen, albüm yapımcısı
ÇalgılarVokal, bateri, mızıka
Etkin yıllar1985-günümüz
Müzik şirketiMotor Music, Republic, Slash, Universal Music Group
İlişkili hareketlerRammstein, Lindemann, First Arsch, Feeling B, Apocalyptica
Resmî siteRammstein Resmi Sitesi

Till Lindemann (d. 4 Ocak 1963, Leipzig), Alman vokalist, şair ve oyuncudur. En çok Rammstein adlı Alman metal grubunun şarkı sözü yazarı ve vokalisti olarak bilinir.[1]

Konserde ateş şovu yaparken Lindemann (2022)

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Lindemann, Leipzig'de doğmuştur ama Schwerin'de, Wendisch-Rambow adlı bir köyde; ebeveynleri ve kendinden altı yaş küçük olan kız kardeşiyle yaşamıştır ve çocukluğunu burada geçirmiştir. Bir şair olan babası Werner Lindemann'la arası hiç iyi olmamıştır. Babası, Lindemann'ı küçükten hep dövmüş ve ona kötü davranmıştır. Eski bir gazeteci olan annesi, Brigitte "Gitta" Lindemann ile babası 1975'te, Lindemann 12 yaşındayken boşanmışlardır. Babası, kendisini içkiye verdiği için Kasım 1992'de alkol komasına girerek hayatını kaybetmiş, Wendisch-Rambow yakınlarında bir yere gömülmüştür. Lindemann da ne cenazesi için ne de ziyaret amaçlı olarak hiç babasının mezarına gitmemiştir. Ayrıca her fırsatta da babasını hiç sevmediğini söyler.

Lindemann, 11 yaşındayken Rostock Sports Club adlı bir spor okuluna gitmiş ve 1977-1980 yılları arasında yatılı bir okulda okumuştur. Spor okulundan da 1979 yılında ayrılmıştır. Lindemann çok iyi bir yüzücüydü ama bir omzu sakatlanınca profesyonel yüzücülüğü bırakmak zorunda kalmıştır.

Lindemann, gençken pek çok işte çalışmıştır. Ama en çok sepet örücü olarak çalışmışlığı ile bilinir. Küçükken de balıkçı olmak istediğini söylemiştir.

1981'de, Lindemann, askerlik yapma zamanı geldiğinde buna karşı çıkmıştır. Komutanlarına karşı gelmiş, sayısız dayak yemiş ve hapis yatmıştır.

1985'te, Lindemann 22 yaşındayken, ilk kızı Nele doğmuştur. Annesi ile Nele doğduktan sonra evlenmişler ama bir süre sonra tekrar boşanmışlar ve Nele'yi de uzun süre tek başına büyütmüştür. Ama sonra grupla beraber sürekli turneye çıktıkları için yılın altı ayı kadar uzun bir zaman evde olmayınca annesiyle ortak büyütmeye başlamışlardır.

Berlin Duvarı'nın 9 Kasım 1989 tarihinde açılmasıyla Lindemann da pek çok Alman gibi hayatında yeni bir sayfa açmıştır.

Lindemann'ın, Anja Köseling adlı eski kız arkadaşından bir kızı daha vardır. Lindemann'la ayrıldıktan sonra; Köseling, kızları Marie-Louise için Lindemann'ın çocuk destek parası ödemediğini ve beraberken de kendisine fiziksel saldırıda bulunduğunu iddia etmiştir. Bu iddya göre; Ekim 1997'de bir otelde, Lindemann ve Köseling'in başından geçen olayda; Köseling, Lindemann'dan burnuna yumruk yemişti. Almanya'nın Dresden kentinde mahkemede alınan karara göre Lindemann, Köseling'e 1200 Mark ödemiştir. Lindemann'ın veya avukatlarının bu konuda bir yorumu yoktur.

Richard Kruspe ile beraber verdikleri bir röportajda da Rammstein'ın içlerinden biri ölünceye kadar çalacağını söylemiştir.

Lindemann'ın ayrıca iki oğlu daha vardır. Yani dört çocuk babasıdır.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1985 yılında ilk kızı, Nele doğmuştur. Yedi yılını bekar bir baba olarak geçirmiştir. Ayrıca yine Nele isminde bir torunu da vardır.[2] 28 Şubat 1991'de eski karısı ve grup üyesi Richard Z. Kruspe'nin, Khira adında bir kızı oldu. Annesinin ısrarıyla ''Kruspe'' yerine ''Lindemann'' soyadını aldı. 1993 yılında Lindemann, eski karısı Anja Köseling'ten, Marie Louise adındaki kızı dünyaya gelmiştir.[3] Nisan 2011'den Kasım 2015'e kadar oyuncu ve model Sophia Thomalla ile bir ilişkisi olmuştur.

Kendisi bir ateist olarak tanımlar.[4][5] 2011'deki bir röportajında, Doğu Almanya'nın gelenekleriyle hâlâ güçlü bağlantıları olduğunu[6] ve "gelenekselleştirmeyi" rahatsız edici bulduğunu ve artık hiçbir özgünlük olmadığına inandığını söylemiştir.[7] ''Amerika'' adlı şarkıda da olduğu gibi o da Amerikanın, kültürel ve politik emperyalizminin dünya üzerinde yayılmasından son derece hoşnutsuz.[8] Müzik tarzının aksine, "gürültüden nefret ettiğini" ve genellikle adını ve tam konumunu açıklamadığı Mecklenburg-Vorpommern'in sakin bir köyünde zaman geçirdiğini belirtti.[2]

2014 yılında, Lindemann bir Dresden galerisindeki In Stillen Nächten (Sessiz Gecelerde) kitabındaki iki heykeli ve orijinal şiir senaryolarını sundu.[9]

Ayrıca 2014 yılında Alman şarkıcı Roland Kaiser'in,'' Soul Tracks'' adlı albümü için bazı sözler yazdı.[10]

Kariyeri[2][değiştir | kaynağı değiştir]

Till "Rammstein" şarkısında.

Lindemann 1986 yılında punk grubu First Arsch'da davul çalarak müzik hayatına başlamıştır. First Arsch, Schwerin'de başlamış bir gruptur. O zamanlarda Doğu Almanya'da bu tür şeyler yasak olduğu için gizli devam eden bir gruptu. Grubun isminin tercümesinin de çoğu zaman İlk Sanat olduğu sanılmıştır. Bu, yetkililerin dikkatini çekmemek için konmuş olabilir. Grubun Saddle Up adlı bir albümü vardır. Lindemann, şarkı sözü yazmaya daha sonra başlamıştır.

Lindemann, Feeling B adlı bir grupta da bulunmuştur. Lied von der unruhevollen Jugend (Kıpır kıpır olan gençliğin şarkısı) adlı şarkıda, Rammstein'ın şimdiki altı üyesinden ikisi olan Paul Landers ve Christian Lorenz ile birlikte çalmıştır. Bu şarkı, Feeling B'nin çıkardığı Hea Hoa Hoa Hea Hea Hoa (1990) adlı albümündedir.

1994 yılında Lindemann, Richard Kruspe, Oliver Riedel ve Christoph Schneider bir şarkı yarışmasına katılmış; bu yarışmayı kazanarak stüdyoda, profesyonel olarak müzik işine girme şansını yakalamışlardır. Lindemann da bunun üzerine işin ciddileştiğini görüp Berlin'e taşınmıştır. Sonradan da Paul Landers ve Christian Lorenz'in de aralarına katılması ile Rammstein doğmuştur.

Till Lindemann aynı zamanda bir şairdir. Kasım 2002 tarihinde yayınladığı Messer adlı bir şiir kitabı vardır. Bu kitap; 54 şiirden meydana gelmiştir. Ayrıca 2013 yılında "In Stillen Nachten" adlı ikinci şiir kitabı yayınlanmıştır.

2018 yılında ''Messer'' adlı şiir kitabı için Rusya'da bir imza turuna çıktı. Başta sadece Almanca dili ile yayınlanan kitap daha sonra Rusça'ya çevrilerek, Rusya'da yeniden yayınlandı. Moskova'daki imza gününde yanında gimp kostümlü,[11] boynunda tasmasıyla kimliği bilinmeyen bir kadın getirdi.[12] O kıyafeti giyen kişinin kim olduğu hâlâ bilinmiyor.

Kişisel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lindemann'nın çok güçlü bir sahne performansı vardır. En çok bilinen hareketi, hafifçe çömelip temposunu o an çalınan şarkıya göre ayarlayarak dizine ritim şeklinde vurmasıdır. Bir diğer karakteristik özelliği de "R"lerini çok vurgulayarak söylemesidir. Bu da Doğu Almanya aksanından kaynaklanmaktadır. Ayrıca; Lindemann, sahnedeyken ateşle oynamayı çok sever. Bunun yüzünden, diğer Rammstein üyeleri ile beraber çok büyük tehlikeler atlatmıştır. Sahnede kullanılan tüm ekipmanların kullanımı için lisansı vardır. Kendisi de, seyircileri ve konserlerde bulunan kimseyi tehlikeye düşürecek bir şeyi asla yapmayacağını söylemiştir. Ancak kendi vücudunda birinci dereceden yanıklar bulunmaktadır.

Lindemann; Chris Isaak, Marilyn Manson, Jean-Michel Jarré, Tangerine Dream, Mike Oldfield, Ministry, Nine Inch Nails, Type O-Negative, Limp Bizkit, Black Sabbath, Deep Purple, KMFDM gruplarını ve pazar günleri parkta jazz müziği dinlemeyi çok sevdiğini ve ona göre ilk Alman grubunun da Kraftwerk olduğunu söylemiştir. Lindemann sol kulağını iki yerinden deldirmişti fakat uzun zaman piercing ya da küpe takmamıştır. Bu delikler pek çok resimde ve video klipte seçilebilmektedir. Akerlund yönetimindeki Ich Tu Dir Weh klibi çekimlerinde Till'in ağzından ışık çıkmaktadır ve bunu yanağına gerçek bir delik açtırarak bir kablonun ağzındaki ışık kaynağına bağlanmasıyla yapmıştır. Ancak konserler sırasında bu delik kapalıdır ve yakın çekimlerde görülebilen bir kablonun dudağının kenarından ağzına ulaşmasıyla yapılmıştır. Vücudunda bir yerlerde "Punk Rock" diye bir dövmesi olduğu söylenir ama bu konuda bilinen kesin bir şey de yoktur.

Güzel sanatlarla yakından ilgilidir. En sevdiği yönetmen Lars von Trier'dir. Lindemann alkole oldukça düşkündür; en sevdiği içki tekila'dır. Ayrıca bir sigara tiryakisidir. Bildiği bilinen diller; Almanca, İspanyolca ve İngilizce'dir. Anadili Almancadır. Müzik yapmaya başlamadan önce Almanya'da iyi bir yüzücü olduğu bilinir, fakat omuzundan sakatlanınca bu sporu bırakmıştır ve müzikle uğraşmaya başlamıştır. Ayrıca gitar, bateri ve mızıka da çalmaktadır.

Till ve grubun nazi, daha da ötesinde faşist bir grup olarak düşünülmesi ise Links 2 3 4 şarkısındaki sahne gösterileri ve reise reise adlı albümdeki kapak resimlerinden dolayıdır. Bunun yanı sıra Till'in Doğu Alman olması ve kullandığı dil ve üslup da bu yöndeki şüpheleri kuvvetlendirmiştir. Grup üyeleri ise böyle bir şeyin olmadığını defalarca vurgulamışlardır. Ayrıca grup üyelerinin din hakkında da bir görüşleri yoktur. Gruba yöneltilen bir diğer eleştiri de grubun homoseksüel oluşuyla ilgilidir. Ancak bu da doğru değildir. Grubun bütün üyelerinin başından bir evlilik geçmiştir. Bück Dich şarkısının canlı performansında yapılan olay da dildo aletinin içine pernoid sıvı ve su karıştırılarak yapılan bir şovdan ibarettir. Ancak yine de aykırı şovlar arasında önemli bir yere sahiptir. Till ayrıca kavgacı bir yapıya da sahiptir. Hatta birçok kişiye göre Lindemann deli derecesinde ilginç birisidir. Ancak eğlenceli bir yapısı vardır. Ayrıca Till'in bir diğer özelliği de her konserin ardından, hangi ülkede sergilenmişse, o ülkenin diliyle teşekkür etmesidir.

Diskografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana madde: Rammstein diskografisi

Rammstein

Lindemann

First Arsch

Na Chui

  • Till the End (2020)

Konuk şarkıcı olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Wut will nicht sterben (1999): Puhdys adlı grubun bu şarkısında konuk şarkıcı olarak söylemiştir.
  • Apocalyptica grubunun Worlds Collide albümünde konuk sanatçı olarak Helden parçasını söylemiştir (2007)

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Pola X (1999): Bir müzisyen rolünde çıkmıştır.
  • xXx (2002): Rammstein'ın geri kalan üyeleriyle birlikte kendileri olarak görünmüşlerdir.
  • Amundsen, der Pinguin (2003): Bu çocuk filminde, hazinenin yerini bilen Amundsen adlı pengueni kaçırmaya çalışan üç kötü adamdan en korkak ve safı olan Victor'u canlandırmıştır.
  • Vinzent (2004): Bu filmde bir hayvan hakları savunucusunu canlandırmıştır.

Ek bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Khira Li Lindemann, sanılanın aksine Till'in değil; Richard Kruspe'un kızıdır. Bu soyadı karmaşasının oluşması şöyle olmuştur: Till, karısından boşanmış ama karısı eski soyadına dönmemiş, Till'in soyadını kullanmaya devam etmiştir. Till'in eski eşi daha sonra Richard Kruspe ile evlenmiştir ve bu evliliklerinden Khira Li Lindemann dünyaya gelmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Who the hell are Rammstein?" (İngilizce). Rammimages.com. 2006. 23 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020.