Tichborne davası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Roger Tichborne (sol) ve Arthur Orton (sağ)

Tichborne davası, Birleşik Krallık'ta 19. yüzyılda İngiliz kökenli bir ailenin kayıp mirasçısı Roger Tichborne (1829–1854) olduğunu iddia eden Arthur Orton (1834–1898) isimli bir dolandırıcıya karşı açılan bir davadır.

Kaybolan mirasçı[değiştir | kaynağı değiştir]

Roger Charles Tichborne, 5 Ocak 1829 tarihinde Paris'te Hampshire'lı mümtaz bir Katolik ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Aile büyüklerinden Benjamin Tichborne 1621'de Kral I. James tarafından tayin edilen bir baronettir. Babası James Francis Tichborne aile reisinin küçük kardeşidir. Annesi Henriette Felicite, Fransa'da doğan ve büyüyen Henry Seymour'un gayrimeşru kızıdır. James Tichborne'nun ağabeyi 8. Baronet Henry Joseph Tichborne ise 1845'te ölmüştür. Joseph'in sadece kız çocukları olduğu için unvanı diğer kardeşi Edward'a verilmiştir. Kısa süre sonra, Edward'a uzak bir akrabası tarafından soyadını Doughty olarak değiştirmesi şartıyla ve oğluna bu soyadı vermesi ricasıyla muazzam bir servet bırakılmıştır. Edward'ın tek oğlu ise genç yaşta ölmüştür. Onun dışındaki diğer çocuğu Roger'ın ilk kuzeni Katherine'dir.

Roger, İngiltere'yi değersiz gören annesinin isteğiyle 16 yaşına kadar Fransa'da kalmış ve Fransızca öğrenmiştir. 1849'da İngiltere'deki Stonyhurst Koleji'ne gitmeye başlamış, bir süre sonra da Dublin'de bulunan 6. Ağır Süvari Muhafızları'na katılmıştır. Fakat Fransız ağzıyla konuşması onu gülünç duruma düşürmüş ve 1852'de rütbesini satmıştır.

Ayrıca Roger, kuzeni Katherine Doughty'den hoşlanıyordu. Fakat Katoliklikte evlenmek için kiliseden özel bir izin alınması gerektiğinden ailesi bu ilişkiye karşı çıkmıştır. Ertesi yıl Roger, Güney Amerika'ya gitmek üzere ayrılmıştır. And Dağları'nı geçtikten sonra Rio de Janeiro'ya varmıştır. Diğer taraftan 1853'te Edward Doughty ölmüş, miras ve unvanın yeni sahibi Roger'ın babası olmuştur. Böylece adını James Francis Doughty-Tichborne olarak değiştirmiştir. Nisan 1854'te Roger geri dönerken içinde bulunduğu gemi denizde kaybolmuş, ertesi yıl öldüğü beyan edilmiştir. Roger'ın babası da 1862'de ölünce unvan ve servet Roger'ın kardeşi Alfred Joseph Doughty-Tichborne'a kalmıştır. Onun da 1866 ölmesiyle Alfred'in oğlu Henry Alfred Joseph Doughty-Tichborne, yeni vâris olmuştur.

Orton'un ortaya çıkışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Arthur Orton c. 1872

Roger'ın annesi oğlunun öldüğüne bir türlü inanamamıştır. Ardından dünyanın her yerine oğlunun kayboluşu hakkında yazı göndermiş ve Kasım 1865'te Sidney'deki bir avukattan bir mektup almıştır. Avukat mektupta, Avustralya'nın Wagga Wagga şehrinde yaşayan ve kasaplık yapan, Roger olabilecek bir adamdan bahsediyordur. Bu adam aslında Tom Castro adını da kullanmış olan Arthur Orton isimli biridir. Sadece surat yapısı Roger'a benzemekte, bunun dışında Bayan Tichborne'un gönderdiği tanımlamaya uymamaktadır. Roger keskin yüz hatlarına ve siyah saçlara sahip iken Orton'un yüz hatları belirsiz ve saç rengi açıktır. Ayrıca oldukça kilolu olup Fransızca konuşamamaktadır.

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Annear, R. (2002). The Man Who Lost Himself. The Man Who Lost Himself: The Unbelievable Story of the Tichborne Claimant (İngilizce). Melbourne, Australia: Text Publishing. ISBN 1-877008-17-6. 
  • Michael Diamond (2003). Victorian Sensation. Anthem Press. ss. 57-63. ISBN 1-84331-150-X. 
  • Rohan McWilliam: The Tichborne Claimant: A Victorian Sensation, Hambledon Continuum, London 2007 ISBN 1-85285478-2
  • Twain, Mark. "Chapter XV". Following the Equator. literaturecollection.com. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2007. 
  • Woodruff, Douglas. The Tichborne Claimant: A Victorian Mystery, Farrar, Straus (1957)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]