Thiomargarita namibiensis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Thiomargarita namibiensis
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Üst âlem: Bacteria
Şube: Proteobacteria
Sınıf: Gammaproteobacteria
Takım: Thiotrichales
Familya: Thiotrichaceae
Cins: Thiomargarita
Tür: T. namibiensis
İkili adlandırma
Thiomargarita namibiensis
Schulz et al., 1999

Thiomargarita namibiensis, Namibya kıta sahanlığındaki okyanus çökeltilerinde bulunan bir Gram-negatif kokoid bakteridir. Bu bakteri, şimdiye kadar keşfedilmiş en büyük ikinci bakteridir ve çoğunlukla 0,1-0,3 mm (100-300 μm) çapında olmakla birlikte, bazen 0,75 mm'ye (750 μm) kadar büyüyebilir.[1][2] Bu boyutlarıyla çıplak gözle görülebilen bir yapıya sahiptir. Thiomargarita namibiensis, bilinen en büyük bakteri rekorunu elinde tutsa da, daha önce cerrah balığının (Acanthuridae) bağırsağında keşfedilen Epulopiscium fishelsoni, biraz daha uzun ancak daha dar bir yapıya sahiptir.

Thiomargarita "sülfür incisi" anlamına gelmektedir. Bu, hücrelerin görünümüne atıfta bulunur; gelen ışığı dağıtan ve hücreye inci parlaklığı veren mikroskobik kükürt granülleri içerirler. Streptococcus gibi birçok kokoid bakteri gibi, hücresel bölünmeleri tek bir eksen boyunca gerçekleşme eğilimindedir, bu da hücrelerinin inci dizileri gibi zincirler oluşturmasına neden olur. Tür adı namibiensis "Namibya'nın" anlamına gelir.

Oluşum[değiştir | kaynağı değiştir]

Thiomargarita namibiensis, 1997 yılında Heide N. Schulz ve diğerleri tarafından Walvis Körfezi'nin (Namibya) kıyı deniz tabanı çökeltilerinde keşfedilmiştir. Schulz ve meslektaşları, Rus araştırma gemisi Petr Kottsov'da çalışırken, beyaz renkli bir mikrobun dikkatlerini çektiği sırada, aslında yakın zamanda keşfedilen Thioploca ve Beggiatoa gibi diğer sülfit yiyen deniz bakterilerini araştırıyorlardı. Sonunda, daha büyük bir kuzen tür olan Thiomargarita namibiensis'i keşfettiler. 2005 yılında, Meksika Körfezi'nde yakından ilişkili bir tür keşfedilmiştir.[3] Bu tür, Namibya türünden farklı olarak, tek bir eksende bölünmüyor gibi görünüyor ve dolayısıyla zincirler oluşturmuyor.[4]

Daha önce bilinen en büyük bakteri, 0,5 mm uzunluğundaki Epulopiscium fishelsoni idi. Ancak 2022 yılında tanımlanan Thiomargarita magnifica, daha büyük boyutlara sahiptir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Genus: Thiomargarita". lpsn.dsmz.de (İngilizce). 15 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2023. 
  2. ^ "Max Planck Society -- Research News Release". web.archive.org. 20 Ocak 2010. 14 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2023. 
  3. ^ "Thiomargarita namibiensis". web.archive.org. 12 Nisan 2012. 12 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2023. 
  4. ^ #author.fullName<nowiki>}</nowiki. "Record breaker". New Scientist (İngilizce). 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2023. }

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]