İskoçya'nın Son Kralı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Last King of Scotland (film) sayfasından yönlendirildi)
İskoçya'nın Son Kralı
Last King of Scotland
Film Posteri
YönetmenKevin Mcdonald
YapımcıLisa Bryer ve Ross Borland
SenaristJeremy Brock, Giles Foden (eser sahibi)
OyuncularForest Whitaker,
James McAvoy
Kerry Washington, Gillian Anderson
MüzikAlex Heffes
Görüntü yönetmeniJoshua Barraud
StüdyoDNA Films
DağıtıcıDNA Films, Fox Searchlights
CinsiSinema filmi
TürüDram, Tarih, Biyografi
RenkRenkli
Yapım yılı2006, ABD
Çıkış tarih(ler)i23 Şubat 2007
Süre155 dk.
Dilİngilizce

İskoçya'nın Son Kralı (İngilizceThe Last King of Scotland), 2006 yılında "en iyi erkek oyuncu" dalında Forest Whitaker'ın performansı ile Akademi Ödülü'ne ulaşan, Uganda'nın bir dönemine damgasını vuran İdi Amin'in yaşamından kesiti yansıtan, gerçek kişi ve olaylara dayanan filmdir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Olayların filmdeki başlangıç tarihi olarak 1970 yılını görüyoruz. İskoçyalı genç doktor Nicholas Garrigan biraz merak ve daha çok da macera hevesi ile kendini gönüllü çalışma amacı ile Uganda'da bulur. O dönem Uganda'da ihtilal olmuş ve General İdi Amin ülkenin yönetimini ele almıştır. Doktorumuz için hayat bir safari tadında sürer ve hatta meslektaşı Sarah Merrit'e (Gillian Anderson) yakınlaşma çabaları sürerken sürpriz bir şekilde kendini İdi Amin'in karşısında bulur. Bir araba kazası nedeni ile karşılaştığı İdi Amin kaza esnasındaki yaklaşımından etkilendiği Nicholas Garrigan'la forma değişimine bile gider. Bir İskoç hayranı olan İdi Amin general üniformasını doktora verirken onun üstündeki İskoçya üniformasını da çocuğuna vermek üzere alır. Bir müddet sonra da İdi Amin'in başkanlık konutuna davet edilir ve özel doktoru olması istenir. Nicholas için ilk günler güzeldir. Halkın sevgilisi olan bir liderin en yakınındaki kişi olarak itibar görmektedir. İngiltere gizli servisinin ondan Amin hakkında bilgiler sızdırma isteğini de büyük bir nefretle reddeder. Ancak zamanla Amin'in de içinde sürekli olan "birileri beni öldürmeye çalışıyor" korkusu derinleşir.

İdi Amin'in zaman zaman çocuk ruhlu, espritüel zaman zaman asabi, şiddet sever ruh hali ülkeye de yansımaya başlar ve ülkeyle birlikte başkanın çevresine de bu dengesizlik ve şüpheler yerleşir. Nicholas bu arada İdi Amin'in eşlerinden biriyle de birlikte olmuş ve onun da hamile kalması ile içinde bulunduğu sıkıntılar artmaya başlamıştır. Başkanın çevresindekilerin komplo düşünceleri ile teker teker öldürülmeleri sonrası panik durumu artan Nicholas İngiliz Gizli Servisine ülkeden çıkmak için başvurur ancak onlar da Başkan'a yapacağı bir suikast sonrası bunu gerçekleştireceklerini iletirler. Bu karmaşık durumlar sürerken kaçırılan bir uçak olayı ile oyunun son perdesine yaklaşılır. Zehirli ilaçlar İdi Amin'e baş ağrısı ilacı diye verilmiş ancak içeriği belli olmuştur. İdi Amin tarafından Nicholas'a işkence başlar. Uçak kaçırma olayındaki rehinelerin bir kısmının uçakla gönderileceği öğrenilince Başkan'ın eski doktoru bir şekilde Nicholas'a yardım eder ve onu ülkeden çıkartırır.

Dip Not[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizler'in yardımı ve olaylara yol açması nedeni ile liderliğe yükselen İdi Amin daha sonra her işlerine müdahale ettikleri gerekçesi ile onlara sırt çevirmeye çalışmıştır. Eğitim ve askerliğinin bir bölümünü de İngiliz ordusunda yapan İdi Amin İskoçlarla İngilizler arasındaki sinir harbi ve gerginlikler de duygusal anlamda İskoçlardan yana hissetmiştir kendini. Bu nedenle İngilizlerle oluşan husumetinde kendisine "İskoçya'nın Son Kralı" sıfatını yakıştırmıştır.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]