The L Word

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The L Word (dizi) sayfasından yönlendirildi)
The L Word
Logo
FormatDrama
Proje tasarımcısıIlene Chaiken
Michele Abbot
Kathy Greenberg
BaşrolJennifer Beals
Erin Daniels
Leisha Hailey
Laurel Holloman
Mia Kirshner
Eric Lively
Eric Mabius
Marlee Matlin
Katherine Moennig
Rose Rollins
Daniela Sea
Rachel Shelley
Sarah Shahi
and Pam Grier
ÜlkeKanada
ABD
Sezon sayısı6
Bölüm sayısı70 (bölümleri listesi)
Yapım
Gösterim süresi50 dakika
Yayın bilgileri
Yayın tarihi18 Ocak 2004 - 8 Mart 2009
Kronoloji
İlişkili programlarLip Service ,Sugar Rush
Dış bağlantılar

The L Word, ABD'nin Showtime kanalında yayınlanan, eşcinsel kadınların yaşamlarından kesitler sunan bir televizyon dizisidir. "Earthlings" olarak da bilinir.

Prömiyerini 18 Ocak 2004 tarihinde yapan ve türü drama olan bu dizinin yazarları arasında, dizinin yaratıcısı olan Ilene Chaiken ve Guinevere Turner ile Rose Troche bulunmaktadır.

Dizinin başrollerini 1980'lerde Flashdance filmiyle meşhur olan Jennifer Beals, Jackie Brown filminin başrol oyuncusu Pam Grier, Katherine Moennig, Erin Daniels, Leisha Hailey, Laurel Holloman, Karina Lombard ve Mia Kirshner paylaşmaktadır. Rosanna Arquette ve Snoop Dogg gibi ünlüler zaman zaman diziye konuk oyuncu olarak katılmaktadırlar.

Los Angeles'ta yaşayan bir grup lezbiyenin yaşamlarından kesitler sunan ve lezbiyen/eşcinsel kültürün bilinmeyen yönlerini izleyiciye aktaran The L Word, femme, butch, lipstick, stud, goth gibi her kategorideki lezbiyeni (eşcinsel/gay kadını) senaryo akışına dahil etmektedir.

Dizi, eşcinsel kültürünü ve yaşayışını tanıma açısından öğretici olarak kabul edilmektedir. Nipple confidence ve hasbian gibi özel anlamlar içeren kelimelerin anlamları dahi dizi içerisinde detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.

2004 yılında birinci, 2005 yılında ikinci, 2006 yılında üçüncü sezonu yanınlanan dizinin dördüncü sezonu Ocak 2007'de yayına girmiştir.

Diziyi ABD'de Showtime, Birleşik Krallık'ta Living TV, Kanada'da Showcase Television, Almanya'da Pro7 ve Güney Kore'de Catchon kanalları göstermektedir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Bette Porter (Jennifer Beals) ve Tina Kennard (Laurel Holloman) yedi yıldır birlikte yaşayan ve çocuk sahibi olmak isteyen bir çifttir. Komşuları Tim'in(Eric Mabius) yaşamı, nişanlısı Jenny'nin (Mia Kirshner) yanına taşınması ve ardından Marina'ya (Karina Lombard) aşık olması ile allak bullak olacaktır.

Bette ve Tina'nın arkadaş çevresinde androjen bir güzelliğe sahip, kalp kırıcı kuaför Shane (Katherine Moennig); kapalı yaşayan, aşkı ve kariyeri arasında sıkışmış tenisçi Dana Fairbanks (Erin Daniels); aşkı arayan biseksüel gazeteci Alice ve The Planet isimli kafenin ilk sahibi, Fransız asıllı Marina (Karina Lombard) bulunmaktadır.

Bette'in yaşamı müzisyen ablası Kit'in (Pam Grier) şehre geri dönmesi, babası ile olan ilişkileri ve Tina ile yaşadığı sorunlar nedeniyle çıkmaza girer ve Bette yedi yılın ardından Tina'yı aldatır. Bu sırada Tina hamiledir.

II. Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci sezonda, Bette'in Tina'yı geri kazanma mücadelesinin yanı sıra diziye yeni katılan Carmen de la Pica Morales'in (Sarah Shahi) Shane'e olan aşkı, zengin Helena Peabody'nin (Rachel Shelley) Tina'yı Bette'den tamamen uzaklaştırma çabası ve film yapımcısı Mark Wayland'ın (Eric Lively) ev arkadaşları olan Shane ve Jenny'nin yanına taşınması öne çıkan olaylar arasındadır.

Tina, eski sevgilisi Bette ve yeni sevgilisi Helena arasında sıkısıp kalmıştır. Bu arada hamileliği onu psikolojik açıdan zorlamaktadır.

Alice, yakın arkadaşı Dana'ya âşık olduğunu fark eder. Dana başka bir kadınla evlenme hazırlıkları yapmaktadır. Dana da Alice'e karşı boş değildir. Dana da Alice ve sevgilisi arasında sıkışmıştır.

Carmen, Shane'den umduğunu bulamayınca Jenny ile çıkmaya başlar. Jenny, Shane ile aynı evi paylaşmaktadır. Jenny, üçüncü ev arkadaşları Mark'ın evin her yerine kameralar yerleştirdiğini ve Shane ile kendisinin hayatlarını film yapmaya çalıştığını fark eder. İzlediği kasetlerden birinde Carmen'in Shane'e hâlâ âşık olduğuna dair ipuçlarına rastlar.

III. Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçüncü sezonda, bebekleri için bir arada yaşamaya devam etmelerine karşın Bette ve Tina’nın ilişkisi yeniden kötü gitmeye başlar. İşler Tina’nın bir erkekle romantik ilişkiye girmesiyle daha da çıkmaza girer. İkinci sezonda büyük bir aşkla bir araya gelen Dana ve Alice ayrılmıştır. Dana eski sevgilisine döner. Bu arada göğüs kanseri olduğu ortaya çıkar. Dana’nın ölümü arkadaş çevresinde büyük üzüntü yaratacaktır. İlk iki sezonun bunalımlı kızı Jenny kendine gelmiştir. Kitabının basılacağı haberi onu çok mutlu eder. Jenny, Moira (Max) adında, cinsiyet değiştirme ameliyatıyla erkek olmak isteyen bir kadınla çıkmaktadır. Carmen ve Shane evlenmeye karar verirler ancak Shane’in evlilik törenine gelmemesi Carmen’de büyük bir sarsıntı yaratır. İkinci sezonun kötü kadını Helena kendini sevdirmek ve kabul görmek için elinden geleni yapmaktadır. Bu arada kendisine karşı bir cinsel taciz davası açılır. Bu arada Bette, Tina'dan olan çocuğunu kaçırma kararı alır.

IV. Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Dördüncü sezon 7 Ocak 2007'de ABD'de gösterilmiştir. Dördüncü sezonda diziye; Oscar Ödülü sahibi Marlee Matlin, Altın Küre Ödülü sahibi Cybill Shepherd, Kristanna Loken ve Janina Gavankar katılmıştır. İlk sezonun sonunda diziden ayrılan Karina Lombard ise bu sezonda yeniden diziye dönmüştür. Dizide iki sezon oynayan Sarah Shahi ve üç sezon oynayan Erin Daniels ise diziden ayrılmıştır. Tina Bette'i ne kadar çok sevdiğini anlamıştır. Bette ise Columbia Üniversitesinde sanat bölümü dekanı olmuştur. Sağır Olan Jodi adlı kadın sanatçıya aşık olur. Tina içten içe kıskansa da Bette'e Jodi konusunda yardım edecektir.

V. Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Beşinci sezonda Marlee Matlin, Cybill Shepherd ve Rose Rollins'in oynamıştır. Beşinci sezon da son iki sezon gibi 12 bölümden oluşmaktadır. Malaya Rivera Drew, Jenny Schecter'ın asistanı Adele olarak oyuncu kadrosuna dahil olmuştur. Helena hakkı olanı aldığı halde hırsızlıkla suçlanır ve hapse girer zor zamanlar geçirir bu süre içerisinde hücre arkadaşına aşık olur. Annesi gelip kefaletini öder hapisten çıkar. Sakladığı parayla hücre arkadaşını da hapisten çıkarır ve kaçarlar. Tina ise Jenny ile film çalışmalarına devam eder. Ama işler her iki taraf için de yolunda gitmez. Jenny yönetmenliğini üstlendiği filminin yıldızı Nikki ile beraber olur. Shane ise yine yapacağını yapar ve Paige ile tutmaya karar verdikleri evde emlakçıyla yatar. Paige intikamını Shane'in kaykay dükkanını yakarak alır. Shane şikayetçi olmak istemez. Bu sezonda Tina ve Bette aralarını düzeltmiş arkadaş kalmaya karar vermişlerdir. Bette Jodi ile ilişkisine devam eder. Tina ise Bette'i unutmaya çalışmakla meşguldür. Angelica için sık sık bir araya gelen Tina ve Bette için işler bazen zorlaşır. Tina ve Bette aralarındaki çekimin akımına kapılırlar. Göğüs kanseri için Pembe Pedallar adlı turnuva düzenlenir ve herkes katılır. Kamp alanında küçük bir oyun oynarlar. Bu oyun sonunda Jodi Bette'in kendisini Tina'yla aldattığını öğrenir. Herkes için üzücü bir durum yaşanır. Tina Alice ve Shane'e, Bette ise Kit'e birbirlerine olan aşklarını anlatır. Her ikisinin de hayatının aşkı olduğunu itiraf ettiği bir sahneyle karşımıza çıkarlar. Jenny asistanı Adale'ye çok fazla güvenir, öyle ki bu güven onu yönetmenlikten hatta kendi filminden eder. Sezon finalinde Shane, Nikki ile öpüşür, Jenny onları görür ve "Kalbimi Kırdın" kelimesini söyler. Acaba bunu Nikki'ye mi yoksa Shane'e mi söylemiştir. Jenny için işlerin kontrolden çıktığı bir sezondur. Tinanın canla başla çalıştığı filmin Negatifleri çalınır. Herkes Jenny'i suçlar ama Jenny bunu yapmadığını açık bir dille ifade eder. Herkes için işler çok zorlaşır.

VI. Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Altıncı sezon sekiz bölümden oluşmaktadır. Sezon ilginç bir sahneyle başlıyor ve başladığı sahneyle sona eriyor. Bu sezonda Jenny Shane'e âşık olduğunu fark eder. Ve ikisi beraber olurlar. Jenny, Shane üstünde fazla baskı kurmaya başlar. Shane bu baskıdan sıkılmaya başlar. Bir önceki sezonda çalınan filmin negatifleri bu sezon ortaya çıkar. Hırsız ise herkes için bir şok etkisi yaratacak biridir. Tina ve Bette mutludur. Bette'in üniversitedeyken âşık olduğu oda arkadaşı ikili arasında huzursuzluğa yol açsa da, Bette bu sefer Tinayı aldatmaz...

Çizelge[değiştir | kaynağı değiştir]

Alice tarafından hazırlanan çizelgenin küçük bir kısmı. Kimin kiminle ilişki kurduğunu gösteren çizelgede, pembe renk (dizideki) ana kadın karakterleri, mavi ana erkek karakterleri, mor yardımcı kadın karakterleri, yeşil ise yardımcı erkek karakterleri sembolize eder.

The L Word'ün önemli bir parçası da "çizelge"dir. Dizide çizelgeye sıklıkla atıf yapılmaktadır. The L Word'ün, ilk başta Pam Grier tarafından canlandırılan Kit Porter karakteri etrafında dönmesi ve lezbiyen olacak olan Kit Porter karakterinin sırtında bu çizelgenin (dövmeyle işlenmiş şekilde) gösterilmesi öngörülüyordu. Kit Porter karakteri heteroseksüel bir karaktere dönüştürülünce, çizelge Alice karakterine verildi.

Çizelge, L Word'un ana karakterlerinden Alice'in etrafındakilerin yaşadıkları ilişkileri açıklamak için kullanılır. Alice, çizelgeden, insanların kurdukları ilişkiler yoluyla birbirlerine bir şekilde bağlanabileceği teorisini ispatlamak için de yararlanmaktadır. (Örneğin Alice Bette ile birlikte olmuş, Bette Tina ile çıkmaya başlamıştır. Bu durum Alice'i Tina'ya bağlar)

Hikayeye göre, Alice bu çizelgeyi önce bir peçete üzerinde çizmiş, daha sonra evinin duvarında asılı büyük bir beyaz tahtaya taşımış, aynı zamanda bilgisayarına da aktarmıştır. (Dizideki her karakterin bir şekilde her bir diğer karakterle birlikte olduğu göz önüne alındığında, çizelgeyi basit bir network şeklinde düşünmek imkânsızlaşmaktadır.)

Hikayede, çizelgenin lezbiyen toplum içindeki popülaritesi, çizelgenin kamuya mal olmasını artmıştır. Birinci sezonun ikinci bölümünde (Let's Do It) Alice, "L.A. Magazine" isimli dergiye "çizelge" ile ilgili bir makale yazmayı dener. Derginin editörünü ikna edemeyen Alice çizelgeyi internette yayınlamaya karar verir. Bu çizelge, internetteki ziyaterçiler tarafından da geliştirilir. Dizinin birinci sezonunda, Lara'nın cinsel yönelimlerini belirlemek için de kullanılır.

II. Sezonda "çizelge", Alice'in eski kız arkadaşı Gabby Deveaux'un, Alice'i KCRW isimli radyo istasyonunda bir program yaparak çizelgeyi konu başlığı yapmaya ikna etmesiyle büyük önem kazanır. Çizelge, programın yapımcısına gider ve yapımcı çizelgenin karmaşıklığından çok etkilenerek Alice'e çizelgeyi açıklaması ve konu hakkında kamuoyu tartışması yaratması için bir bölüm ayırır. Alice, daha sonra programda sürekli hale gelir. Anılan radyo programı önceleri fazla ilgi çekmezken, Alice ve çizelgesinin programa dahil edilmesiyle bir hite dönüşür.

Alice'in bakış açısına göre çizelge, kendisi ve kendisinin diğer insanlara nasıl "bağlı" olduğunun bir göstergesidir. Kit Porter hariç dizideki tüm ana karakterler ilişkiler yoluyla Alice'e en fazla dört adımda bağlıdır. Birinci sezon onikinci bölümde (Locked Up) Alice 1.200 kişiye ilişkiler yoluyla bağlı olduğunu teyit eder.

Dizi ilerledikçe çizelge de büyümektedir. Üçüncü sezonda çizelge marjinal bir hikâye örgüsüne de dönüşür: Bölümler, her bölümün başında bir kişiden bir diğerine uzanan bir çizgiyle başlar. Bölüm sonunda başka bir kişide bu çizgi biter ve bir sonraki bölümde kaldığı kişiden bir başkasına yönelerek devam eder.

Dizinin bölümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin ilgi çeken bir yönü bölüm adlarının her birinin "L" harfiyle başlamasıdır. Dizinin bölümlerinin tam listesi için lütfen The L Word dizisinin bölümleri sayfasına bakınız.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Büşra İşguzar & Burak Gümüş, "Lezbiyen ve Transseksüel Karakterlerin TV Dizilerinde Temsili: The L Word ve The L Word Generation Q Örnekleri", içinde Büşra İşguzar (Ed.), LGBTİ+ AKADEMİ TARİH, MEDYA VE DÜŞÜNCE ANALIZLERİ, İstanbul, Paradigma Akademi, 2020, s. 85-109