Büyük Budapeşte Oteli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Grand Budapest Hotel sayfasından yönlendirildi)
Büyük Budapeşte Oteli
The Grand Budapest Hotel
Otelin girişinde Ralph Fiennes
YönetmenWes Anderson
Yapımcı
SenaristWes Anderson
Hikâye (eser)
Oyuncular
MüzikAlexandre Desplat
Görüntü yönetmeniRobert Yeoman
KurguBarney Pilling
Stüdyo
DağıtıcıFox Searchlight Pictures
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i6 Şubat 2014 (2014-02-06) (Berlin)
6 Mart 2014 (2014-03-06) (Almanya)
7 Mart 2014 (2014-03-07) (ABD & İngiltere)
Süre100 dakika[1]
ÜlkeAlmanya
ABD[2]
Dilİngilizce
Bütçe23 milyon[3]
Hasılat$174.8 milyon[4]

Büyük Budapeşte Oteli, yönetmenliğini Wes Anderson'ın gerçekleştirdiği 2014 çıkışlı Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri ortak yapımı filmdir. Stefan Zweig'ın notlarından esinlenilerek uyarlanan filmin başrolünde Ralph Fiennes yer almıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin başlangıç sahnesinde günümüzde bir genç kız mezarlıktaki bir yazar anısına yapılmış anıta yaklaşır. Yazarın 1968 yılında Büyük Budapeşte Oteline yaptığı ziyareti anlatan kitabı okumaya koyulur.

Yazar, Alp Dağlarındaki kurgusal bir Avrupa ülkesi olan Zubrowka Cumhuriyeti'nin savaş sonrasında yoksulluk ve bakımsızlıktan harap durumda olduğunu görür. Bir zamanlar göz kamaştıran otel, âdeta bir harabeye dönüşmüş, ziyaretçileri de oldukça azalmıştır.

Yazar otelde bir akşamüstü Sıfır Mustafa ile karşılaşır ve akşam yemeğinde buluşup sohbet etmeye karar verirler. Yemek sırasında Mustafa otele nasıl sahip olduğunu ve onu neden kapatmak istemediğini anlatır.

Hikâye 1932 yılında otelin şatafatlı günlerinin sonlarına yakın dönemde başlar. Bu dönemde Mustafa otelde karşılama görevlisi olarak çalışmaktadır. Zubrowka savaşın eşiğindedir ama otelin ünlü odacısı Gustave'ın umurunda bile değildir. Otelin zengin misafirlerinin ihtiyaçlarıyla ilgilenen Gustave, diğer zamanlarda ise yaşlı ve sarışın zengin müşterilerle birlikte olmaktadır. Bu kadınlardan bir tanesi Madam Céline Villeneuve Desgoffe und Taxis otelden ayrıldıktan kısa bir süre sonra evinde esrarengiz şekilde ölü bulununca olaylar gelişmeye başlar.

Değerlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Film tamamen Almanya'da çekilmiş, çoğunlukla Görlitz ve Saksonya eyaleti civarı tercih edilmiştir. Otelin iç avlusu sahnesi için Görlitzer Warenhaus yapısı kullanılmıştır.[b] Çekimler 2013 yılı Mart ayında tamamlanmıştır. Otelin dış mekân çekimleri için Anderson üç metrelik minyatür bir model yaptırmış, bunun için özellikle Karlovy Vary'deki tarihî Palace Bristol Hotel ve Grandhotel Pupp otellerinden ilham almıştır.

Film eleştirmenlerden genellikle olumlu eleştiriler almıştır. Oyuncu kadrosunun genişliği takdir kazanmıştır.[5] Anderson'ın gerçek tarihten kopartarak hayali ama gayet gerçekçi bir Avrupa ülkesi macerası yaratması hem tarihsel süreçlerle dalga geçilmesi hem de tarihten kaçarak ondan intikam almayı denemek olarak değerlendirilmiştir.[6]

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

87. Akademi Ödülleri'nde; En İyi Yapım Tasarımı ve Set Dekorasyonu, En İyi Özgün Film Müziği, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Saç ve Makyaj dallarında ödüle layık görüldü. Film Şubat 2014 tarihindeki 64. Berlin Film Festivali açılış filmi oldu. Festivalde Jüri Özel Ödülü Gümüş Ayı ödülünü kazandı.[7]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rivayete göre Bohemya ve daha sonra Kutsal Roma İmparatoru olan IV. Karl günümüzde kendi adının verildiği Karlovy Vary bölgesinde geyik avındayken bölgedeki şifalı suların varlığını av köpekleri tarafından yaralanan geyiklerin şifalı sulara girince iyileştiklerini görerek keşfeder
  2. ^ Bu bina II. Dünya Savaşından yıkılmadan çıkan çok nadir büyük binalardandır

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Grand Budapest Hotel (15)". 20th Century Fox. British Board of Film Classification. 12 Şubat 2014. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2014. 
  2. ^ "The Grand Budapest Hotel". LUMIERE. European Audiovisual Observatory. 24 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2015. 
  3. ^ "Hollywood zu Gast in Görlitz" (Almanca). Frankfurter Rundschau. 20 Şubat 2013. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2014. 
  4. ^ Box Office Mojo'da Büyük Budapeşte Oteli
  5. ^ New York Daily News gazetesinde Joe Neumaier eleştirisi 9 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 5 Mayıs 2014 tarihinde erişilmiştir
  6. ^ Scott, A. O. (6 Mart 2014). "Bittersweet Chocolate on the Pillow". The New York Times (İngilizce). 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ İlgili haber 14 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 24 Nisan 2014 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]