The Fires of Pompeii

Vikipedi, özgür ansiklopedi
190 – "The Fires of Pompeii"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
Prodüksiyon
YönetmenColin Teague
YapımcıPhil Collinson
Yürütücü yapımcı(lar)Russell T Davies
Julie Gardner
Prodüksiyon kodu4.3
Seri4. sezon
Süre50 dakika
Tarih12 Nisan 2008
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Partners in Crime"
"Planet of the Ood"

The Fires of Pompeii, Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun dördüncü sezonunun ikinci bölümüdür. Bu bölüm BBC One'da 12 Nisan 2008 tarihinde yayınlanmıştır. Ayrıca bölümde, Daha sonra 5. Sezonda Amy Pond karakterini canlandıracak olan Karen Gillan ve 8. Sezonda 12. Doktor'u canlandıran Peter Capaldi de farklı karakterlerle yer almışlardır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor ve Donna, Doktor'a göre MS birinci yüzyıldaki Roma'ya iner. Doktor, bir deprem ve yakındaki bir dağa tanıklık etmeye başladığında, Vezüv Yanardağı'nın patlamasından bir gün önce Pompei'de olduklarını fark eder. Donna ile beraber TARDIS'in indiği yere döndüklerinde, TARDIS'in yerel bir tüccar tarafından heykeltıraş Lobus Caecilius'a satıldığını öğrenirler. Onu almak için Caecilius'un evine giderler. Onların kim olduğunu bilmediği için bir kâhin onları takip eder ve bunu Sibylline Rahibelerine bildirir. Rahibeler mavi bir kulübeyle gelen bir adamın ateş ve ölüm getireceği kehanetinden korkarlar.

Doctor Who Müzesinde gösterilen taş devre

Eve varınca Doktor ve Donna, görevlendirildiği heykeli almak için gelen yerel augur Lucius Petrus Dextrus ile tanışır. Doktor, büyük boy bir devre kartının bir bölümünü andıran heykel ile ilgilenir.

Doktor ve Donna, Caecilius'un duyular dışı algılamaya sahip olan kızı Evelina tarafından durdurulur ve kız, Doktor ve Donna hakkında kişisel bilgiler verir. Lucius Petrus da kendisinin güçlü duyular dışı algılaması olduğunu göstererek Doktor'un gezegeni Gallifrey'den bahseder. Doktor, heykeller hakkında daha fala bilgi öğrenmek ister ve Caecilius'un oğlu Quintus'u Lucius Petrus'un evine zorla girmesine yardımcı olur. İçeride Doktor, Lucius Petrus'un devrelerden bir enerji dönüştürücü yapacağı sonucuna varır ama Lucius Petrus'a yakalanır. İkisi kaçar, ama Lucius Petrus onları öldürmek için büyük taştan bir yaratık çağırır. Taş yaratık, Caecilius'un evinde ortaya çıkar ve onlara saldırır. Ancak, Quintus yaratığı su içinde tutarak öldürür ve evdekileri kurtarır. Karışıklık sırasında Rahibeler, Donna'yı kaçırır ve Doktor, onu kurtarmak için yola koyulur. Doktor, Rahibelerin taştan bir yaratıoğa dönüşmekte olan yüksek rahibesiyle tanışır. Doktor, onların Pyrovile'ler tarafından kontrol edildiğini keşfeder. Pyrovile'ler, gezegenleri Pyrovilia'nın kaybolduğu volkanik yaratıklardır. Doktor, Rahibelerin saldırısına uğrar ama Donna ile birlikte Vezüv Yanardağı'na giden bir yeraltı tüneline girip oradan kaçar.

Doktor, volkanın Pyrovile'ler tarafından insan ırkını dönüştürmek ve Dünya'yı işgal etmek için kullanıldığını öğrenir. Enerji dönüştürücüsü çalışmıyorsa volkanın patlamayacağını fark eder ve Donna'ya volkanik patlamanın zamanın sabit bir noktası olduğunu, bu yüzden her zaman gerçekleşmesi gerektiğini söyler. Doktor ve Donna bir kaçış kapsülüne binerler ve birlikte bir kola bastırırlar. Ardından dönüştürücü aşırı yüklenir ve Pyrovile'leri öldüren volkanik patlamayı tetikler. TARDIS'e kaçan Doktor ve Donna, TARDIS'i kullanarak Caecilius ve ailesini tarihe derinden müdahale etmemek için olduğu yerde bırakır. Ancak Donna, kim olduğunu önemsemeden en azından bir kişiyi kurtarması için Doktor'a yalvarır. Doktor, sonunda yumuşayarak Caecilius ve onun ailesini kurtarır. Onları yıkıma bakan bir tepe üzerinde bırakır ve aile birlikte Pompeii'nin yasını çekerken Doktor, Donna ile birlikte sessizce oradan kaybolur. Doktor, Donna'ya haklı olduğunu ve kendisine durduracak birine ihtiyacı olduğunu söyler.

Altı ay sonra Roma'da Caecilius ve ailesi başarılı olarak gösterilir. Caecilius, kârlı bir iş yürütmektedir. Evelina'nın Pompeii'dekilerle kıyaslandığında sosyal bir hayatı vardır ve Quintus ise doktor olmak için üniversite okuyordur. Quintus evden ayrılmadan önce, ailenin inancına (bölümün başlangıcındaki saygısız tutumunun aksine) belirgin bir şekilde övgüde bulunurken bir kabartmada Doktor, Donna ve TARDIS biçiminde tasvir görünür.

Kültürel göndermeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor, kendisini "Spartaküs" olarak tanıtırken Donna "Öyleyse ben de" demiştir. Bu replik, Spartaküs filmind kölelerin Spartaküs'ü korumak için her birinin "Ben Spartaküs!" diye bağırdığı sahneye göndermedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]