The Emperor Waltz

Vikipedi, özgür ansiklopedi

The Emperor Waltz Billy Wilder tarafından yönetilen ve başrollerini Bing Crosby ve Joan Fontaine'in oynadığı 1948 Amerika yapımı müzikal filmidir.[1][2] Wilder ve Charles Brackett tarafından yazılan film, yirminci yüzyılın başında Avusturya'da İmparator Franz Joseph'i bir gramofon almaya ikna etmeye çalışan küstah bir Amerikan gramofon satıcısı hakkındadır, İmparator ürünü alırsa ürün Avusturya halkının beğenisini kazanacaktır. The Emperor Waltz, Avusturya'dan Franz Joseph I'in dahil olduğu gerçek hayattaki bir olaydan ilham aldı. Kanada'daki Jasper Ulusal Parkı'nda çekildi[3] Filmin prömiyeri 1948 baharında Londra, Los Angeles ve New York'ta yapıldı ve resmi olarak 2 Temmuz 1948'de Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlandı. 1949'da film, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Müzik dallarında Akademi Ödülü adaylığının yanı sıra En İyi Yazılı Amerikan Müzikali dalında Writers Guild of America Ödülü adaylığı aldı.[4]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bookbinder 1977, p. 179.
  2. ^ IMDb'de The Emperor Waltz
  3. ^ "Locations for The Emperor Waltz". Internet Movie Database. 16 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2012. 
  4. ^ "Awards for The Emperor Waltz". Internet Movie Database. 17 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]