The Best American Short Stories

Vikipedi, özgür ansiklopedi

The Best American Short Stories (Türkçe: En İyi Amerikan Öyküleri), Houghton Mifflin Harcourt yayınevi tarafından her yıl yayımlanan hikâye seçkisidir. 1915'ten beri basılan bu seçki ABD'de bir önceki sene yayımlanmış en iyi öyküleri bir araya getirmeyi hedefler.

2000 yılında John Updike seksen dört sene boyunca çıkmış seçkilerdeki yirmi iki hikâyeyi seçti ve bu seçki The Best American Short Stories of the Century (Türkçe: Yüzyılın En İyi Amerikan Öyküleri) olarak basıldı.

Edward O'Brien dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Seri, 1915 yılında Edward O'Brien'ın bir önceki sene yayımlanmış öykülerden bir seçki hazırlaması ile başladı. İlk baskısı bir dergiyle birlikte verildi. Bu baskı Small, Maynard and Company isimli yayınevinin dikkatini çekti ve yayınevi 1926 yılına kadar her sene seçkiyi yayımladı. O'Brien ve seçkisi, bu tarihten sonra Dodd, Mead and Company'e transfer oldu. O günler bu tarz bir derlemenin popüler olması için uygun zamanlardı. Dönemin en popüler dergileri sık sık öykülere yer veriyordu ve çağdaş Amerikan edebiyatının yeni yazarlar kazanması çok önemseniyordu. O'Brien editörlük yaptığı yıllar boyunca Sherwood Anderson, Edna Ferber, Richard Wright, Irwin Shaw ve Ernest Hemingway gibi birçok yazara seçkide yer verdi. Editörün hazırlık aşamasında yılda 8.000 civarında hikâye okuduğu söylenmektedir.

The Best American Short Stories yıllar geçtikçe daha çok tanınsa ve popülerlik kazansa bile herkesçe kabul gören bir seçki olamadı. Dönemin popüler kurgu okuyucuları O'Brien’ın seçtiği eserleri değerli buluyordu. Ancak birçok eleştirmen O'Brien'ın rahatsız edici ve ukalâca buldukları tavrına karşı çıkıyordu. Ölümünün ardından The New Yorker'da O'Brien'ı kısa bir süre önce vefat etmiş Social Register'ın editörüyle karşılaştırılıp her ikisinin de benzer bir züppeliğe sahip olduğunu yazıldı.

Martha Foley dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

O'Brien 1941 yılında Londra'da geçirdiği bir kalp krizi sebebiyle öldü. Bu tarihten sonra seçkinin editörlüğüne Story dergisinin kurucusu Martha Foley getirildi. O'Brien'ın Story hakkında olumlu görüşleri olduğu bilinmekteydi. Foley, ilk başlarda seriyi tek başına yayına hazırladı. Sonraki yıllarda ise oğlu David Burnett'tan yardım aldı. Foley, seçkilerinde John Cheever, Bernard Malamud ve Joyce Carol Oates gibi gerçekçi yazarlara yer verdiği gibi edebiyattaki gelişmelere kapalı olmadığını Donald Barthelme gibi yazarların eserlerini seçerek gösterdi.

Foley, ölünceye kadar editörlüğe devam etti.

1978'den beri[değiştir | kaynağı değiştir]

Foley'in 1977'deki ölümünün ardından o günkü yayıncı Houghton Mifflin seçki için yeni bir yön çizdi. Seçki bir editörün kılavuzluğunda (Shannon Ravenel 1978-1990, Katrina Kenison 1991-2006, Heidi Pitlor 2007-), her yıl başka bir yazar öyküleri seçmeye başladı. Bu yeni yönteme göre yazar editörün kendisine önerdiği 120 öyküden 20 tanesini seçmekle görevlidir.

1978 ile 1989 arasındaki konuk editörler:

1990 ile 1999 arasındaki konuk editörler:

2000 ile 2009 arasındaki konuk editörler:

2010 ile 2019 arasındaki konuk editörler:

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi siteler

Kaynaklar