Tanatoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Thanatoloji sayfasından yönlendirildi)
Otopsi (1890), Enrique Simonet

Tanatoloji, ölümü inceleyen bilim dalıdır.[1] Tıbbi anlamda, "ölüm olayının incelenmesi, reanimasyon uygulamasının gereksiz olduğuna karar verebilmek için ölümün güvenilir bir şekilde meydana geldiğini ispata yarayan bir yöntem ve belirtinin araştırılması"dır.[2] Genel anlamda ise, tanatoloji, ölümün yol açtığı veya ölüme yol açan çeşitli durumların araştırılması, ölenin sevenleri tarafından yaşanılan keder ve benzeri tecrübelerin incelenmesi ve daha geniş bir şekilde ölüme karşı toplumun tavırlarının incelenip, tanımlanmasını içerir. Disiplinlerarası bir bilim olan tanatoloji, sıklıkla hemşirelik, psikiyatri ve veterinerlik bilimlerinde uzmanlaşmış kişiler tarafından üstlenilir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanatoloji sözcüğünün kökeni Yunancadır. Yunan mitolojisinde ölümü temsil eden, ölümün tecessümü olan Thanatos'tur (θάνατος: "ölüm").

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Karakaş, Sirel. "thanatology - tanatoloji". psikolojisozlugu.com. 25 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2019. 
  2. ^ Baydaş Medikal Terimler 2004, çevrimiçi sözlük. https://archive.today/20190728225656/https://sozluk.babylon-software.com/thanatology/