Terör örgütü olarak tanımlanmış örgütler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Terör örgütleri listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara

Terör örgütü olarak tanımlanmış örgütler listesi, şu anda varolan ya da daha önce varolmuş olan devletler ve çeşitli devletlerarası kuruluşlar tarafından faaliyetleri yasaklanmış ve terör örgütü olarak kabul edilmiş grupların listesi. Terörist olmakla itham edilmiş birçok örgüt hedeflerine ulaşmak için terörizmi bir askerî taktik olarak kullandıklarını reddederler. Aynı zamanda terörün tanımı konusunda uluslararası bir fikir birliği yoktur.

Bu liste devlet terörizmi uyguladığı düşünülen devlet ve devletlere ait örgütleri veya yalnız kurt diye nitelenen, bireysel terör eylemleri yapan bağımsız bireyleri içermez. Bu liste aynı zamanda yukarıdaki kriterlere uymayan ama yaygın şekilde terörist olarak nitelenen örgütleri de içermez.

Resmen terörist olarak belirlenmiş örgütler[değiştir | kaynağı değiştir]

Örgüt AUS

Flag of Australia.svg

KAN

Flag of Canada.svg

MSR

Flag of Egypt.svg

AB

Flag of Europe.svg

HİN

Flag of India.svg

İRN

Flag of Iran.svg

İSR

Flag of Israel.svg

KAZ

Flag of Kazakhstan.svg

SUA

Flag of Saudi Arabia.svg

ÇİN

Flag of the People's Republic of China.svg

RUS

Flag of Russia.svg

TUN

Flag of Tunisia.svg

TÜR

Flag of Turkey.svg

UKR

Flag of Ukraine.svg

BAE

Flag of the United Arab Emirates.svg

BK

Flag of the United Kingdom.svg

BM

Flag of the United Nations.svg

ABD

Flag of the United States.svg

17 Kasım Devrimci Örgütü Yes[1] Yes[2]
Abdullah Azzam Tugayları Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
Aden-Abyan İslam Ordusu Yes[9] Yes[3] Yes[7]
Akhil Bharat Nepali Ekta Samaj Yes[10]
All Tripura Tiger Force Yes[10]
Ansaru Yes[3] Yes[7] Yes[8] Yes[11]
Arap Yarımadası el-Kaidesi Yes[12] Yes[9] Yes[13] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[8] Yes[2]
Asbat el-Ensar Yes[9] Yes[14] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
Assam Birleşik Kurtuluş Cephesi Yes[10]
Ateş Hücreleri Komplosu Yes[15]
Aum Şinrikyo Yes[9] Yes[16] Yes[2]
Aydınlık Yol[17] Yes[9] Yes[18] Yes[2]
Babbar Khalsa Yes[9] Yes[18] Yes[10] Yes[7]
Batı Afrika'da Birlik ve Cihat Hareketi Yes[9] Yes[8] Yes[2]
Belucistan Kurtuluş Ordusu Yes[7]
Birleşik Ulusal Kurtuluş Cephesi Yes[10]
Bodoland Ulusal Demokratik Cephesi Yes[10]
Boko Haram Yes[12] Yes[9] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[19] Yes[11]
Cemaat el-Islah el-İştima Yes[14]
Cemaat Ensaru't Tevhid Yes[3] Yes[8] Yes[2]
Cemaat ul-Ahrar Yes[7]
Cemaat ul-Furkan Yes[3] Yes[7]
Cemaat-i İslamiye Yes[12] Yes[9] Yes[3] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
Cemaat-ül Mücahit (Bangladeş) Yes[10] Yes[7]
Cemiyet Ensar el-Sünnet Yes[7]
Cemiyet-i İslami Yes[14]
Ceyş-i Muhammed Yes[12] Yes[9] Yes[10] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
Comite' de Blenfaisance et de Solidarite' avec la Plestine Yes[20]
Cumann na mBan Yes[7]
Cund el-Aksa Yes[7]
Cund el-Halife Yes[7]
Cund el-Şam Yes[14]
Cundullah Yes[21] Yes[2]
Devamlı İrlanda Cumhuriyet Ordusu Yes[7] Yes[2]
Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi Yes[18] Yes[22] Yes[7] Yes[2]
Devrimci Mücadele Yes[2]
Dindar Encümen Yes[10]
Donetsk Halk Cumhuriyeti Yes[23]
Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi Yes[24]
Doğu Türkistan İslami Hareketi Yes[24] Yes[3] Yes[4][5] Yes[8] Yes[25]
Doğu Türkistan Kurtuluş Örgütü Yes[16] Yes[26] Yes[24]
Duhtaran e-Millet Yes[10]
Dünya Tamil Hareketi Yes[9]
Dünya Uygur Kurultayı Yes[24]
Ebu Nidal Örgütü Yes[9] Yes[18] Yes[7] Yes[2]
Ebu Seyyaf Yes[12] Yes[9] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
El-Aksa Örgütü Yes[18] Yes[20]
El-Aksa Şehitleri Tugayları Yes[9] Yes[18] Yes[2]
El-Bedir Yes[10]
El-Cemaat el-İslamiye Yes[9] Yes[18] Yes[14] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[2]
El-Gureba Yes[7]
El-Harameyn Vakfı Yes[14] Yes[3] Yes[8]
El-İttihad el-İslamiye Yes[9] Yes[3] Yes[7] Yes[8]
El-Kaide Yes[12] Yes[9] Yes[27] Yes[10] Yes[28] Yes[29] Yes[14] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[30] Yes[2]
El-Murabitun Yes[12] Yes[9] Yes[3] Yes[31] Yes[8] Yes[32]
El-Nusra Cephesi Yes[12] Yes[9] Yes[33] Yes[14] Yes[34][35] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[36] Yes[37]
El-Ömer Mücahitleri Yes[10]
El-Şebab Yes[12] Yes[9] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[2]
Ensar Allah Yes[33] Yes[4][5][6]
Ensar Beyt el-Makdis Yes[38] Yes[4][6] Yes[31] Yes[2]
Ensar ed-Din Yes[3] Yes[8] Yes[39]
Ensar el-İslam Yes[12] Yes[9] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
Ensar el-Şeriat (Libya) Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[8] Yes[40]
Ensar el-Şeriat (Tunus) Yes[41] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[8] Yes[41]
ETA Yes[9] Yes[18] Yes[7] Yes[2]
Fas İslami Muharip Grubu Yes[3] Yes[7] Yes[8]
Fetih Öncüleri Yes[9]
Fianna Éireann Yes[7]
Filipinler Komünist Partisi/
Yeni Halk Ordusu
Yes[18] Yes[2]
Mağrip El Kaidesi Yes[12] Yes[9] Yes[14] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[8] Yes[2]
Mısır'ın Askerleri Yes[7] Yes[42]
Tekfir ve Hicret Yes[18]
İslam Ordusu Yes[4][5][6] Yes[2]
Kafkasya Emirliği Yes[9] Yes[14] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[8] Yes[43]
Hindistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist) Yes[10]
Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist Yes[22]
Mısır İslami Cihadı Yes[9] Yes[14] Yes[3] Yes[7] Yes[8]
Kuvvet 17 Yes[20] Yes[7]
İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi Yes[18] Yes[22]
Hamas Yes[44] Yes[9] Yes[45] Yes[20] Yes[46] Yes[2]
İzzeddin el-Kassam Tugayları Yes[12] Yes[47] Yes[18] Yes[7] Yes[48]
Hakkani ağı Yes[9] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[2]
Hareket'ül Cihad el-İslami Yes[3] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
Hareket'ül Cihad el-İslami (Bangladeş) Yes[7] Yes[2]
Hareket'ül Mücahid Yes[9] Yes[10] Yes[3] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
Hareket'ül Mücahid/Alami Yes[7]
Hareket Şam el-İslam Yes[49]
Hizb-i İslami Gulbeddin Yes[9] Yes[7]
Hizbullah (Lübnan) Yes[9] Yes[50][51] Yes[52] Yes[2]
Hizbullah (askeri kanadı) Yes[53] Yes[52]
Hizbullah (dış güvenlik örgütü) Yes[12] Yes[9] Yes[7]
Hizbullah (Türkiye) Yes[22]
Hizbullah el-Hicaz Yes[13] Yes[4][5][6]
Hilafet Devleti Yes[22]
Hizb-ut Tahrir Yes[29] Yes[14]
Hizb el-Mücahid Yes[18] Yes[10]
Hofstad Ağı Yes[18]
Kutsal Toprak Derneği Yes[18] Yes[20]
Hindistan Mücahitleri Yes[10] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[2]
Uluslararası Sih Gençlik Federasyonu Yes[9] Yes[18] Yes[10] Yes[7]
İrlanda Ulusal Kurtuluş Ordusu Yes[7]
İrlanda Halk Kurtuluş Örgütü Yes[7]
İslami Cihad

Cemaat Mücahid
Yes[14]
İslami Cihat Birliği Yes[3] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
Özbekistan İslami Hareketi Yes[12] Yes[9] Yes[29] Yes[14] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
İslam Devleti Yes[12] Yes[9] Yes[54] Yes[55] Yes[56] Yes[57] Yes[33] Yes[58] Yes[59] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[36] Yes[2]
Muhacir ve Ensar Ordusu Yes[9] Yes[49]
Hareket ül-Ensar Yes[12]
Kah ve Kahane Hai Yes[9] Yes[20] Yes[2]
Kangleipak Komünist Partisi Yes[10]
Kanglei Yawol Kanna Lup Yes[10]
Hizbullah Taburları Yes[4][5][6] Yes[2]
Halistan Komando Kuvvetleri Yes[10]
Halistan Zindabad Kuvvetleri Yes[18] Yes[10]
Kuddam ül-İslam Yes[7]
Komala Yes[60][61]
Kürdistan Demokrat Partisi/Kuzey Yes[22]
Kürdistan Özgürlük Şahinleri Yes[18] Yes[7]
Kürdistan İşçi Partisi Yes[12] Yes[9] Yes[18] Yes[62] Yes[63] Yes[22] Yes[7] Yes[2]
Leşker-i Tayyibe Yes[12] Yes[9] Yes[10] Yes[14] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
Leşker-i Jhangvi Yes[12] Yes[9] Yes[3] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları Yes[64] Yes[9] Yes[18] Yes[10] Yes[7] Yes[2]
Libya İslami Savaş Grubu Yes[3] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
Sadık Gönüllüler Gücü Yes[7]
Lugansk Halk Cumhuriyeti Yes[23]
Manipur Halk Kurtuluş Cephesi Yes[10]
Maoist Komünist Partisi Yes[22]
Maoist Komünist Merkezi Yes[10]
Marksist Leninist Komünist Parti Yes[22]
Mücahit Şura Konseyi-Mescidi Aksanın Koruyucuları Yes[2]
Müslüman Kardeşler Yes[65] Yes[29] Yes[33] Yes[66] Yes[4][5][6]
Ulusal Kurtuluş Ordusu Yes[9] Yes[18] Yes[2]
Tripura Ulusal Kurtuluş Cephesi Yes[10]
Turuncu Gönüllüler Yes[7]
Filistin el-Müslüm Yes[20]
Filistin Kurtuluş Cephesi Yes[9] Yes[20] Yes[2]
Filistin İslami Cihat Örgütü Yes[12] Yes[9] Yes[18] Yes[7] Yes[2]
Interpal Yes[20]
Kürdistan Özgür Yaşam Partisi Yes[67]
İçkerya ve Dağıstan Halkları Kongresi Yes[14]
Manipur Halk Kurtuluş Ordusu Yes[10]
Halkın Mücahitleri Örgütü Yes[68]
Kangleipak Halkın Devrimci Partisi Yes[10]
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Yes[9] Yes[18] Yes[2]
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi - Genel Komutanlık Yes[9] Yes[18] Yes[46] Yes[2]
Geçici İrlanda Cumhuriyet Ordusu Yes[7] Yes[69]
Kudüs Gücü Yes[9]
Gerçek İrlanda Cumhuriyet Ordusu Yes[7] Yes[2]
Kızıl El Komando Yes[7]
Kızıl El Savunmacıları Yes[7]
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri Yes[9] Yes[18] Yes[2]
Kürdistan Devrim Partisi Yes[22]
Saor Éire Yes[7]
Kurtarılmış Tarikat Yes[7]
Tevhid Selam Yes[22]
Sipah-i-Sahabe Yes[7]
İslami Mirası Canlandırma Cemiyeti Yes[14] Yes[3] Yes[8]
Stichting Al Aqsa Yes[18]
Hindistan Öğrencileri İslami Hareket Yes[10]
Kafkasya Mücahitleri Birleşik Güçlerinin Yüksek Askeri Meclisi Yes[14]
Taliban Yes[9] Yes[29] Yes[14] Yes[3] Yes[4][5][6]
Tehrik-i Nizam-i Şeriat-ı Muhammedi Yes[7]
Tehrik-i-Taliban Pakistan Yes[9] Yes[3] Yes[4][5][6] Yes[7] Yes[8] Yes[2]
Tamil Nadu Kurtuluş Ordusu Yes[10]
Tamil Ulusal Canlandırma Birlikleri Yes[10]
Tanzim Yes[20]
Ulster Savunma Birliği Yes[7] Yes[70]
Ulster Gönüllü Kuvvetleri Yes[7] Yes[70]
Kolombiya Birleşik Öz Savunma Kuvvetleri Yes[9]
Silahlı İslami Grup Yes[9] Yes[3] Yes[7] Yes[8]

Geçmişte terörist olarak belirlenmiş örgütler[değiştir | kaynağı değiştir]

Örgüt AUS

Flag of Australia.svg

KAN

Flag of Canada.svg

AB

Flag of Europe.svg

BK

Flag of the United Kingdom.svg

ABD

Flag of the United States.svg

HİN

Flag of India.svg

RUS

Flag of Russia.svg

ÇİN

Flag of the People's Republic of China.svg

TÜR

Flag of Turkey.svg

SSCB

Flag RSFSR var01.svg

Afrika Ulusal Konseyi 1988-08[71]-2008[72][73]
Aum Şinrikyo  ?-2011-07-18[18][74]
Kolombiya Birleşik Öz Savunma Kuvvetleri  ?-2011-07-18[18][74] 10 Eylül 2005-28 Mayıs 2013[2]
Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi 1997-08-10-1999-08-10[2]  ?
El-Fetih  ?
Fas İslami Muharip Grubu 11 Ekim 2005-28 Mayıs 2013[2]
Hynniewtrep Ulusal Kurtuluş Konseyi 2000-11-16[75]-2011[10][76]
Kah ve Kahane Hai  ?-2010-07-12[77][78]
Japon Kızıl Ordusu 1997-10-08-2001-10-08[79]
Kızıl Khmerler 1997-10-08-1999-10-08[79]
Manuel Rodríguez Vatansever Cephesi 1997-10-08-1999-10-08[79]
Halkın Mücahitleri Örgütü  ?-2012  ?-2010[80] 1997-10-08-2012-09-28[2]
Filistin Kurtuluş Cephesi  ?-2010-07-12[77][78]
Filistin Kurtuluş Örgütü 1988[81]-1991[82]
Devrimci Hücreler 1997-08-10-2009-05-18[79]
Túpac Amaru Devrimci Hareketi 1997-08-10-2001-10-08[79]
Kızıl Ordu Fraksiyonu 1970-05-14-1998-04-20[79]
Kızıl Tugaylar 1970-08-?[79]
Nepal Birleşik Komünist Partisi (Maoist)  ?-2012-09-06[83]

Belirleme yöntemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya devleti, 2002'den bu yana, Güvenlik Mevzuatı Düzenleme (Terörizm) Kanununa göre bir terör örgütleri listesini hayata geçirdi. Listeleme, listeden çıkarma ve yeniden listeleme, Avustralya İstihbarat Servisi ve Attorney-Generals Dairesi'nin (Adalet Bakanlığına benzer bir devlet yapılanması) de katıldığı bir protokol ile gerçekleştirilir.[84]

Kanada[değiştir | kaynağı değiştir]

18 Aralik 2001'den beri Kanada Ceza Yasası madde 83.05 ile, hükümete, terörizmle uğraşan, onların işlerini kolaylaştıran veya bu örgütlerin yararına çalışan kurumların listesini oluşturma izni verildi.[85]

Bu örgütler bakanlık ve Federal Adalet Yüksek Mahkemesi tarafından revize edilir ve Canada Gazette tarafından yayınlanır. Liste aynı zamanda Kanada Kamu Güvenliği sayfasında da yayınlanır.[86]

Avrupa Birliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Birliği'nin terör örgütü listesi iki ayrı gruptan oluşur ve her grup için farklı yaptırımlar öngörülür.[87]

1267 sayılı BM kararı çerçevesindeki liste[değiştir | kaynağı değiştir]

El-Kaide, Taliban ve bunlarla işbirliği yapan diğer örgütler. BM 1267'nin getirdiği yükümlükler şunlardır:

  • Silah ve askeri malzeme temini, satışı ve transferinin önlenmesi
  • Söz konusu listelerde yer alan kişi, şirket ve kuruluşların tüm hak ve alacakları ile mal varlıklarının dondurulması
  • Ülkelere girişlerinin ve topraklarından transit geçişlerinin yasaklanması
  • Askerî eğitim veya teknik konularda veya silah ve askerî malzemenın bakımı ile ilgili konularda yardımın engellenmesi

AB, mal varlıklarının dondurulması ile ilgili uygulamalar konusunda 1452 sayılı BM kararı ile bazı istisnalar uygular. İstek durumunda, eğer belirlenen süre içinde bir itiraz yapılmazsa veya BM Eylem Komitesi tarafından bir serbest bırakma kararı alınırsa bir ulusal devlet aşağıdaki sebeplerle fonların serbest bırakılmasına karar verebilir

  • Dondurulmuş fonların veya varlıkların bakımı ile ilişkili hizmetlerin, giderlerin ve profesyonel çalışanların ücretlerinin ödenebilmesi için gerekli ise
  • Olağanüstü masraflar için gerekli ise

Özerk liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Terör örgütü olarak tanımlanmış diğer örgütler.

  • Bütün fonların, finansal varlıkların ve ekonomik kaynakların dondurulması.
  • Doğrudan veya dolaylı olarak fonlar oluşturulmasının yasaklanması veya varolan finansal varlıklar ile ekonomik kaynakların yasaklanması.

Burada, EU dışındaki ülkelerde yeralan terör örgütlerine karşı bu yükümlülüklerin sadece "uygulanabilir" olduğuna dikkat etmek gerekir. Örneğin, EU'nun listesinde 47 grup yer alır fakat yükümlülükler bunlardan ancak 27'sine uygulanabilir durumdadır. Üye devletlerin teröre karşı mücadele ve terörün önlenmesi konularında birbirlerine yardım etme yükümlülüğü vardır, fakat bu sadece EU içinde yer alan terör örgütleri ile ilgili bir işlemdir.

Birleşik Krallık[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hindistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Hindistan İçişleri Bakanlığı, Kanunsuz Eylemler (Önleme) Yasasına dayanarak yasaklanmış örgütlerin bir listesini tutar ve yayınlar: http://www.mha.gov.in/uniquepage.asp?Id_Pk=292 [10]

Rusya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Proscribed terrorist groups". British Home Office. May 7, 2010. http://www.homeoffice.gov.uk/publications/counter-terrorism/proscribed-terror-groups/proscribed-groups?view=Binary. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd "Foreign Terrorist Organizations". State.gov. 2012-09-28. http://www.state.gov/j/ct/rls/other/des/123085.htm. Erişim tarihi: 2014-08-21. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj "El-Kaide ile bağlantılı tüzel kişi, kuruluş veya organizasyonlar" (PDF). TBMM. http://www.masak.gov.tr/userfiles/file/BKK_Guncel_Liste.pdf. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac "مجلس الوزراء يعتمد قائمة التنظيمات الإرهابية.". Emirates News Agency (WAM) وكالة أنباء الإمارات. 15 November 2014. http://www.wam.ae/ar/news/emirates-arab-international/1395272465559.html. Erişim tarihi: November 16, 2014. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab "UAE publishes list of terrorist organisations". Gulf News. November 15, 2014. http://gulfnews.com/news/gulf/uae/government/uae-publishes-list-of-terrorist-organisations-1.1412895. Erişim tarihi: November 16, 2014. 
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab "UAE cabinet endorses new list of terrorist groups". Kuwait News Agency (KUNA) وكالة الأنباء الكويتية. 2014-11-15. https://www.kuna.net.kw/ArticleDetails.aspx?id=2408700&Language=en. Erişim tarihi: November 16, 2014. 
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt "Proscribed terrorist groups". Home Office. https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/266038/List_of_Proscribed_organisations.pdf. Erişim tarihi: 2014-11-10. 
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae "The List established and maintained by the Al-Qaida Sanctions Committee with respect to individuals, groups, undertakings and other entities associated with Al-Qaida". United Nations Security Council Committee 1267. UN.org. 2014-11-19. http://www.un.org/sc/committees/1267/AQList.htm#alqaedaent. Erişim tarihi: 2014-11-21. 
  9. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az "Currently listed entities". Publicsafety.gc.ca. http://www.publicsafety.gc.ca/cnt/ntnl-scrt/cntr-trrrsm/lstd-ntts/crrnt-lstd-ntts-eng.aspx. Erişim tarihi: 2014-11-10. 
  10. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah "Banned Organisations". http://mha.nic.in/BO. Erişim tarihi: 30 January 2015. 
  11. ^ a b "US names Boko Haram as 'terror organisation' - Africa". Al Jazeera English. http://www.aljazeera.com/news/africa/2013/11/us-names-boko-haram-as-terror-organisation-20131113155818371998.html. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t "Listed terrorist organisations". http://www.nationalsecurity.gov.au/Listedterroristorganisations/Pages/default.aspx. Erişim tarihi: 2014-11-10. 
  13. ^ a b Nancy A. Youssef and Adam Baron (7 March 2014). "Saudi Arabia declares Muslim Brotherhood a terrorist group". Kansas City Star. http://www.kansascity.com/2014/03/07/4873900/saudi-arabia-declares-muslim-brotherhood.html. Erişim tarihi: 8 March 2014. [ölü/kırık bağlantı]
  14. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s "Single federal list of organizations recognized as terrorist by the Supreme Court of the Russian Federation". http://www.fsb.ru/fsb/npd/terror.htm. 
  15. ^ http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2011/10/175362.htm U.S. Department of State
  16. ^ a b East Turkistan Liberation Organization (ETLO) Globalsecurity.org
  17. ^ 'Shining Path' (İspanyolca: Sendero Luminoso) is the name given by Peruvian mass media and government sources to the Maoist Communist Party of Peru.
  18. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab "Eur-Lex - - En". Eur-lex.europa.eu. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:028:0057:01:EN:HTML. Erişim tarihi: 2014-02-19. [ölü/kırık bağlantı]
  19. ^ Security Council Al-Qaida Sanctions Committee Adds Boko Haram to Its Sanctions List - UN Security Council, 22 May 2014. Department of Public Information • News and Media Division • New York
  20. ^ a b c d e f g h i j [kaynak belirtilmeli]
  21. ^ "Iran Hails US Decision to Label Jundallah "Terrorist" Group". Al-Manar. 2010-11-04. 2010-11-13 tarihinde kaynağından arşivlendi. https://web.archive.org/web/20101113050254/http://www.almanar.com.lb/NewsSite/NewsDetails.aspx?id=160916&language=en. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  22. ^ a b c d e f g h i j k "Türkiye'de halen faaliyetlerine devam eden başlıca terör örgütleri". Emniyet Genel Müdürlüğü. 9 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. https://web.archive.org/web/20130114042731/http://www.egm.gov.tr/temuh/terorgrup1.html. 
  23. ^ a b "Ukraine's prosecutor general classifies self-declared Donetsk and Luhansk republics as terrorist organizations". Kyiv Post. 16 May 2014. http://www.kyivpost.com/content/ukraine/ukraines-prosecutor-general-classifies-self-declared-donetsk-and-luhansk-republics-as-terrorist-organizations-348212.html. 
  24. ^ a b c d "China seeks int'l support in counter-terrorism(12/15/03)". China-embassy.org. 2003-12-15. http://www.china-embassy.org/eng/xw/t56257.htm. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  25. ^ "Terrorist Exclusion List". Bureau of Counterterrorism. 2004-12-29. http://www.state.gov/j/ct/rls/other/des/123086.htm. Erişim tarihi: 2012-09-11. 
  26. ^ United Nations Web Services Section. "The Al-Qaida Sanctions Committee". Un.org. http://www.un.org/sc/committees/1267/NSQE08802E.shtml. Erişim tarihi: 2 September 2014. 
  27. ^ Commission of the European Communities (October 20, 2004). "Communication from the Commission to the Council and the European Parliament" (DOC). June 14, 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/com/2004/com2004_0700en01.doc. Erişim tarihi: June 11, 2007. 
  28. ^ Moody, John (2007-06-12). "Iran Wants to Talk With U.S.; Just Not About Nukes". Fox News. 2013-12-25 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://www.foxnews.com/story/2007/06/12/iran-wants-to-talk-with-us-just-not-about-nukes/. Erişim tarihi: 2013-12-25. "[...] Al Qaeda, which Shiite-dominated Iran considers a terrorist organization [...]" 
  29. ^ a b c d e http://mfa.gov.kz/index.php/en/foreign-policy/current-issues-of-kazakhstan-s-foreign-policy/counteraction-to-new-challenges/fight-against-terrorism-and-extremism-in-kazakhstan
  30. ^ "Resolutions adopted by the United Nations Security Council since 1946". Un.org. http://www.un.org/en/sc/documents/resolutions/index.shtml. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  31. ^ a b "Government bans three alleged terrorist groups". BBC. 2014-04-02. http://www.bbc.co.uk/democracylive/house-of-commons-26852754. Erişim tarihi: 2014-04-04. 
  32. ^ "Terrorist Designation of the al-Mulathamun Battalion". State.gov. 2013-12-18. http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2013/218880.htm. Erişim tarihi: 2014-11-05. 
  33. ^ a b c d "Saudi Arabia designates Muslim Brotherhood terrorist group". Reuters. 2014-03-07. http://www.reuters.com/article/2014/03/07/us-saudi-security-idUSBREA260SM20140307. 
  34. ^ "Turkey blacklists al-Nusra Front as terror group". Al Akhbar. 3 June 2014. http://english.al-akhbar.com/content/turkey-blacklists-al-nusra-front-terror-group. Erişim tarihi: 3 June 2014. 
  35. ^ 3 Haziran 2014 Tarihli ve 29019 Sayılı Resmî Gazete (Türkçe)
  36. ^ a b Security Council Al-Qaida Sanctions Committee Amends Entry of One Entity on Its Sanctions List - UN Security Council, 30 May 2013. Department of Public Information • News and Media Division • New York
  37. ^ United States Department of State. "Terrorist Designations of the al-Nusrah Front as an Alias for al-Qa'ida in Iraq". http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2012/12/201759.htm. Erişim tarihi: 2013-06-28. 
  38. ^ "Egyptian court says Ansar Bayt al-Maqdis a terrorist organization". Egypt Independent. April 14, 2014. http://www.egyptindependent.com/news/egyptian-court-says-ansar-bayt-al-maqdis-terrorist-organization. 
  39. ^ "Terrorist Designations of Ansar al-Dine". State.gov. http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2013/03/206493.htm. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  40. ^ "Ansar al-Shari'a Organizations and Leaders Terrorist Designations of Three Ansar al-Shari'a Organizations and Leaders". U.S. Department of State. 2014-01-10. http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2014/01/219519.htm. Erişim tarihi: 2014-08-11. 
  41. ^ a b "BBC News - Tunisia declares Ansar al-Sharia a terrorist group". Bbc.co.uk. 2013-08-27. http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-23853241. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  42. ^ "Terrorist Designations of Ajand Misr and Ibrahim al-Rubaysh". State.gov. 2014-12-18. http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2014/12/235386.htm?goMobile=0. Erişim tarihi: 2015-01-28. 
  43. ^ United States Department of State. "Designation of Caucasus Emirate". http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2011/05/164312.htm. Erişim tarihi: 2011-05-26. 
  44. ^ "Australia lists Hamas as terrorist organisation". Big News Network. 26 July 2014. http://www.bignewsnetwork.com/index.php/sid/224146897. Erişim tarihi: 2 September 2014. 
  45. ^ "Egypt bans Hamas, labels it a terrorist organization". DW. March 4, 2014. http://www.dw.de/egypt-bans-hamas-labels-it-a-terrorist-organization/a-17472158. 
  46. ^ a b https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/324603/20140627-List_of_Proscribed_organisations_WEBSITE_final.pdf
  47. ^ "Egyptian court bans Hamas' armed wing, lists as terrorist organization". Reuters. 31 January 2015. http://www.reuters.com/article/2015/01/31/us-egypt-hamas-idUSKBN0L40BS20150131. Erişim tarihi: 31 January 2015. 
  48. ^ http://www.state.gov/documents/organization/65462.pdf
  49. ^ a b "Designations of Foreign Terrorist Fighters". US Department of State. 24 September 2014. http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2014/09/232067.htm. Erişim tarihi: 25 September 2014. 
  50. ^ A (2009-04-13). "EGYPT: Cairo calls Hezbollah terrorist organization - latimes.com". Latimesblogs.latimes.com. http://latimesblogs.latimes.com/babylonbeyond/2009/04/egypt-hizbollah-dismissed-as-terrorist.html. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  51. ^ "EGYPT: Cairo calls Hezbollah terrorist organization - latimes.com". Latimesblogs.latimes.com. 2009-04-13. http://latimesblogs.latimes.com/babylonbeyond/2009/04/egypt-hizbollah-dismissed-as-terrorist.html#sthash.okhZkwqI.dpuf. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  52. ^ a b "Proscribed terror groups or organisations - Publications - GOV.UK". Homeoffice.gov.uk. 2013-07-12. http://www.homeoffice.gov.uk/publications/counter-terrorism/proscribed-terror-groups/proscribed-groups?view=Binary. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  53. ^ Jim Muir (2013-07-22). "BBC News - EU ministers agree to blacklist Hezbollah's armed wing". Bbc.co.uk. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23397003. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  54. ^ "Egypt brands jihadist ISIL a 'terrorist group'". Hürriyet Daily News. 30 November 2014. http://www.hurriyetdailynews.com/egypt-brands-jihadist-isil-a-terrorist-group.aspx?pageID=238&nID=75033&NewsCatID=352. 
  55. ^ Wahlisch, Martin (2010). "EU Terrorist Listing - An Overview about Listing and Delisting Procedures". Berghof Foundation. Berghof Peace Support. http://www.berghof-foundation.org/fileadmin/redaktion/Publications/Other_Resources/RLM_EU_Terrorist_Listing.pdf. Erişim tarihi: 3 November 2014. 
  56. ^ PTI. "India bans IS". The Hindu. http://www.thehindu.com/news/national/indian-government-bans-islamic-state-terror-organisation/article6698369.ece. Erişim tarihi: 16 December 2014. 
  57. ^ "Ya'alon declared the organization "Islamic State" as a terrorist organization: Report". haaretz. 3 September 2014. http://www.haaretz.co.il/news/politics/1.2424208. Erişim tarihi: 3 September 2014. 
  58. ^ "Russia calls on all states to put Islamic State, Jabhat al-Nusra on terrorist lists". Russian News Agency "TASS". http://tass.ru/en/world/769912. Erişim tarihi: 29 December 2014. 
  59. ^ http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/06/20140603-16-1.pdf
  60. ^ Sheridan, Michael (2010-11-05). "Four 'assassins' funded by Komala militant in UK arrested in Iran, state-run media". NY Daily News (New York). 2013-12-25 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://www.nydailynews.com/news/world/assassins-funded-komala-militant-uk-arrested-iran-state-run-media-claims-article-1.453424. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  61. ^ "Iran scorned for hangings despite stay". UPI (United Press International). 2011-05-02. 2013-12-25 tarihinde kaynağından arşivlendi. https://web.archive.org/web/20131225200641/http://www.upi.com/Top_News/Special/2011/05/02/Iran-scorned-for-hangings-despite-stay/UPI-35771304363574/. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  62. ^ "Kurdistan Workers Party (PKK)". Australian National Security. 2012-08-17. 2013-11-11 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://www.nationalsecurity.gov.au/agd/WWW/nationalsecurity.nsf/Page/What_Governments_are_doing_Listing_of_Terrorism_Organisations_Kurdistan_Workers_Party. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  63. ^ "Kazakhstan Updates List Of Banned Terrorist Groups". Kazakhstan Today, Interfax-Kazakhstan. Radio Free Europe/Radio Liberty. 12 October 2006. http://www.rferl.org/content/article/1071987.html. Erişim tarihi: 4 October 2014. 
  64. ^ [1][ölü/kırık bağlantı]
  65. ^ "Egypt designates Muslim Brotherhood as terrorist group". Reuters. December 25, 2013. http://uk.reuters.com/article/2013/12/25/uk-egypt-explosion-brotherhood-idUKBRE9BO08E20131225. 
  66. ^ "Russia names 'terrorist' groups". BBC.co.uk. 2006-07-28. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/5223458.stm. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  67. ^ Narina, E (2010-01-30). "Kurdish prisoner executed in Iran". WashingtonTV. 2013-12-25 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/6M8Y4vuKU. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  68. ^ Theodoulou, Michael (2011-07-26). "US move to delist MEK as terror group worries Iran's opposition". The National (Abu Dhabi) (Abu Dhabi Media). 2012-08-31 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://www.thenational.ae/news/world/middle-east/us-move-to-delist-mek-as-terror-group-worries-irans-opposition. Erişim tarihi: 2013-12-26. "The MEK, dedicated to overthrowing Iran's Islamic regime and considered a terrorist group by Iran [...]" 
  69. ^ "U.S. Department of Homeland Security – Terrorist Organization Reference Guide January 2004, p119". U.S. Department of Homeland Security. January 2004. http://www.state.gov/documents/organization/45323.pdf. 
  70. ^ a b Terrorist Exclusion List, US State Department
  71. ^ Robert Windrem. "US government considered Nelson Mandela a terrorist until 2008". NBC News. http://investigations.nbcnews.com/_news/2013/12/07/21794290-us-government-considered-nelson-mandela-a-terrorist-until-2008. Erişim tarihi: December 11, 2013. [ölü/kırık bağlantı]
  72. ^ "US shamed by Mandela terror link". BBC News. 2008-04-10. http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/7340248.stm. 
  73. ^ "Mandela taken off US terror list". BBC News. 2008-07-01. http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7484517.stm. 
  74. ^ a b "Eur-Lex - - En". Eur-lex.europa.eu. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:188:0047:01:EN:HTML. Erişim tarihi: 2014-02-19. [ölü/kırık bağlantı]
  75. ^ "Hynniewtrep National Liberation Council(HNLC)". Satp.org. http://www.satp.org/satporgtp/countries/india/states/meghalaya/terrorist_outfits/HNLC.HTM. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  76. ^ "Central panel seeks reply from Ulfa on ban - The Times of India". Articles.timesofindia.indiatimes.com. 2011-01-14. http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2011-01-14/guwahati/28379990_1_ulfa-leadership-arabinda-rajkhowa-chitraban-hazarika. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  77. ^ a b "EUR-Lex - 32009D1004 - EN". Eur-lex.europa.eu. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:346:0058:01:EN:HTML. Erişim tarihi: 2014-02-19. [ölü/kırık bağlantı]
  78. ^ a b "Eur-Lex - - En". Eur-lex.europa.eu. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:178:0028:01:EN:HTML. Erişim tarihi: 2014-02-19. [ölü/kırık bağlantı]
  79. ^ a b c d e f g Office of the Coordinator for Counterterrorism (September 28, 2012). "Foreign Terrorist Organizations". state.gov. U.S. State Department. http://www.state.gov/j/ct/rls/other/des/123085.htm. Erişim tarihi: October 8, 2013. 
  80. ^ Mas, Monique (2009-01-26). "Les " Moudjahidine du Peuple " ne sont plus des terroristes" (French). RFI. http://www.rfi.fr/actufr/articles/109/article_77771.asp. Erişim tarihi: 2010-03-05. 
  81. ^ "TITLE 22 > CHAPTER 61 > § 5201. Findings; determinations". Legal Information Institute, Cornell Law School. http://www.law.cornell.edu/uscode/html/uscode22/usc_sec_22_00005201----000-.html. Erişim tarihi: December 10, 2013. 
  82. ^ "Palestine Liberation Organization". mideastconflict.org. http://mideastconflict.org/discussion/plo/plo1.shtml. Erişim tarihi: December 10, 2013. 
  83. ^ "Delisting of the Communist Party of Nepal (Maoist)". State.gov. 2012-09-06. http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2012/09/197411.htm. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  84. ^ Protocol Listing terrorist organisations under the Criminal Code
  85. ^ http://laws-lois.justice.gc.ca/eng/acts/C-46/page-29.html#h-28
  86. ^ http://www.publicsafety.gc.ca/prg/ns/le/cle-eng.aspx
  87. ^ Kristina Thorne Terrorist designation in the European Union Background paper June 2006