Tenten albümünün yapım aşamaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bir çizgi romanın yapım süreci nispeten karmaşıktır ve kitabevinden kitabevine olduğu kadar, bir çizgi roman yaratıcısından diğerine de farklılık gösterir. Tenten'in yaratıcısı Hergé'in durumundaysa ise her şey daha metodik bir süreçte ilerliyordu. Hergé'in kariyerinin ileriki yıllarında, kendi topladığı Studios Hergé'deki iş arkadaşlarının, özellikle Bob de Moor'un yardımından faydalandı. Bu makale bir Tenten albümünün yaratılma sürecini bir çizgi roman yaratılışı tarzının gösterilmesi olarak detaylandırmak için yazılmıştır.

Esas konu ve kırılma noktaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hergé'in ilk adımı, besbelli, başlangıçta hikâyenin anahatlarını belirlemek için mümkün olduğunca basit tutulmuş bir konu veya senaryo bulmaktı. Konunun kırılma noktası bir sonraki adımdı, hikâyeyi geliştiriyor ve ilerletiyordu. Bu safhada, Hergé sayfalar boyunca panellerin hızını ve akışını çiziktirir ve her sayfanın gerilimi yükseltip şüpheli bir noktada bittiğinden emin olurdu. Sonra diyalog ve karakterler baştansavma ve kolay bir şekilde çizilirdi. Bu kırılma noktası sırasında anahat oluşur ve hikâye şekil alırdı.

Kurşun kalemle çizilen sayfa[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırılma noktaları kurulduktan (bazen onlarca taslak çizilmiş olduktan) sonra, Hergé kurşun kalemle sayfaları yaratmaya başlardı, bunlar da bitmiş eserin temelini oluştururdu. Hergé çalışmak için 30 cm'e 40 cm sayfaları kullanırdı, bu kâğıtlar sonradan son baskı boyutlarına düşürülürdü. Karakterler çizildiğinde Hergé doğru görüntüyü yakalamak için sayfayı silmekten ve karalamaktan çekinmezdi, bazen kâğıt paralanana kadar yıpratırdı. Hergé'in doğru ve gerçekçi sanata olan saygısı nedeniyle çoğunlukla yardımcılarından kendisini o karakteri yakalamak istediği pozda dururken çizmelerini isterdi.

Tüm sayfaları çizmeyi bitirdikten bir sonraki adım panelin üstünden geçmekti, bu da sadece en iyi çizgilerin üstünden geçerek oluyordu. Bu da sıklıkla panelin, hatta bazen tüm sayfanın içindeki tüm elementlerin yeniden çerçevelendiği bölüm olabilirdi. Üstünden geçme işlemi tamamlandığında çalışma çinilemek için temiz bir sayfaya transfer edilirdi.

Çinileme[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalemle çizilen sayfalarda sadece karakterler ve hareketleri detaylandırılmış olurdu. Dekorasyon, fondaki görüntüer sadece basitçe çiziktirilmiş olarak dururdu. Bu noktada Hergé'in yardımcıları araçları, manzarayı ve üniformaları çizmeye başlarlardı, tüm bunları yaparken genel tarza olabildiğince uygun olmasına özen gösterirlerdi. Hergé ve yardımcıları çizdikleri yerleri gezmekten çekinmezler, karakterlerin mesken tuttuğu dünyanın yaratılmasını ve gerçekçi bir şekilde temsil edilmesine daha fazla odaklanmak için taslaklar çizer ve fotoğraflar çekerlerdi. Sayfalar kalem şeklinde tamamlandıklarında çini mürekkebi ve pek çok değişik uçlu kamış kalem kullanılarak çinilenmeye hazır olurlardı. Diyalog son bir kez gözden geçirilir, hatalar veya yerleştirmedeki yanlışlar düzeltilir, harf ve işaret sayısı kontrol edilir ve sonra konuşma balonları çizilirdi. Son bir doğrulamadan sonra sayfalar klişe çıkarmaya gönderilirdi.

Renkler ve diyaloglar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bundan kısa süre sonra, stüdyo baskı formatında bir çift fotoğraf provalar alırlardı. Selüloid üzerine basılan siyah beyaz prova ile birlikte renklendirme için olan provalar mavi-gri bir tonda basılırdı (buna "beyaz baskı" denir). Renklendirmeler Hergé tarafından seçilen renklendiriciler tarafından yapılırdı. Çalışmalarında Hergé'in stilinin belirli açılarını yaratmak için sulu boya, Ecoline ve guaj kullanırlardı, bunlarda renkler düz olarak gradyen olmadan uygulanırdı, bu da Hergé'e göre daha kolay okunabilirlik ve tazelik veriyordu.

Diyalog kaligraf tarafından özel bir prova üzerine, her yabancı lisan çevrimi için bir tane eklenirdi. Son olarak yansımalar asistanlardan biri tarafından çizilirdi.

Sonuç[değiştir | kaynağı değiştir]

Eser tamamlandığında bütün provalar klişe yapıma gönderilirdi, burada siyah beyaz selüloid, renklendirilmiş sayfa ve diyalog birleştirilirdi. Eserin tamamlanmasındaki son aşama baskı makinelerinin çalıştırılması ve yeni kitapların dünyanın her yanına yollanmasıydı.