Temeraire'deki ejderha türleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Temeraire Serisi'ndeki Ejderha Türleri sayfasından yönlendirildi)

Temeraire kitap serisindeki ejderhaların türleri burada yazmaktadır.

Birleşik Krallık'ın Yerlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Grey Widowmaker[değiştir | kaynağı değiştir]

Greyling Türü'nün ata ejderhalarıdır. Bir dönem Sarı Orakçılar kadar yaygın bir türdü. Ama zaman içerisinde avlanarak, neredeyse yok olma seviyesine gelmişlerdir. Avlanmalarının nedeni, çok agresif bir tavıra sahip olmalarıdır. Şu an Birleşik Krallık'ta nadir yerlerde vahşi olarak görülürler. Hafif sıklettirler.

Winchester[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok bulunan İngiliz kurye ejderhalarıdır. Rengi kahverengi ve mor renginin karışımıdır. En küçük boyutlu İngiliz ejderhalarıdır. Ayrıca en hızlı uçan İngiliz ejderhalarıdır da. Bu yüzden kısa mesafeli yerlere yetiştirilmesi gereken acil postaları götürürler. Uzun mesafeler (Hindistan, Amerika ve Afrika) için Greyling türü kullanılmaktadır. Winchesterlar o kadar hızlı uçar ki, üzerine oturanlar sanki geriye doğru devrileceklermiş gibi hissederler. Bu ejderhaların boyutlarından dolayı, sadece pilotlarının binmesi yeterlidir. Koşumlanmaları için 14 kişi yeterlidir. Winchester yumurtalarının çatlaması, ahır gibi iç mekanlarda olur. Yeni doğmuş Winchesterlara ilk yemeklerini yemeden önce uçmalarına izin verilir.

Greyling[değiştir | kaynağı değiştir]

Melez türdürler. Agresif ve daha büyük olan Grey Widowmaker ile sakin ve daha küçük Winchester türlerinin çiftleştirilmesiyle, Grey Windowmakerlardan daha sakin, Winchesterlardan daha büyük ve daha yavaş Greylingler meydana gelmiştir. 5 ton ağırlığında oldukları için, hafif sıklettirler. Rengi gridir, üzerine beyaz lekeler vardır. Uzun mesafe kuryeleridir. Saat başına 1 kanat vuruşuyla havada kalabilmektedir. Kitapta, bu türe ait olan Volly'nin 14 saat boyunca aralıksız uçtuğu yazmaktadır.

Uzunkanat[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzunkanatlar, adlarını kanat yapılarından almıştır. 20 metre gövde uzunluğuna sahip olmalarına karşın, 35 metre kanat uzunluğuna sahiptirler. Bu durumdandır ki, savaşlarda düşman formasyonlarından atılan yemlere kolay kolay gelmezler. Orta sıklettirler. Uzunkanatlar, pilot olarak sadece kadın pilot isterler. Sadece kadın pilot istemelerinin fark edilmesi, Kraliçe 1. Elizabeth zamanında gerçekleşmiştir. Uzunkanatlar, İngiliz Hava Kuvvetleri'nin 2 ana vurucu gücünden biridir. Bunun nedeni, yüksek isabet oranıyla asit tükürebilmeleridir.

Uzunkanatlar melez türdür. 3 tane ejderha türünün karışımıyla oluşmuştur: İngiliz Kesin Tükürücü, Rus Demirkanat ve Fransız Honneur-d'Or. Keskintükürücü'den asit tükürme özelliği, Demirkanat'tan kanat büyüklüğünü ve Honneur-d'Or'dan gövde büyüklüğünü almıştır. Bu özelliklerinden Uzunkanat, bulundukları formasyonda lider olurlar.

Soylu Bakır[değiştir | kaynağı değiştir]

Soylu Bakır, İngiliz Hava Kuvvetleri'nin 2 ana vurucu gücünden ikincisidir. 50 tona varan ağırlıkları, 35 metrelik gövde uzunlukları ve uzun mesafe kat edebilmelerinden dolayı, bulundukaları formasyonaların lideri olurlar. Melez türlerdür. Ataları, İspanyol Cauchador Real ve İngiliz Parlak Bakır'dır. Cauchador Real'den gövde büyüklüğünü, Parlak Bakır'dan uzun süre uçabilme yeteneğini almıştır. İlginçtir ki, Soylu Bakır'ın gövde büyüklüğü ve ağırlığı, atası olan Cauchador Real'den daha fazladır. Soylu Bakır'ın yumurtaları, Kazılık yumurtalarından sonra gelen en değerli yumurtalardır.

Sarı Orakçı[değiştir | kaynağı değiştir]

En sık görülen İngiliz ejderhalarıdır. Orta ağırlıktadırlar. Ağırlığı 12 ton ile 15 ton arasındadır. İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin temel gücünü oluştururlar. Yavaş uçan ejderhalardır (en fazla 37 km/s hız yapabilirler). Kendilerinden daha ağır olan Soylu Bakırlar bile Sarı Orakçılardan daha hızlı uçar (ama daha kısa mesafe). Gövde ve kanat uzunlukları görece dengelidir (Gövde 15 metre, kanatları 24 metre). Sarı Orakçıların saatteki kanat vuruşu sayısı ile, Fleur-de-Nuit'in saatteki kanat vuruş sayısı aynıdır. Bu durum, gece karanlığında Fleur-de-Nuit ile Sarı Orakçı'nın ayırt edilememesine yol açar.

Açıkanat[değiştir | kaynağı değiştir]

Altın sarısı ile kahverengi arası bir renge sahiptirler. Sarı Orakçı'dan biraz daha büyüktürler. Özellikleri ani ve keskin dönüş yapabilmelidir. Adları da buradan gelmektedir. 13 ton ile 16 ton arası ağırlığa sahiptirler.

Parnasiyan[değiştir | kaynağı değiştir]

18 tonluk ağır sıklet ejderhadır. Özellikleri, çok uzun pençelerinin olmasıdır. Bu durum onlara savaşlarda avantaj sağlar. Normalde İngiliz ejderhaları olmalarına karşın, Fransızların elinde en az bir tane Parnasiyan bulunmaktadır. Çünkü, Napolyon Savaşları'ndan önce, başka bir ejderha türü için Fransızlarla takas edilmiştir.

Diğer Türler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Parlak Bakır: Soylu Bakır'ın ata türlerinden biridir. Geniş hava keseleri sayesinde uzun mesafeleri kat edebilirler.
  • Damalı Isırgan: Ağır sıklet ejderhasıdır. Soylu Bakır'dan daha küçük olmalarına karşın, vurucu güç olarak kullanılabilmektedirler. Çünkü, kuyruk yapılarının dikenli oluşu saldırı aracı olarak kullanılmasına olanak tanır.
  • Gri Bakır: Hafif sıklet ejderhadır. Yeşilimsi gir renge sahiptir. Formasyonların kanatlarında en sık karşılaşılan ejderha türüdür.
  • Malakit Orakçısı: Sarı Orakçı ile akrabadır. Krem renklidir. İskoçya ejderhasıdır. Genelde İskoçya, İskandinavya gibi soğuk yerleri severler. Efsanevi Lindorm türü ile Sarı Orakçı'nın melezi olduğu söylentisi vardır.
  • Keskintükürücü: Şu anki tüm asit tükürücü türlerin atasıdır. Büyüklüğü çok küçük olduğu için, kendisinden daha iri ejderhalara çiftleştirilerek, günümüz asit tükürücüleri oluşturmuştur (bknz: Uzunkanat).
  • Xenica: Hakkında fazla bilgi bulunmayan bir türdür. Sadece kadın pilot istedikleri bilinmektedir.

Çin'in Yerlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yu Lung (Yeşim Ejderha)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurye ejderhalarıdır. Tüm dünyadaki kayıtlı türler arasındaki en küçük ve en hızlı olanıdır. O kadar hızlıdırlar ki, saatte 96,5 km hıza ulaşabilirler. Pilotsuz uçarlar. Genelde, Çin İmparatorluğu içindeki önemli haberleri taşırlar. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar her türlü yeşil tonunda olabilir.

Qin Lung (İmparatorluk Ejderhası)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağır sıklettirler. Semavi türüyle yakın akrabadırlar. Dolayısıyla birbirlerine bayağı benzemektedirler. Semavileri İmparatorluk Ejderhalarından ayıran farklar, Semavilerde bıyık ve yele olmasıdır. Ayrıca Semavilerin İlahi Rüzgar adında özel bir saldırısı vardır. 2 tane İmparatorluk Ejderhası çiftleşip, Semavi türü ejderha doğabilir

Tien Lung (Semavi)[değiştir | kaynağı değiştir]

En nadir bulunan ejderha türleridir. Dünyada sadece 8 tane Semavi bulunmaktadır. Bu yüzdendir ki, Semavilerin sürücüleri sadece imparatorluk ailesinden olabilmektedir. Bulunan 7 Semavi, Büyükbaba lakaplı Semavi'den türemiştir. Büyükbaba ise, iki tane İmparatorluk ejderhasının çiftleştirilmesiyle dünyaya gelmiştir. Dolayısıyla, 7 Semavi birbiriyle akrabadır. Bu akrabalık ilişkisiden dolayı, Semaviler birbirleriyle çiftleştirilmezler. Kendilerine genetik olarak en yakın ejderhayla, yani İmparatorluk Ejderhası ile çiftleştiriler.

İmparatorluk Ejderhası ile Semaviler birbirleriyle neredeyse aynıdırlar. Semavileri İmparatorluk Ejderhası'ndan ayıran özellikler şunlardır: Semaviler bıyık ve yele çıkartmaktadır. Ayrıca, Semaviler İlahi Rüzgar saldırısını yapabilmektedir. Farkların dışında, iki türün de derisinin rengi siyaha yakın bir lacivert tonuna sahiptir, derilerinin üzerinde mavi benekleri vardır. Davranış olarak da birbirlerine benzerler.

Semavilerin ağırlıkları, uzunluklarıyla (gövde + kuyruk uzunluğu) orantılı değildir. Uzunlukları Soylu Bakır kadar olmasına karşın, ağırlıkları ancak Soylu Bakırlar'ın yarısı kadardır. Yine de Semaviler ağır sıklet kategorisine girebilmektedirler.

Semavilerin yapabildiği en fazla hız bilinmemektedir. Temeraire'ın dediğine göre, kendisi 46 km/s hız ile zorlanmadan uçabilmektedir. Bundan hareketle, tüm Semavilerin yaklaşık en yüksek sürati 50 km/s civarı olduğu tahmin edilir. Bu durum, Semavilerin tüm ağır sıkletlerden ve orta sıkletlerden daha hızlı uçabildikleri anlamına gelir.

Shen Lung[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin'de çok sık rastlanan bir türdür. Orta ağılıktadırlar. Renklerinin grimsi mavi olduğu bilinir. Birçok yerde görev alırlar: insan taşımacılığı, kuryelik, yeni doğmuş ejderhalara dadılık yapmak gibi. Uzun mesafe kuryeliği için geliştirilmiş bir varyantı vardır. Bu varyanttaki ejderhalar vucüt uzunluklarına göre aşırı büyük kanatlara sahiplerdir. Günlerce yolculuk yapabilir hatta havada yemek bile yiyebilirler. Avusturya ile ticarette kullanırlar.

Diğer Türler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Emerald Glass: Genelde askeri amaçlar için kullanılırlar. Eğitim almak için yeterli özelliklere sahip değildirler. Zümrüt yeşili rengine sahiptirler.
  • Sháo-Lung: En savaşçı Çin ejderhalarıdır. Temeraire ve Laurence'ın gözlemlerine göre büyük ejderhalardır. Koyu kiremit kırmızısı rengine sahiptirler. Sadece kadın pilot isterler.

Fransa'nın Yerlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Fleur-de-Nuit[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağır sıklet ejderhalarıdır. Koyu lacivert ile siyah arası bir deri rengine sahiptirler. Gece görebilme özellikleri vardır. Bu iki özelliği sayesinde, gece saldırılarında ve gözetlemelerinde kullanılırlar. Işığa karşı aşırı duyarlıdırlar. Işığa karşı dirençlerini arttırabilmek için, bir çiftleştirilme programı yürürlüğe konulmuştur. Sarı Orakçı ile kanat çırpma eşit hızına sahip oldukları için, gece karanlığında bu iki tür karşılıklı savaşırken, hangisinin hangi tür olduğu anlaşılamaz. Fleur-de-Nuit ikinci ve üçüncü kitapta, Temeraire ve Laurence'a saldırılarda bulunmuştur. Adlarının Türkçe meali "Gece Çiçeği"dir.

Flamme-de-Gloire[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransızların en büyük silahıdır. Orta sıklet olmasına karşın, ateş püskürebilme yeteneği sayesinde, düşmana ağır kayıp verdirirler. Yüz Yıl Savaşları zamanında, İngilizler birkaç tane Flamme-de-Gloire yakalamayı başarır. Ancak onları daha çiftleştiremeden, hepsi ölür. Fransızlar, Flamme-de-Gloire'lerin formasyonlarında genelde Papillon Noir kullanır. Fiziksel benzerliklerinden dolayı, düşman formasyonundaki ejderhaların kafasını karıştırır ve düşman hangisine saldıracağını şaşırır. Adlarının Türkçe meali "Zafer Ateşi"dir.

Diğer Türler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Chanson-de-Guerre: En yaygın Fransız ağır sıklet ejderhasıdır. Adının Türkçe meali "Savaş Şarkısı" veya "Savaşın Şarkısı"dır.
  • Chasseur Vocifere: Kurye ejderhalarıdır. Sık görülmese de, hafif mücadele ejderhası olarak da görev alırlar. Adlarının Türkçe meali "Yaygaracı Avcı"dır.
  • Defendeur-Brave: Ağır sıklet ejderhalardır. Kancalı kuyrukları sayesinde, yüksek miktarda hasar verebilirler (özellikle de ejderhalara karşı). Adlarının Türkçe meali "Cesur Savunucu"dur.
  • Grand Chevalier: En büyük Fransız ağır sıklet ejderhasıdır. Büyüklükleri Soylu Bakır kadar olmaktadır. Karınlarının soluk renkli oluşu, yerden bakanlar için kamuflaj niteliği görür. Diğer Chevalier türü olan Petit Chevalier'den daha nadir rastlanmaktadır. Grand Chevalier'in meali "Büyük Süvari"dir.
  • Honneur-d'Or:Muhtemelen orta sıklet ejderhalardır. Uzunkanat'ın atalarından biridir. Adlarının meali "Altın Onur"dur.
  • Papillon Noir: Orta sıklet ejderhalardır. Flamme-de-Gloire türünün bulunduğu formasyonlarda görev alır. Görevi, düşman formasyonların Flamme-de-Gloire'a saldıramaması için illüzyon yaratmaktır. Renkleri hariç, Flamme-de-Gloire'ler ile tıpa tıp aynıdırlar. Adlarının meali "Kara Kelebek"tir.
  • Pêcheur-Couronné: En yaygın iki Fransız ejderhasından biridir. Muhtemelen orta sıklettir. Adının meali "Taçlı Balıkçı"dır.
  • Pêcheur-Râyé: En yaygın iki Fransız ejderhasından diğeridir. Bu da muhtemelen orta sıklettir. Adının meali "Çizgili Balıkçı"dır.
  • Petit Chevalier: Ağır sıklet ejderhalardır. Grand Chevalier'den biraz daha küçük olup, onlarla hemen hemen aynı özellikleri gösterirler. Ayrıca onlardan sık görülürler. 25 ile 30 ton arası bir ağırlığa sahiptirler. Bu da onları Chanson-de-Guerre'den daha ağır yapar. Adlarının meali "Küçük Süvari"dir.
  • Poux-de-Ciel: Hafif mücadele ejderhalarıdır. Hızları sayesinde, düşman ejderhaları arasından geçerek, düşmanların kafalarını karıştırır. Bu sayede, kendisinden daha güçlü ejderhalara hasar verebilir. Adlarının Türkçe meali "Gökyüzünün Pis Ejderhaları"dır. Grup halinde savaşırlar.
  • Plein-Vite: Aşırı yüksek hıza ve az dayanıklılığa sahip ejderhalardır. Sadece pilotlarla uçarlar. Hafif sıklettirler.
  • Roi-de-Vitesse: Hafif sıklettirler. Adlarının Türkçe meali "Hız Kralı"dır
  • Paskal'ın Mavisi: Hafif sıklet ejderhalarıdır. İhtiyaca göre kurye veya gözetleme ejderhası olarak kullanılabilir. Agresif bir türdür.

Osmanlı'nın Yerlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Ateş püskürme yeteneğine sahip tek ağır sıklet türüdür. Bu yüzden yumurtaları çok değerlidir (500 bin pounda yakındır tanesi). Türün ait ejderha sayısı kontrolden çıkmasın diye Osmanlılar, Kazılıkların üremesini seyrek tutar. Kazılıkları tuzağa düşürmek çok zordur. Kazılık boynuzlarının, boynuzu olan diğer türlerden farklı oluşu, savaş sırasında Kazılıkların fark edilmesine yol açar. Kazılıklar doğuştan savaşçıdır. Dolayısıyla, askeri nedenler için kullanılır.

Kazılıkların saldırı gücü çok büyüktür. Tek başlarına koca gemileri yok edebilirler. 5 dakika boyunca aralıksız ateş püskürebilirler. Alevlerinin uzunluğu 70 metreyi bulabilir.

Diğer Türler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ahal Teke: Orta sıklet Türk ejderhasıdır. İsminin adını paylaştığı at ırkı olan Ahal Teke'den geldiği bilinir. Rengi tıpkı at olan Ahal Teke'deki gibi parlak altın rengidir.
  • Alaman: Hafif sıklet Türk ejderhasıdır.

Japonya'nın Yerlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ka-Riu: Asit tükürebilen üç türden biridir. Muhtemelen hafif sıklet.
  • Sui Riu: Bol miktarda su tükürebilen bir ejderha türüdür. Yangınların söndürülmesinde ve ateş püsküren ejderhalara karşı kullanılmaktadır.

Prusya'nın Yerlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Berghexe: Orta sıklet bir ejderhadır. Adının Türkçe meali "Dağ ejderhası" demektir.
  • Mauerfuchs: Kurye ejderhasıdır. Uzun mesafe kuryeleri için kullanılmaktadır. Adının Türkçe meali "Duvar Kurdu" demektir

İspanya'nın Yerlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Flecha-del-Fuego: Ateş püskürebilen bir hafif sıklettir. 46 metreye kadar ateş püskürebilmektedir. En fazla 1,5 dakika aralıksız ateş püskürebilmektedir. Erkeklerinde, Kazılık türüne benzer boynuz bulunmaktadır. Kanat yapılarından dolayı, çok hızlıdırlar ve seri dönüş yapabilmektedirler. Adlarının Türkçe meali "Ateş Oku" demektir.
  • Cauchador Real: Ağır sıklet ejderha türüdür. Soylu Bakır'ın ata türlerinden biridir. 25 ton ağırlığa kadar çıkan bireyleri vardır. Adının Türkçe meali "İmparatorluk Fatihi" demektir.

İnka'nın Yerlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Teğmen Granby 28 tane ejderha türü gözlemlemiştir. Ancak sadece 3 tanesinin adı bilinmektedir.

  • Copacati: Asit tükürebilen üç ejderhadan biridir. Ağır sıklettir.
  • Yupanqui: Orta sıklet bir ejderha
  • Uturuncu: Kurye ejderhaları büyüklüğünde bir ejderha türü. Ateş püskürebilmektedir.

Diğer Bölgelerin Yerlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yabani Ejderhalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yabani ejderhaların türleri belirlenememiştir. Sadece Grey Widowmaker bilinmektedir.

Afrika'nın Yerlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kefentse: Koyu kiremit kırmızı renge sahip ağır sıklet türü ejderhadır.
  • Mokhachane: Altın sarısı renge sahip orta sıklet ejderha türüdür.

Belirtilen Diğer Türler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dakota: Kuzey Amerika'da yaşayan bir orta sıklet türü ejderha. Ejderha Gribi'ni başlattığı tahmin edilen ejderhadır.
  • Demirkanat: Uzunkanat'ın ata türlerinden biridir. Garip kanatları vardır.
  • Lindorm: Efsanevi ejderha. Malachite Orakçısı'nın atatsı olduğu dedikoduları vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

https://web.archive.org/web/20120314040025/http://www.temeraire.org/wiki/Dragon_Breeds
İngilizce Vikipedi