Tekno müzik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tekno sayfasından yönlendirildi)

Tekno, elektronik dans müziğinin[1] genellikle DJ setlerinde kullanılmak üzere üretilen ve tekrarlayan bir ritme sahip olan bir tarzıdır. Merkez ritim genellikle 4/4 ölçüdedir ve tempo dakikada 120 ile 150 vuruş arasıdır. Sanatçılar davul makinesi, sıralayıcı ve synthesizer gibi elektronik müzik aletlerini ve dijital ses işleme istasyonlarını kullanabilir. Roland'ın 1980'lerde ürettiği TR-808 ve TR-909 gibi davul makineleri sanatçılar tarafından oldukça rağbet görmekteyken aynı zamanda bu enstrümanların yazılım taklitleri de popülerdir.

"Tekno" terimi 1980'lerin başında Almanya'da ortaya çıkmasına rağmen 1988'de Techno! The New Dance Sound of Detroit derlemesinin Birleşik Krallık'ta yayımlanmasıyla Detroit kaynaklı bir elektronik dans müziği tarzı için kullanılmaya başlamıştır.[2][3] Detroit tekno Kraftwerk, Giorgio Moroder ve Yellow Magic Orchestra gibi synthpop sanatçılarının müziğinin Afrikan Amerikan kökenli house, elektro ve funk gibi elektronik müzik tarzlarıyla birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.[4] Bunların yanında Amerikan geç kapitalist toplumunda popüler olan fütüristik ve bilimkurgusal[5] temalar da etkili olmuştur.[6][7] 1980'lerin ortalarından sonuna kadar Juan Atkins, Derrick May, Kevin Saunderson (The Belleville Three olarak da bilinirler); Eddie Fowlkes, Blake Baxter ve James Pennington'ın ürettiği müzik Detroit teknosunun "ilk dalgası" olarak görülür.[8]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Butler'a göre (2006:33) EDM teriminin kullanımı "son yıllarda hayranlar arasında gittikçe yaygınlaştı. 1980'lerde EDM için en yaygın genel terim house müzik idi, tekno ise 1990'ların ilk yarısında yaygınlaşmıştı. EDM genişledikçe bu terimler daha spesifik tarzlar için kullanılmaya başladı. Bir diğer terim olan elektronika 1996'dan beri ana akım medya tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır fakat hayranların çoğu bu terimin müzik endüstrisi tarafından icat edilen bir etiket olduğundan şüphelidir".
  2. ^ Brewster 2006:354
  3. ^ Reynolds 1999:71. "Detroit'in müziği yakın zamana kadar Britanya'da Chicago house'un bir alt kategorisi olarak bilinmekteydi; fakat [Neil] Rushton ve The Belleville Three, Detroit'i farklı bir janra yapmak adına 'tekno' terimine tutunmaya karar vermişlerdi."
  4. ^ Bogdanov, Vladimir (2001). All music guide to electronica: the definitive guide to electronic music (4 bas.). Backbeat Books. s. 582. ISBN 0-87930-628-9. 28 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2011. Typically, that birth is traced to the early '80s and the emaciated inner-city of Detroit, where figures such as Juan Atkins, Derrick May, and Kevin Saunderson, among others, fused the quirky machine music of Kraftwerk and Yellow Magic Orchestra with the space-race electric funk of George Clinton, the optimistic futurism of Alvin Toffler's The Third Wave (from which the music derived its name), and the emerging electro sound elsewhere being explored by Soul Sonic Force, the Jonzun Crew, Man Parrish, "Pretty" Tony Butler, and LA's Wrecking Cru. 
  5. ^ Rietveld 1998:125
  6. ^ Sicko 1999:28
  7. ^ Having grown up with the latter-day effects of Fordism, the Detroit techno musicians read futurologist Alvin Toffler's soundbite predictions for change – 'blip culture', 'the intelligent environment', 'the infosphere', 'de-massification of the media de-massifies our minds', 'the techno rebels', 'appropriated technologies' – accorded with some, though not all, of their own intuitions, Toop, D. (1995), Ocean of Sound, Serpent's Tail, (p. 215).
  8. ^ "Detroit techno". Keyboard Magazine, 231. Temmuz 1995.