Tatarcık (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tatarcık
YazarHalide Edib Adıvar
ÜlkeTürkiye
TürRoman
Yayım1939
YayımcıCan Yayınları
Medya türüBaskı
Sayfa264
ISBN9789750726248

Tatarcık, Halide Edib Adıvar’ın 1939 yılında yayımlanan bir romanıdır. Sinekli Bakkal ve Zeyno'nun Oğlu romanlarının bir devamı niteliğindedir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Lale, Osman Kaptan ve Lalezar Hanım'ın tek kızıdır. Romanda Lale karakterinin lakabı Tatarcık'tır. Lale ailesiyle beraber Boğaz'ın Karadeniz'e bakan kesimlerdeki Poyraz Köyü'nde yaşamaktadır. Tatarcık'ın babası toplumda çok sevilmemektedir ve Lale 13 yaşındayken ölmüştür. Babasız kalan Tatarcık insanlardan çekinmeye ve onlardan kaçmaya başlar. Tatarcık artık içine kapanık bir kız olmuştur. Köyde dışlanan Tatarcık okuyup İngilizce öğretmeni olur. Maddi durumu düzelince de farklı bir yaşantı sürecine girer. Eskiden konaklarda yaşan İstanbullular da Cumhuriyet devrindeki sosyal değişimlere ayak uyduramayarak bu sahil köyüne yerleşmeye gelirler. Tatarcık ise bu köye yerleşen yeni insanlara İngilizce dersleri vermektedir. İlerleyen dönemlerde ise Tatarcık Recep'le nişanlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Tatarcık, Halide Edip Adıvar 25 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 14 Nisan 2016 tarihinde erişildi