Tasarım yönetimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tasarım yönetimi proje yönetimi, tasarım, strateji ve besleme zinciri (supply chain) tekniklerini yaratıcı bir süreci, yaratıcı bir kültürü desteklemek için, aynı zamanda tasarım için bir yapı ve organizasyon oluşturmakta kullanan bir işletme disiplinidir.

Basitçe ifade etmek gerekirse, tasarım yönetimi tasarımın işletme yönüdür. Tasarım yönetimi devam eden süreçleri, işletme kararlarını ve stratejilerini ele alarak, inovatif ve yaratıcı çözümler üretmek üzere ürünler, hizmetler, iletişimler, çevreler ve markalar oluşturarak yaşam konforumuzu artırır ve organizasyonel başarı sağlar. Tasarım yönetimi disiplini pazarlama yönetimi, operasyon yönetimi ve stratejik yönetim ile iç içe geçmiştir.

Soyut düzeyde, tasarım yönetimi tasarımın arayüzü, organizasyon ve pazar ile ilgili 3 ana noktada kilit rol oynar.

  1. Tasarım stratejisini şirket ve marka stratejisine entegre etmek
  2. Farklı alanlarda ortaya çıkan tasarım sonuçlarının kalitesini ve sürekliliğini kontrol etmek
  3. Yeni kullanıcı deneyimleri (UX-User Experience) metotları üretmek, kullanıcı ihtiyaçları ve rakiplerden farklılaşmak ile ilgili çalışmalar yapmak

Yani tasarım yönetimi bir organizasyonda görev alacak kişilerden, çalışmaların nasıl yürütüldüğüne, belirlenen stratejilerin uygulanmasına kadar geniş kapsamda çalışmalar yürütür.

Tasarım yönetimi bir firmadaki çalışanlar, ortaya çıkan ürün ve kullanıcılar arasında ilişki kurar.