Tartışma:Zaro Ağa

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Madde "Turkler" kategorisine konulmus. Bu konudaki cehaletimi mazur gorun ama Turkler kategorisi Turkiye dogumlular mi yahut Turkiye Cumhuriyet vatandaslari mi olarak algilanmali yoksa etnik kokeni Turk olanlar mi?

- Zaro Aga su an T.C nin bulundugu Turkiye sayilan topraklar icinde dogmustur. - Sirasiyla once Osmanli Imparatorlugu ve Turkiye Cumhuriyeti vatandasi olmustur. - Etnik koken olarak da Kurt oldugu bilinmektedir.

Sizce Zaro Aga'yi Turkler kategorisine koymak dogru olur mu?

Bu vesile ile "Turkler" kategorisine kimlerin alinmasi/alinmamasi gerektigine de bir aciklik getirebilir miyiz? Tesekkurler.

Not: Cogu kisinin hassas oldugu bir konuya degindigimi biliyorum. Her hangi bir yanlis anlasmaya yol acilmamasi icin; dogum yeri, etnik koken, vatandaslik kriterlerine gore sahsim olarak "Turkler" kategorisindeyim ve kendimi de Turk hissediyorum. Yalnizca maddenin "dogrulugu" ve "tarafsizligi" acisindan bu konuya degindim. BillyG 18:35, 28 Temmuz 2007 (UTC)

doğruluğu ispat edilsin[kaynağı değiştir]

Bu yazıyı yazanlar ve Ali kırca ve de Sunay Akın wikipedia'daki "the oldest men" makalesini okumalılar. Zaro Ağa efsanesi tartışılmalı ve doğruluğu ispat edilsin(bu imkansız görünüyor, zaten hikaye olmayacak şeylerle dolu, yok 80 yaşındaki adamı cami inşaatında çalıştırmışlar falan, 150 yaşında istanbula gelmiş vs). Bu imzasız yazı Alpsinan (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 21:40, 21 Ocak 2009 (UTC)

Zaro Ağa Zaza[kaynağı değiştir]

Zaro Ağa etnik olarak Zaza. Bitlis - Mutki - Meydan köyü Zazaca konuşur, Zaro Ağanın akrabaları Zazaca konuşur. Hamal başı olduğu dönemde ekibindeki Erzurumlu Kürt Mehmet onun için 'Dersimli gavurdu' der (bkz Tarihçi Mehmet Bayrak - Ayşe Hür' ün yazısı). Erzurumlu Kürt Mehmet' in böyle demesinin sebebi; Erzurum ve Kars çevresi Kürtleri oralarda yaşayan Zazaca konuşan Alevilere 'fılle Dersimi': 'Dersim gavuru' demesi, Zaro Ağa' nın da Zazaca konuşması ve o tarihte Mutki' nin Müslüman olmaması ( bkz. 1860 ta Amerikan Elçiliğinin yaptığı etnisite, inanç açıklamalı nüfus sayımı ). O dönemde ve malesef hala Zaro Ağaya Kürt denmesinin sebebi ise Zazaların farklı bir etnik grup değilde Kürt olduğu algısı. Zaro Ağa' nın Kürt olduğunu iddia eden Kürt araştırmacılar ise Zaro ağanın Zazalığını ve Zazaların farklılığının bilinmesini istemiyorlar.Bu imzasız yazı Faruk e2ren (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 11:12, 13 Şubat 2013‎ (UTC)

Bilgiye dair kaynağı tam olarak belirtmeniz konunun açıklığa kavuşması açısından önemlidir. esc2003 (mesaj) 11:00, 13 Şubat 2013 (UTC)

Anladığım kadarıyla hepsi tek kaynak (Erzurumlu Kürt Ali'nin sözü) tan yaralanıyor. Ayrıca burada bir mesele vardır: Mehmet Bayrak da Rohat Alakom da Zazaları Kürt sayanlardan olmasıdır. Ayşe Hür onlara göre biraz daha tarafsız dili kullanıyordur. Ama yine de kaynağı aynı ve Zaza kelimesi geçmiyor. Kendisinin bağlı olduğu Şerif Mirza (ben bilmiyorum bunu) araştırsanız belki bir ipucu bulabilirsiniz. Takabeg ileti 14:47, 11 Mayıs 2013 (UTC)

Özge Tatar'ın "Köy korucusu ağabey: Ankara bize sahip çıkıyor" (Sabah, 17 Mart 2006) başlıklı yazısına göre, Ağabey Kenan Kaya, Bağarası köyünde, kızı ve Türkçe bilmeyen eşiyle birlikte oturuyor. Aile kendi arasında Zazaca konuşuyor. Köy de çoğunluk Mahmut aşiretinden. Takabeg ileti 01:35, 12 Mayıs 2013 (UTC)

Zaro Ağa'nın doğum yeri olarak bazı kaynaklar Medan köyü gösterirken, bazı kaynaklara göre, Merment köyü. Mermend (günümüz Bağarası) Meydan Nahiyesi'ne bağlı olduğundan Medan köyü olarak geçmiş olabilir. Ayrıca ilginç nokta, hem Merment'in hem de Medan'ın eski Ermeni yerleşimi olması.

Index Anatolicus'a göre,

Bağarası köy - Mutki (Meydan bucağı) - Bitlis
1928 K: Mermend
E1900 Hew 194: Marmand
20. yy başında Ermeni yerleşimi.
Meydan köy - Mutki (Meydan bucağı) - Bitlis
1928 K: Meydan
E1900 Hew 194: Medan
20. yy başında Ermeni yerleşimi.

Takabeg ileti 14:27, 11 Mayıs 2013 (UTC)

kürtler nasıl türk oluyor hayretler içerisindeyim. 78.135.94.92 13.39, 26 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]