Tartışma:Yaratılış Atlası

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Levent Abi'nin dediği gibi yorumlar Vikipedi'de yer alamazlar. Fakat bu bir kitap için yapılan yorumların kutu içerisinde verilmesini engelleyen bir kaide değildir. Vikipedi'de birçok kitap için yapılan yorumların kutu içinde yeraldığını biliyoruz. Dolayısıyla Yaratılış Atlası için özel bir kural oluşturmayalım.--Cavit yalçın 09:00, 7 Ağustos 2008 (UTC)

Maddeden çıkarılan kısımlar ve kaynaklar üzerine[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Elbette bir kitap üzerine edebî veya profesyönel anlamda yapılan bir kritiğe yer veririz. Fakat;
    1. Bunu mavi bir kutu içerisinde vermeyiz. Zira bu vurgu katar. Vurgu ise tarafgirlik demektir. Bu tip şeyleri kutu içerisinde vermez, sadece alıntıyı ortalar veya alıntı şablonu kullanırız (bknz: Şablon:Alıntı).
    2. Bu kritiklerin her biri uygun şekilde kaynaklandırılmak zorundadır. Eğer bu yoksa, o metin maddeden çıkarılır zira doğrulanabilirlik, tarafsız bakış açısı gibi kuralların ihlâli olur. Kitabın kendi sitesi, kitabın yazarının sitesi, kitabın yazarının taraftarlarının sitesi, kitabın fan sitesi, kitabın yayınevinin sitesi gibi siteler bir kitabın maddesin kaynak olarak kullanılamazlar zira bunlar birincil kaynaklardır. Ancak ve ancak kitabın yazarı bir açıklamada veya iddiada bulunmuşsa vs. "şöyle şöyle bir iddia da bulundu" derken birincil kaynaklar belki kullanılabilir. Bırakın yazarın kendi sözlerini dünyanın sayılı gazetelerinden alıntı yapıyorsak o gazetelerin sitelerini kaynak olarak gösteririz, bağımsız olmayan ve yazarın tarafında bulunan bir siteyi değil.
    3. Sadece gazete alıntıları değil, diğer birçok iddiada yazarın sitesi kullanılmış. "Bir diğer kısımı ise kitabın evrim teorisini tartışmaya açtığı, çok büyük bir etkiye sahip olarak Darwinizmi yerle bir ettiği, Darwinistlerde panik havasına yol açtığını iddia etmektedir" denmiş ama kaynak yazarın kendisi. Bu iddiayı yazara mı doğrulatacağız? Hayır. Bu mümkün değildir. Bu sebeple örneğin alıntıladığım kısma üçüncü parti güvenilir, tarafsız, bağımsız ve doğrulanabilir kaynaklar gösterilmezse o kısım maddeden çıkarılacaktır.
  • Sonuç olarak maddenin kaynakçası çok sorunludur. Mavi kutu da formatının sorunlu olduğu gösterir. Ayrıca çeşitli anlatım bozuklukları mevcut; ben bir kısmını düzelttim ama birisi tekrar gözden geçirse iyi olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 09:21, 7 Ağustos 2008 (UTC)

Kitabın yayımcısı hakkında birincil kaynaklı referansı geri ekledim, yayımcı hakkında kitabın sitesi uygun bir kaynak. Khutuckmsj 09:30, 7 Ağustos 2008 (UTC)

Eleştiriler[kaynağı değiştir]

  • Maddenin içeriği hakkında hâla tek yönlü eleştiriler mevcut durumda. Maddenin doğruluğu açısında daha farklı görüşleride eklemeye çalısmak iyi olacaktır. Ayrıca aklıma bir soru takıldı. Kaynaklar için ayrıca wordpress.com uzantılı bir blog dipnot olarak eklenmiş? Özgün araştırmalara yer verebiliyormuyuz biz? , Kolay gelsin --Muratsahinileti 17:49, 7 Ağustos 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Bloglar ancak blogun kendisi madde konusuysa veya blog maddenin konusu olan kişinin bloguysa kaynak olabilir. Yoksa bizim güvenilir, doğrulanabilir, tarafsız ve bağımsız üçüncü parti kaynak tanımımıza girmezler bu sebeple kaynak olarak gösterilen bloglar çıkarılabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 08:46, 8 Ağustos 2008 (UTC)

Yaratılış Atlası için Richard Dawkins'in elle tutulur yönde eleştirileri sözkonusu. Bununla ilgili link bulabilirsek, sayfa sonuna eklememiz iyi olacaktır.78.169.64.163 15:02, 23 Ağustos 2011 (UTC)

düzeltmelerim[kaynağı değiştir]

Paragraflardaki anlam bütünlüğünü sağladım. Tekrarlanan yerleri çıkarttım.--Cavit yalçın 10:19, 12 Ağustos 2008 (UTC)

Hayır, kaynaklarla desteklenmiş kısımları sildiniz, kendi fikirlerinize göre olan kısımları geri getirdiniz. Khutuckmsj 10:30, 12 Ağustos 2008 (UTC)

Kaynaklar duruyor. --Cavit yalçın 11:31, 12 Ağustos 2008 (UTC)

Kaynaklarla desteklenmiş kısımları silmedim aşağıdaki bölüme yerleştirdim. Daha dikkatli olun lütfen!--Cavit yalçın 11:42, 12 Ağustos 2008 (UTC)

Anlam Bütünlüğü[kaynağı değiştir]

  • Başta Avrupa ve Amerika'da olmak üzere dünyada büyük yankı uyandıran Atlas, birçok olumlu ve olumsuz tepkiye maruz kalmıştır. Bazı Avrupa gazetelerinde Yaratılış Atlası'nın etkileri yer almıştır. Örneğin Belçika Le Soir Gazetesi'nde, Yaratılış Atlası'nın ücretsiz dağıtılmasının da dahil olduğu "anti-Darwinist faaliyetlerin Belçika ve Avrupa'yı kırıp geçirdiği" yorumu yapılmıştır.

Bu paragrafta Dünya çapında büyük yankı uyandırdı ve Bazı Avrupa gazetelerinde ifadelerine kaynak olarak sadece bir gazete haberi gösterilmiş. Bu ifadeler ispatlanmadığı sürece yorum ve iddia'dan öteye gidemez.--İnkanyezi 22:23, 21 Haziran 2009 (UTC)