Tartışma:Yaratılışçılık

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Hristiyanlık (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hristiyanlık maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hristiyanlık kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Felsefe (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Felsefe maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Felsefe kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyoloji (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İslam (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İslam maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İslam kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 



Bu makale felsefi olmayan ideolojik bir amaçla kalem alınmıştır. bu sebeple geçerliliğini tartışmalı değil yanlış olarak ifade edeyim. Bir felsefeci ve ilahiyatçı olarak daha önce gerekli düzenlemeler yaptım ancak tekrar değiştirildi. Peki sorun nedir? Sorun dini ve dinsel düşünceyi mitoloji ile açıklmaya çalışmasıdır. bu anlamda teizmin rasyonel yaklaşımını varsayımlar üzerine konumlandırmaya çalışıyor. Şöyleki 19. ve kısmen 20. yy da ki hakim pozitivist ve mantıkçı pozitivist perspektifin sığ anlayışı hakim. bilimsel değil bilimci bir bakış açısı. Madem böyle bir anlayışınız var gidin bilimciliği yazın. Yaratılışçılığı da buna inananlar yazsın.
Başlık metni[kaynağı değiştir]

Evrim teorisinn üzerinde bilimsel bir konsensüs olduğu iddiası abartılı bir yaklaşım olup, yaratılışçılığın bir çok bilimsel görüşle çeliştiği savı da geçekleri yansıtmamaktadır. Büyük patlama teorisi başlı başına ilk yaratılışın bir başka ifadesidir. Aslında yaratılışı kabul etmek bilimsel bir zorunluluktur. Genetik bilimi tüm canlılık olaylarının bilimsel bir şekilde ifade edilebilecek bir program dahilinde gerçekleştiğini ortaya koyarken; bu hassas ve ileri programın bir yaratıcı tarafından var edildiğini ileri sürmek bilim dışı kabul ediliyor da tüm varlığı ve canlılığı rastgele, amaçsız gelişigüzel tesadüflere (canlılık için sözde bilimsel bir kamuflaj içinde sunulmuş olan doğal seleksiyon gibi bir türün kendi içindeki iyi bireylerin hayatta kalmasını; türlerin değişimini sağladığı gibi zorlamalı görüşlere) bağlamak nasıl bilimsel oluyor bunu anlayabilmek de mümkün görülmemektedir. Burada şunu açıkça belirtmek gerekir ki bilim inasanları da dahil tüm insanlar yanlış da olsa bir şeye inanabilir. Bir şahsın bilim insanı olması dahi onun her söylediği, yaptığı ve inandıklarının bilimsel olduğunu göstermez.Bilim insanlarının bir çoğunun evrime inanması evrim teorisinin bilimsel olduğunu göstermez. Bertrand Russell'in söylediği bir sözü burada hatırlamakta fayda bulunmaktadır."Aptalca bir şeyi milyonlarca kişi de söylese o şey gene aptalcadır."


  • "Aptalca bir şeyi milyonlarca kişi de söylese o şey gene aptalcadır."istatistik

--delikedi 08:54, 25 Şubat 2008 (UTC)

"Yaratılış kuramını savunan akımlar" başlığını "Yaratılış fikrini savunan akımlar" olarak değiştiriyorum. Yaratılış kuram değil, inançtır.--Kuz 07:40, 11 Temmuz 2008 (UTC)

Yaratılışçılık ile Akıllı tasarım arasında fark yoktur. İkiside Ateizmi kanıtlayan evrim teorisine saldırıp, tanrıyı ispatlamaya çalışır.88.231.29.104 21:13, 28 Eylül 2012 (UTC)

Dine dayalı yaratılışçılıktır. Akıllı tasarımın çekingen olmayanı. 88.232.149.225 17:14, 30 Ağustos 2013 (UTC)

Yaratılışçılık ile çelişen kuramlar[kaynağı değiştir]

evrim, ortak ata, Dünya'nın jeolojik tarihi, güneş sistemimizin oluşumu, ve evrenin kökeni... bunlar farklı dinlerdeki bilgileri farklı olan konular. Her yaradılış fikrini savunan din/inanç bu gerçeklerle çelişmez. En basitinden islamın evrenin kökeni ile bir alıp veremediği yok. Bunlar hıristiyanlık esas alınarak yazılmış ve kaynaklar da bunu gösteriyor. Bu kısmı siliyorum.--Kuz 21:15, 30 Ağustos 2008 (UTC)

Yaratılışçılık "Dünya'nın jeolojik tarihi, güneş sisteminin oluşumu ve evrenin kökeni" gibi kuramlarla bence çelişmez.Çünkü yaratılışçılık daha çok dini bir inanıştır ve tüm ilahi dinlerin temelinde vardır.Bilime din karıştırılmadığı için ve bilimde her fikrin gözlermlerle bulunması gerektiği için bilim evrim gibi teorilere başvurmuştur.Bence evrim teorisi duğru değildir.Tüm canlıların hatta sistemin tek bir organizmadan türediği ve geliştiği saçmalıktır.Bilim dine inanmamak için saçma yöntemler bulmaya çalışıyor.Bilimde bir şeye tek yönlü bakılmamalıdır.Yaratılışçılık kanıtlanamıyorsa yaratılışın olmayışı da kanıtlanmalıdır ki bu imkansızdır.Bütün canlılar çeşitli mutasyonlar ile oluşmaz.Mutasyonlar eşey hücrelerinde meydana gelen bozukluklardır.Faydalı buzukluk nerdeyse hiç görülmemiştir.Yani canlılar bir organizmadan bozukluklar yardımıyla türeyemez. --Vysl81 18:42, 24 Aralık 2008 (UTC)

  • Kesinlikle katılıyorum.Anlamıyorum, inancın ne olduğunu biliyor musunuz? İnanç insanın kendine has bir şeydir, bir ihtimaldir, olabilir veya olmayabilir. Bu yüzden kimse kimsenin inancına karışmaz, karışmamalıdır. Evrim görüşü de bir inançtan öteye gidemez. Çünkü her ne kadar kanıtlanmış olduğu söylense de kesin değildir. Bence bu konu hakkında konuşmak için daha çok erken. Yanlış konuşmaktansa hiç konuşmamak daha iyidir. Aksi halde saçma bir kuramlar zinciri oluşturur, şimdi de olduğu gibi büyük tartışmalara yol açar.Bu imzasız yazı 88.229.28.86 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Özellikle belirtiliyor "hıristiyan yaradılşçılık" olarak. "Dünya'nın jeolojik tarihi, güneş sisteminin oluşumu ve evrenin kökeni"; bunlar hıristiyan yaradılışçılığıyla çelişiyor. Diğer dinlerdeki yaradılışçılıklarla çelişen evrim ve ortak ata konuları ayrı bir cümlede.--Kuz 21:15, 24 Aralık 2008 (UTC)

Sayın Kuz, bütün Yaradılışçı veya Semavi dine inanışlar ortak ata ve evrimi inkar etmez, toptan cümleler kurmadan önce lütfen buranın Vikipedi olduğunu hatırlayın, Teşekkürler 212.253.112.39 12:57, 19 Mart 2017 (UTC)

Kur'an'daki Yaratılışın Sümer Mitolojisi ile Benzerlik Göstermemesi[kaynağı değiştir]

Kur'an'a göre Dünya denizden bir dağın çıkmasıyla oluşmamıştır veya herşeyden önce olan bir denizden bahsedilmemektedir. Maddede yanlışlık vardır. 212.253.112.39 12:47, 19 Mart 2017 (UTC)