Tartışma:Varg Vikernes

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi formatına uymayan bölüm[kaynağı değiştir]

Metal: A Headbanger's Journey'de yönetmen Sam Dunn, Vikernes'i "tüm zamanların en kötü şöhretli metal müzisyeni" olarak tanımladı. bölümü Vikipedi'nin tarafsızlık ilkesine aykırı bir cümle. Sam Dunn sadece ABD'li bir yönetmen ve 1993'teki kilise yakma, Euronymous cinayeti, Vikernes'in yakalanması konularıyla ilgisi olmayan rastgele biridir. Ayrıca Vikipedi'de kişinin biyografisi, yaptığı işler yer alır. İlk paragrafta bilmemkime göre kötü şöhretli lafı geçmesi çok saçma. Adolf Hitler, Pol Pot, Vlad Tepeş gibi kişilerde bile "bilmem kime göre kötü" gibi bir ibare yer almazken, neden özellikle Vikernes maddesinde yer alıyor? Cümlenin kaldırılması taraftarıyım. Vikipedi:Yaşayan insanların biyografileri İhsanjr 20:30, 25 Şubat 2012 (UTC)

  • Merhabalar. Wikipedia'da da bulunduğu için ve kaynaklı olduğu için geri almıştım. Çeviri biraz sorunlu gibi. Aslında mevzubahis olan "notorious" kavramı o kadar da kötü bir laf değil. Bir kimsenin "olumsuz" bir şeyle meşhur olduğu anlamına geliyor. Yani "He was notorious for his smelly feet," gibi bir cümle kurabilirsiniz. "Kötü" olduğu söylenmek istenmemiş bence ve bazı hayranlarına sorsanız belki iltifat dahi kabul edilebilir ancak YİB olduğu için hakaret veya karalama olduğunu düşünüyorsanız geri almanızda veya düzenlemenizde bence bir mahsur yok. Kolay gelsin.--Abuk SABUK msj 21:51, 4 Mart 2012 (UTC)
Neden kaldırılma ihtiyacı duyulmuş anlamadım, madde çok yetersiz diye giriş kısmını ben çevirmiştim ve evet kötü şöhretli diye çevirmekte bir sakınca görmedim açıkçası, çünkü gerçekten de gruptan arkadaşını öldürerek o dönemde kötü bir şöhret kazanmıştır. Özellikle konulmamıştır ve müzisyene kötü denilerek hakaret edilmemiştir, sadece yaşadığı bir olaydan ötürü, heavy metal dünyasında kayda değer bir belgesel olan Metal: A Headbanger's Journey yönetmeninin söylediği bir ifadeye yer verilmiştir. Yönetmeninin geçmişini bilmiyorum, belgeseli izlemedim, o açıdan kaldırılmasından yana değilim. --Anylai 02:48, 8 Mart 2012 (UTC)

Doğruluğu kesin olmayan ve yönlü içerik[kaynağı değiştir]

"Venom, yaygın olarak black metal üzerindeki birincil etki olarak kabul edilse de, Vikernes her zaman onlardan etkilendiğini inkar etti ve grubu "bir şaka" olarak tanımladı. 1993'te tutuklandığında bu türü tanıtmak için Venom'un Black Metal albümünün bir tişörtünü giydi, ancak daha sonra bunu yapmaktan pişman olduğunu belirtti." cümlelerinin yanlış bilgiler içerdiği ve yönlü olduğunu düşünüyorum:

1) "Venom, yaygın olarak black metal üzerindeki birincil etki olarak kabul edilse de..."

Venom black metal üzerindeki birincil etki değil, öncü gruplardan sadece biridir. Herkes Venom'dan ilham almak zorunda değil. Black metalin oluşum sürecince önlemli etkileri olan birden fazla grup vardır. Bunlardan en önemlisi bence Bathory'dir, ama bunu makalemde böyle yazamam. Bu yönlülüğe girer. Kişiler görüşünü kendine sakla.

2) "Vikernes her zaman onlardan etkilendiğini inkar etti"

Vikernes onlardan zaten etkilenmedi. Bunu zaten bir şarkısını dinlesen anlarsın. Olmayan bir şeyi inkar etmek normaldir. Burzum Venom'dan en uzak black metal grubu olabilir.

3) "...grubu "bir şaka" olarak tanımladı"

Kaynak belirtmen gerekiyor.

4) "1993'te tutuklandığında bu türü tanıtmak için Venom'un Black Metal albümünün bir tişörtünü giydi"

Tanıtmak için giymedi. Para kazanmak için satışını yaptığı baskılı tişörtlerden sadece biriydi. Polisler evine girdiğinde Varg'a kenarda duran herhangi bir tişörtü giydirdiler. Aksini iddia ediyorsan güvenilir bir kaynak belirtmen gerekir.

5) "...ancak daha sonra bunu yapmaktan pişman olduğunu belirtti."

Pişman olduğunu belirttiği şey, desteklemediği ve sevmediği bir grubun tişörtleri üzerinden ticaret yapmasıydı. Sevmediğin bir grubun tişörtünü giymeyeceğin gibi satmaman da gerekiyor gibi düşünmüş olabilir. Örneğin sigaradan nefret eden biri de sigara satışı yapmak istemeyebilir ve sattığı ortaya çıkarsa pişman olabilir. Pişman olduğunu söylediği açıklama cümlesini tamamen dinlemeni tavsiye ederim. Sanırım hapishanede yapılan bir röportajında söylemişti. Satyriconn (mesaj) 13.09, 27 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]