Tartışma:Tuvana

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Tuvana Krallığı sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Türkiye (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Yunanistan (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yunanistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yunanistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Arkeoloji (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Arkeoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Arkeoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Madde girişinde şöyle yazıyor:

M.Ö. 3000 ile 2000 yılları arasında Anadolu'da kurulan şehir devletlerinden birisi de Ön hititler tarafından kurulan ve merkezi İlçenin 4 km güneyindeki aydınkent (İvriz) köyünde bulunan Tuvana Krallığı (tyana herekleia) şehir devleti olup, bu devlet merkezi Aydınkent (İvriz) olmak üzere M.Ö. 1200 ile 742 yılları arasında hüküm sürmüştür.

Bu bilgide bir tanım hatası var. Tuvana krallığı madde de de yazıldığı gibi Hitit imparatorluğu çöküşünden sonra ortaya çıktı. Bu krallığa Ön Hitit denmesi doğru değil. Geç Hitit dönemi denebilir. Ön Hitit tanımının değiştirlmesi gerektiğini düşüyorum. Kolay gelsin. Nedim Ardoğa 09:47, 2 Ağustos 2009 (UTC)

Maddenin içeriği yanlış[kaynağı değiştir]

Maddede Tuvana Krallığı'nın merkezi'nin Aydınkent'te (Ereğli, Konya) bulunduğu iddia edilmiş. Eğer diğer dillerin Vikipedilerine bakılırsa kolaylıkla görülecektir ki Tyana şehri (ya da Tuvana Krallığı'nın merkezi) günümüz Kemerhisar beldesidir (Bor, Niğde). Kral Varpalava günümüz Aydınkent'inin bulunduğu yere o kabartmayı yaptırmıştır, orası devletin merkezi değildir. Madde başındaki tarihler ise külliyen yanlıştır, çünkü birçok kaynakta da yazdığı gibi Hitit İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra ortaya çıkan krallıklardandır. Yani ancak geç Hitit dönemi olarak nitelendirilebilir. Tüm bunlara şu kaynaklardan da bakılabilir: [1][2][3]. Oralı olduğum için ayrıca biliyorum, antik kent Kemerhisar'ın tam içinde yer alıyor ve kemerler Bahçeli'deki Roma Havuzu'na kadar uzanıyor. Hatta Kemerhisar'da her yaz Tyana Şenlikleri düzenlenir. Tuvana adı çok az kullanılır. O yüzden isim değişikliği de gerekli. Bu bilgilere itirazı olan varsa lütfen yazsın, ona göre en kısa zamanda maddeye el atacağım. Ykargin 22:52, 11 Aralık 2009 (UTC)