Tartışma:Türksolu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türksolu maddesine "nesnel olmayan müdahale" üzerine[kaynağı değiştir]

  • Oguzhan rumuzlu bir kullanıcı anlaşılmaz bir ısrarla Türksolu maddesine nesnel olmayan birtakım eklemeler yapmaktadır. Yaptığı eklemelerde gazetenin resmi adresini bile yanlış aktarmaktadır. Wikipedia'nın amacı "nesnel" bilgi veren bir ansiklopedik kaynak olmak mıdır, öznel değerlendirmelerin yapıldığı, nesnel olunması için müdahale yapıldığı zaman bunu engelleyen bir "fikir plaformu" olmak mıdır? Bu konuda yetkiliyseniz Oguzhan rumuzlu kullanıcının değişikliklerini geri alın. Örneğin maddede kaynak olarak Aydınlık dergisi gösterilmiş. Aydınlık dergisiyle Türksolu arasındaki tartışma bilindiğine göre, Aydınlık "nesnel" bir kaynak olarak kullanılamaz. En azından Aydınlık'ın kaynak gösterildiği içerik kesinlikle çıkarılmalıdır.Bu imzasız yazı 88.235.60.207 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
    • Merhaba, Türksolu maddesi 11 Şubat 2010 saat 11:11'e kadar değişikliğe kapandı. Karşılıklı değişiklik savaşlarında uygulanan standart bir müdahaledir. Objektif maddeler oluşturabilmek amacımız. Ancak hiçbir kullanıcıyı küstürmeden objektivite sağlamak zorundayız. ONun için acele etmeyin, zaman tanıyın. Oğuzhan'a aynen mesajı aktarıyorum ve kendim de ilk fırsatta inceliyorum. Teşekkürler, hoşcakalın...Vikiçizer 11:38, 9 Şubat 2010 (UTC)

Selam. Öncelikle şunu belirteyim. Ben Türksolu maddesine hiç katkıda bulunmadım. Sadece kaynaklandırılmış bilgilerin silinmesini geri aldım. Maddenin kaynakçasında da görüldüğü üzere Aydınlık dergisinin referens gösterildiği tek bilgi "Ordu Göreve" pankartı. Bu grubun da 2003 yılında o pankartı açtığı bilinen bir gerçek. Hatta halen kendi sitelerinde sergiliyorlar. (Kaynak, Türksolu [1], ve ADKF [2]) Aydınlık çıkarılarak bu kaynaklar eklenebilir.--Oğuzhan 12:10, 9 Şubat 2010 (UTC)

  • Teşekkür ederim, bu kaynakları ekliyorum...İyi çalışmalar...Vikiçizer 12:12, 9 Şubat 2010 (UTC)

"Türkiye'de Ordu’nun müdahalesinin kaçınılmaz hale geldiğini savunan bir çizgi izlemektedir." Bu kesinlikle doğru olmayan Türksolu'nu darbeci olarak göstermek isteyen bir "yorum." 2003 yılında dönemin tartışmalarıyla ilgili bir başyazı kaynak gösterilerek böyle bir yorum yapılamaz. Ordu darbesi isteyen bir grup neden parti kurma çalışması yapsın? Dediğim gibi "karalama" amacıyla eklenmiş bir içerik. Ordu Göreve pankartıyla ilgili resmi çıkardığınız için teşekkürler.Bu imzasız yazı 88.235.60.207 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Merhaba, kaynak çok eski ve günceli yansıtmadığı için "müdahale çizgisi..." çıkarıldı. İyi çalışmalar...Vikiçizer 14:56, 9 Şubat 2010 (UTC)

Kendi tanımlamasına göre ve genel politik çizgisine göre 'Sosyalist' değil 'Ulusal Sol'[kaynağı değiştir]

Türksolu Dergisi kendi tanımlamasına göre de, genel politik çizgi ve eğilimlerine göre de, sosyalizmi, marksist bir teorem olarak görmekte, ve çok yönlü eleştirmektedir. Solculuk anlayışı olarak 'Ulusal Sol'u kastettikleri birçpk yazılarında sabit olup, bu konuda Atatürk'ün ilkelerinin öngördüğünü iddia ettikleri 'Ulusal Sol' çizgiyi savunmaktadırlar.

Bu yüzden konudaki Sosyalist, Sosyalizm tabirleri Ulusal Sol ve Sol olarak değiştirilmiştir...

--109.41.76.37 09:12, 17 Mayıs 2011 (UTC)

Ulusal sol değil olsa olsa sağ olur.88.252.69.100 15:56, 11 Eylül 2011 (UTC)

Nasyonalist Faşizm[kaynağı değiştir]

Türk Solu ve Ulusal Parti zihniyeti solun veya sosyalizmin yanından bile geçemez.Zihniyetleri tamamen Nazilere ve Mussolini'nin ekonomi ve devlete dair görüşlerine benzemektedir.Atatürkçülük "ırkçı-milliyetçi" ve "devlet kapitalisti" bir düşüncedir.Bu da Faşist-Irkçı ekonomilerde görülen halkın ve işçilerin devlet şirketlerinde devletin "bekaası" için köle gibi çalıştırılmasına dayanan Korporatist ekonomi anlayışıdır.Bütün sosyalist görüşler "ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı" anlayışına dayanır.Ve oligarşik-üniter devlet örgütlenmesine karşıdır.Türk Solu ve Ulusal Parti ise tamamen sosyalizmin temellerine aykırı bu fikirleri savunmaktadırlar.Kısacası Türk Solu,Ulusal Parti ve CHP'nin sol ve sosyalizm ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.Topluma şirin gözükmek amacıyla bu kelimeleri kullanmaktadırlar.Her şeyden öte Mustafa Kemal'den,Türk Ordusu'ndan sosyalist devrim beklemek sosyalizmin özü olan üç kritere aykırıdır. 1.Ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı(Halkların Kardeşliği ve Eşitliği,Anti-Milliyetçilik,Anti-Faşizm) 2.Adem-i Merkeziyetçi(Özerk bölgeler,eyalet sistemi,federalizm] yerel yönetim anlayışı ve Oligarşik,baskıcı,üniter devlet anlayışına karşı olma 3.Her tür kapitalist(Özel mülkiyet veya devlet kapitalizmi) halkı baskı altında tutan ekonmilere karşı olma.Anti-Kapitalizm ve Anti-Korporatizm) Ayrıca sosyalizm halkların dinlerine karşı anlayışlı ve saygılıdır.Dinsel siyasete(hem bir din yanlısı siyasete,hem de din düşmanlığına dayalı siyasete) karşıdır.Sosyalist ülkeler laiklik kelimesine tapmaz.Sekülerdir. bütün dinlerin siyasetten soyut bir şekilde özgürce yaşanmasına dayanır.Herhangi bir dini ciddiye alıp o dine mensup insanlara baskı yapmaz...Stêrka Sor (Kızıl Yıldız) 12:05, 24 Ekim 2011 (UTC)

Sosyalizmi kırpıp etnik amaçlar için kullanmayın.Bir kere,Kemalizm tabii ki Rus tipi veya Avrupa tipi sosyalizme benzemez ama Baas,Latin Amerika sosyalizmi(Bolivarcılık ve Sol Peronizm) ve Titoizm'e yakındır.Asker-Aydın tabanli devrim Nâsır veya Chavez'i çağrıştırıyor bana.Bu arada Marks'ın öngördüğü sosyalizm,her yerde aynı uygulanmaz,tabii devlet kapitalizmi şekline de bürünebilir.Baas buna en iyi ornek.Milliyetçiliğe gelince,Kuzey Kore tipi sosyalizm(Juche) bu devirdeki en milliyetçi ideolojilerden biridir.Kendi kaderini tayin hakkı konusunda ise,Lenin orada Emperyalizme karşı direnişleri destekliyordu.Yoksa SSCB 1930'larda dışgüdümlü kürtçü isyanlara karşı Kemalist Türkiye'nin arkasında durmustur,hiç merak ettin mı neden?Türk milliyetçiliği kapsayıcı,kültüre dayalı bir milliyetçiliktir ama kürtçülük emperyalizmin desteklediği,ayrılıkçı bir mikromilliyetçiliktir.İlk Türkçülere bakarsan Akçura,Gaspirali hep sola yakın adamlardı ama ilk kürtçüler ya ırkçıydı(Baytar Nuri) ya da tarikatçı/feodaldi(Seyid Rıza,Şeyh Said) -Deniz Tegin 15:26, 4 Ocak 2012 (UTC)

Sosyalizm/Ulusal Sol[kaynağı değiştir]

TürkSolu dergisi sosyalizmi reddetmez hatta Gökçe Fırat Çulhaoğlu,"Türk Sosyalizmi" isimli kitabında Türklere özgü bir sosyalizm modeli onermektedir.TürkSolu'nun eleştirdiği "Marksizm"dir,sosyalizm değil.Kaldı ki,sosyalizm=\= marksizm.--Deniz Tegin 20:28, 4 Ocak 2012 (UTC)

Tarafsız Bakış Açısı[kaynağı değiştir]

Maddede çok uzun "ırkçılık" bölümü eklenmiş. Bence bu kadar uzun alıntılara gerek yok, ama yine de katkıyı silmek istemedim, ancak Tarafsız Bakış Açısı için derginin diğer görüşlerinin de eklenmesi gerekiyor. Fırsat bulursam maddeyi genişleteceğim. Gökçe Fırat'a yönelik suçlayıcı ifadelere karşı onun savunmalarını da yazmak gerekirdi, ben ekledim. Sultan Galiyev (mesaj) 23:38, 13 Eylül 2015 (UTC)